Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

129 gasten online

Column 25 van Mlaz Corbier: Hi-Ha-Ho...

De laatste tijd werd onze columnist, Mlaz Corbier, opgeslokt door beslommeringen op studie-, didactisch en literair gebied. De aanstelling door de gewraakte KNVB van uitgerekend het zwartste schaap onder de arbiters-zwarte schapen, Reinold Wiedemeijer, tot scherprechter van de beladen kraker van komende zondag, die hij ongetwijfeld op een zelden vertoonde wijze laat ontsporen, heeft hem giftig naar de pen doen grijpen.

Heel veel leesplezier gewenst!

 

Mlaz' column heeft tot een heuse polemiek geleid: een aantal supporters is van mening dat het door onze columnist geponeerde advies om van een anderssoortig reportoire van spreekkoren gebruik te maken niet tot het gewenste resultaat leidt. Hieronder vermelden we twee reacties (waarvoor dank!) die we naar aanleiding van het schrijven van Mlaz Corbier mochten ontvangen.

 

Hi-Ha-Ho...

 

Ton Boot, in het verleden succestrainer van onder andere Donar, zei ooit eens: "Je moet geen energie steken in zaken waar je geen enkele invloed op hebt." Het zou het hart van de gemiddelde voetbalsupporter inderdaad ten goede komen, maar het gaat nu eenmaal nooit gebeuren dat wij stoppen ons op te winden over allerhande randzaken.


Zo laat ik normaliter gelaten over me heen komen welk gespuis de KNVB naar onze wedstrijden stuurt. Zelfs de beste arbiter in Nederland is slechts de helft van niets beter dan de allerslechtste. Vroeger was Ruud Bossen de slechtste fluitist die je je kon wensen. Zo zag hij bijvoorbeeld over het hoofd hoe de Zweed Daniel Mastorovic tot twee keer toe Martin Drent een gat in zijn kop elleboogde. Jarenlang hebben we hem niet meer gezien in het Noorden totdat hij plots weer eens verscheen en subiet Martijn Meerdink volledig onterecht van het veld stuurde. Als er op dat moment tijdens de wedstrijd tegen Roda JC op die koude februari-dag iemand had geroepen dat er ooit een slechtere scheidsrechter over de Nederlandse velden zou ronddolen hadden we het jong een aai over de bol gegeven en hem verteld dat de wijsheid nog wel komt. Het was ondenkbaar dat de KNVB blinden de kans zou geven wedstrijden op het hoogste niveau te leiden. De kleine knaap bleek echter een profeet!


Vanuit de diepste en donkerste krochten uit de Zeister burelen werd een puppy uit een asiel geadopteerd. Het beestje werd groot gebracht in isolatie en kreeg alleen brood met spinnen te eten: een monster was geboren: De Reinold Weidemeijer.


Jaren later wist hij, keer op keer, wedstrijden van FC Groningen te verstieren met zijn potsierlijke krullerijtjes, met als lichtend dieptepunt de uitwedstrijd bij Heracles Almelo op 15 oktober 2011. De enige reden waarom de beste man geen blindengeleidehond aangemeten heeft gekregen is omdat er geen hond met een poedel over straat wil.


Een nieuw huilie-huilie momentje volgde dit seizoen. De aversie die wij Stadjers hebben tegen De Reinold Wiedemeijer was voor de boevenbende uit Zeist een mooie gelegenheid om FC Groningen opnieuw een hak te zetten. Uitgerekend tegen één van de lievelingsvijanden mocht hij weer eens opdraven. Er werd wat gezongen; er werd wat geroepen. Deze zaken waren beslist niet beschaafd, maar waar in het wetboek staat dat het verboden is een trouwe viervoeter te beschimpen? De KNVB was zeker van, en had waarschijnlijk zelfs gehoopt op, een misstap van de supporters zodat er eindelijk weer eens een sanctie opgelegd kon worden. Als er nog één keer iets gebeurt zal FC Groningen waarschijnlijk een wedstrijd zonder publiek moeten spelen. Die sanctie slaat natuurlijk helemaal nergens op, want ze is zwaar overtroffen. De KNVB kan als een ware Stasi-kloon uiteraard doen en laten wat het wil...


En nu zitten ze op de puntjes van de stoelen. Naast De Scheerenveen en ajax is er namelijk nóg een grote rivaal van Groningen: FC Twente. En het is natuurlijk uitermate voorspelbaar te noemen dat juist tegen die tegenstander de waarschijnlijk in zijn jeugd mishandelde puppy naar De Borg wordt gestuurd.


