Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

99 gasten online

Column 5 van Michiel Jongsma: Voor spelers buiten de regio gaat het niet om clubliefde, maar om de status van de club

Gisteren is Dusan Tadic in Enschede gepresenteerd, de pijnlijke beelden staan ons nog scherp op het netvlies. Hij verruilt de Trots van het Noorden voor een aartsrivaal, en zette zijn handtekening in de hoop komend seizoen de ster van de Champions League te worden. Een geheel andere vraag dient echter gesteld te worden: stroomt FC Twente in de slechtste of in de één-na-slechtste voorronde (let wel, voor de Europa League) binnen?

 

Veelzeggend was gisteren het begin van Dusans antwoord op de vraag of hij naar de Tukkers gegaan zou zijn, in de wetenschap dat hij het met Europa League-voetbal had moeten doen. "That's a good question...", zo begon de Serviër met de nodige tegenzin aan zijn verweer.

 

Onze columnist Michiel Jongsma heeft ook zo z'n bedenkingen bij de overgang van Dusan Tadic naar FC Twente. Graag nodigen we jullie uit zijn column te lezen!

 

Voor spelers buiten de regio gaat het niet om clubliefde, maar om de status van de club

 

Op de dag dat het vertrek van Dusan Tadic naar FC Twente officieel werd, zag ik in een ander stadion Fernando Torres rondlopen. Met Chelsea kwam hij op bezoek bij zijn voormalige liefde Liverpool. En voor de Liverpool-supporters was het een weerzien met voormalige held Torres.

 

De nadruk op voormalig zou niet groter kunnen zijn. Fernando Torres besloot in de winter van 2010 weg te willen en toen dat geschiedde, transformeerde Fernando Torres van ‘het idool’ in ‘Liverpool’s enemy number one’. Beelden van woedende supporters en huilende kinderen die eensgezind Liverpool-shirts verbrandden met de naam van de Spanjaard erop, het ging de hele wereld over, die 31e januari.

 

Het was de eerste keer sinds zijn vertrek dat Torres terugkwam op Anfield Road. Hij was de hele wedstrijd het mikpunt van spot. Torres, in zijn periode bij Liverpool de meest dodelijke spits die de Premier League heeft gekend sinds Alan Shearer, heeft niet bepaald de gelukkigste zestien maanden achter de rug en scoort moeilijk bij Chelsea. Iets dat ook deze keer niet lukte.

 

Ik snapte het sentiment van de Liverpool-supporters. Ook snapte ik de overweging van Torres. Het getuigde niet van clubliefde om over te willen stappen naar een concurrent, maar na drieënhalfjaar zonder prijs (bedenk dat hij bij Atletico Madrid in zeven seizoenen ook enkel een eerste divisie-titel pakte) valt de sportman Torres toch niet te verwijten dat hij de overstap wenst te maken naar een club met een realistische kans op de titel en die nog actief is in de Champions League. En dat hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Javi Mascherano en Xabi Alonso, die Liverpool nog wel op de voet volgen, zich niet zo verbonden met de club voelt… Het zij zo.

 

Terug naar Tadic. FC Twente is het dus geworden. Als supporter zint het me maar niets. Je hoort niet van FC Groningen naar Twente te gaan. Daar zit meer sentiment dan bijvoorbeeld bij Liverpool en Chelsea. Toen Ron Jans destijds door de Tukkers werd benaderd had hij al zijn goodwill kunnen verspelen door over te stappen. Gelukkig deed hij het niet. Dat hij deze goodwill later alsnog met betrekkelijk gemak verspeelde is algemeen bekend, daar wens ik dan ook geen aandacht aan te besteden. Maar Ron Jans had destijds ook weinig reden om over te stappen. FC Twente leek net te pieken met een tweede plaats, maar met de selectie en de financiële daadkracht van FC Groningen was zoiets ook in Euroborg mogelijk.

 

Nu, vier jaar verder, ziet het er allemaal wat anders uit. FC Groningen heeft voor het vijfde jaar op rij geen Europees voetbal behaald. In Enschede zijn ze, na drie jaar op zijn minst voorronde Champions League, dit jaar teleurgesteld met de Europa League. En waar wij komend seizoen hopen op het linkerrijtje, daar vertrekt Tadic naar een club die inzet op Champions League-voetbal.

 

De overstap doet pijn en als supporter snap ik het niet. En hoe ik reageer als hij in dat rode shirt het FC Groningen-stadion binnenstapt weet ik nog niet. Maar voor de sportman Tadic, een niet-Groninger en in dit geval dus wars van regionale sentimenten, heb ik respect en begrip. En dat zint me maar niets.

 

Ik hoop op betere tijden.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of volg hem via Twitter