Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

59 gasten online

Column 3 van Michiel Jongsma: Doorselecteren!

Lezers van onze site die aan het begin van 2011 ook al wel eens op dit digitale kanaal hebben afgestemd kennen Michiel Jongsma nog, onze tweede columnist. Michiel is woonplaatstechnisch gezien uitgeweken naar Utrecht, maar is en blijft een fan van FC Groningen. Hij heeft het afgelopen jaar de verrichtingen van de Trots van het Noorden op de voet gevolgd en heeft zijn visie op de spelersgroep zoals die er komend seizoen uit zou moeten zien in een column vervat. Veel leesplezier gewenst!

 

 Doorselecteren!

 

2011/ 2012 is nog niet bepaald het seizoen waar zowel supporters als technische staf op gehoopt hadden. Of eigenlijk: op gerekend hadden. Europees voetbal was het doel. In plaats van ‘hoog’ in de play-offplaatsen te zitten bivakkeren we momenteel op een allesbehalve fraaie elfde plaats.

 

Kijkend naar de leeftijd van de ploeg is het ook allesbehalve verwonderlijk. Van de 25 spelers die dit seizoen voor FC Groningen zijn uitgekomen, waren liefst twaalf 21 jaar of jonger. Dan zou een gebrek aan ervaring een goede reden kunnen zijn voor de mindere prestaties dit seizoen.


Ironisch genoeg zijn dit alleen niet de spelers die door het ijs zijn gezakt. Burnet, Van Dijk, Kappelhof, Kieftenbeld en Bacuna zijn allen Nederlands jeugdinternational (geworden), Hyun-Jun Suk heeft de harten van de supporters veroverd met zijn enthousiasme en beslissende doelpunten. David Texeira heeft helaas al tien wedstrijden niet gescoord en lijkt dan ook te delen in de algehele malaise van de laatste maanden, maar leek na veertien wedstrijden en acht doelpunten een zeer behoorlijke vervanger van Matavz en hij zal dat binnenkort ook ongetwijfeld weer aantonen.


Voor Matías Jones, Nick Bakker, Henk Bos, Tim Keurntjes en Luis Pedro is het nog wat kort dag, geen van allen heeft meer dan vijf wedstrijden in de basis mogen beginnen.

 

Het zijn juist de jongens met ervaring die door het ijs zijn gezakt. Van jongens als Petter Andersson, Tim Sparv, Kees Kwakman, Jonas Ivens, Thomas Enevoldsen, Nicklas Pedersen en ook Brian van Loo en Luciano mag verwacht worden dat ze het team op sleeptouw nemen. Of dat ze in ieder geval een ondergrens bewaken. Niets van dat alles.


Al deze jongens hebben slechts goed gefunctioneerd als anderen het gewicht van de ploeg op zich nemen. En enkel Andersson en Luciano hebben daadwerkelijk periodes gehad dat zij daadwerkelijk uitblonken in het groen-wit.

 

Tadic is met zijn 23 jaar jonger dan alle ervaren spelers. Toch is hij juist iemand die wel probeert de ploeg op te zwepen. Tadic heeft zich vanaf zijn eerste wedstrijd bij FC Groningen onderscheiden als fanatiek. Legendarisch is zijn woede bij zijn debuut omdat een bal over de lijn werd getrapt bij een blessure van de tegenstander. Helaas zal de Serviër ons na dit seizoen verlaten. Mocht het nog niet rond zijn met een andere club, dan zal dat nog gebeuren. Behalve een exceptionele voetballer verliezen we daarmee ook een echte winnaar. In tegenstelling tot de ervaren jongens.

 

De les is dat we niet op zoek hoeven naar ervaring. Terugkijkend op de laatste vijf, zes jaar: Luis Suarez had destijds ook geen ervaring. Andreas Granqvist was niet bepaalde de oudste. Jongens als Buijs, Lindgren, Van de Laak, Sankoh en Luirink hadden ook weinig ervaring. Maar geen van allen liet over zich heen lopen in het groen-witte shirt. En als het slecht ging waren ze niet bang elkaar op hun flikker te geven.

 

Voor al deze jongens kwam relatief snel interesse van andere clubs. En op Van de Laak na zijn ze (op den duur) ook allemaal gegaan, in de hoop stappen te maken waarvan zij dachten dat het beter voor hun carrière was. Het feit dat er voor bijvoorbeeld Pedersen, Andersson en Enevoldsen nog geen interesse is geweest is, in dat opzicht een teken aan de wand. Dat de ‘generatie’ erna met Bacuna (Udinese), Van Dijk (Newcastle United en Blackburn Rovers) en Kieftenbeld (Club Brugge) wel wordt gevolgd, is dan weer een positief teken.

 

Het is nu te hopen dat een hele groep ‘ervaren’ voetballers wordt weggesaneerd en dat de jonge jongens, die wel de mentaliteit lijken te hebben de kans krijgen en dat hier bij volgende aankopen ook naar wordt gekeken.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.