Vroeger waren de spreekkoren (die toen nog helemaal geen spreekkoren heetten) ludieker en juist met Wiedemeijer is de tijd rijp om die goede oude tijd van weleer te doen herleven. Want als er ooit een moment is om het aloude "hi-ha-hondenlul" te herintroduceren op de Nederlandse voetbalvelden, dan toch zeker tegen die opgedirkte poedel.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tweet hem op Twitter of laat een bericht achter in ons gastenboek. 

 

Reactie 1 naar aanleiding van Mlaz' column:

 

Deze keer geen jubelkreet vanaf mijn toetsenbord over de laatste collumn... wat stoort mij dan in je laatste stukje:

Dat je Wiedermeyer als scheidsrechter bij FC Groningen niet ziet zitten, begrijp ik. Wat ik niet begrijp is de oproep in de laatste alinea om maar weer eens spreekkoren aan te heffen. Gelooft u in een Vox Populi? En gelooft u tevens dat de opgeroepen krachten en impulsen vanuit het supportersgewoel een positief effect heeft op deze scheids? Ik waag het te betwijfelen.

De ijdelheid en het gevoel door de KNVB "beroepen" te zijn en als een Messias ontvangen te worden en niet als vijand-van FC G- zal de man in het geel of zwart hoogstens nóg vervelender doen fluiten. kleine overtredingen met geel bestraffen, en gerommel in het Groningen strafschopgebied met een penalty bestraffen. Verder denk ik dat niemand zit te wachten op straks een wedstrijd spelen zonder publiek- die straf hangt in de lucht, en Wiedermeyer zou Wiedermeyer niet zijn als hij hierin zijn gelijk zou halen: je hoort het hem zeggen, achteraf: "mijn schriftelijke rapportage aan de KNVB, daar heb ik melding van gemaakt van langdurige spreekkoren van FC groningen supporters...."

Dus: als ik het mag zeggen: doe maar niet dat <hi ha ho...> , en ook niet de moeder van Wiedermeyer erbij halen.... Nee laat dan het "Boé-rruhhh !" maar galmen. Dit laatste kan Wiedermeyer toch moeilijk voor hem als zijnde beledigende spreekkoren aanmerken. Nijland zal wel een dikke persoonlijke oproep door de microfoon laten uitgaan ( die overigens door de galm niet te verstaan is ) om niet zich van kwetsende spreekkoren te bedienen., vanwege de consequenties...
Bang voor strafmaatregels van Zeist. Nee, maar helpen doet het ook niet...geen ene moe(de)r!!!

 

Reactie 2 naar aanleiding van Mlaz' column:

 

Zo aan de vooravond van een nieuwe confrontatie met ‘de poedel’ moet ik denken aan een conference van Wim Sonneveld. Lang geleden. 

 

Ter gelegenheid van het huwelijk van zijn dochter, meimert hij wat over de voorgeschiedenis. Nippend aan zijn glas vertelt hij onder andere over een voormalige vriend van zijn dochter: ‘ene Harry’. Die Harry stond Wim Sonneveld helemaal niet aan als toekomstige schoonzoon en hij zegt: “Ik ging hem prijzen! Ik prees hem regelrecht zijn graf in…”. 

 

De truc bij judo is de kracht en beweging van de tegenstander te gebruiken om hem zichzelf ten val te laten brengen. Niet tegenwerken maar juist meegeven!

Ik heb deze tactiek al vele keren met succes toegepast op b.v. mijn werk. Het vereist minder inspanning en je kunt het mooi sturen. Zeer effectief. 

 

Daarom: Zou het in verband met de zondag aan te heffen spreekkoren niet veel beter zijn om het eens radicaal om te draaien? Als de hele meute een spreekkoor aanheft in de trand van “Wie hold van Reinold” ofzo, kan de KNVB dat onmogelijk strafbaar stellen. Reinold voelt natuurlijk wel nattigheid, maar ja, moet je de wedstrijd stilleggen omdat het publiek jou de liefde verklaart?

Zie en hoor je het al voor je? Reinold geeft een onterechte strafschop aan Twente en het publiek scandeert onmiddellijk zijn naam: Reinold, cha-cha-cha, Reinold cha-cha-cha! Dat is toch de ultieme wraak van de Groningen supporters? 

 

Mijn pleidooi is dus: hef spreekkoren aan waarin Reinold regelrecht de hemel in wordt geprezen!

Onmogelijk strafbaar en veel effectiever dan allerlei ‘hi-ha-ho…’ spreekkoren. Zou zoiets te organiseren zijn? 

 

Ik hoop eigenlijk op een mooie, rechtvaardige wedstrijd zonder gedoe of wanklank. Dat de beste moge winnen. (wat moet ik anders als Groningse import-Tukker)