Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

145 gasten online

Column 6 van Michiel Jongsma: De laatste nederlaag van het seizoen

In zijn vorige column, getiteld 'Voor spelers buiten de regio gaat het niet om clubliefde, maar om de status van de club' (hier te lezen), had onze columnist Michiel Jongsma Dusan Tadic op de korrel genomen. In diens plaats kan evengoed Petter Andersson worden gelezen, want de Zweed bewijst tot onze teleurstelling dat de begrippen clubliefde en loyaliteit voor hem onontgonnen terreinen zijn.

 

Vandaag komt Michiel nog even terug op het ontslag van Pieter Huistra. Wat ons betreft is het wat betreft de oude trainer nu 'case closed' en gaan we met belangstelling afwachten wat de clubleiding ons aangaande diens opvolger zal voorschotelen. Veel leesplezier gewenst!

De laatste nederlaag van het seizoen

 

Het is geen florissant jaar geweest voor de FC Groningen-supporter. Waar vol goede moed werd begonnen, in de hoop dat er verder kon worden gebouwd op de veelbelovende vijfde plaats van afgelopen jaar, bleek het seizoen 2011-2012 er één van achteruitgang. De onwaarschijnlijke nederlaag in de eerste competitiewedstrijd bij Roda JC, waarbij een 1-0 voorsprong tegen tien Limburgers alsnog werd verspeeld (2-1 nederlaag), bleek een voorbode van dingen die stonden te gebeuren: Een aardig begin, met een desastreus einde.

 

En zo werden er in de eerste seizoenshelft genoeg punten gepakt, met als hoogtepunt de respectievelijk 6-0 en 1-0 overwinningen op Feyenoord en Ajax. Een acceptabele achtste plaats was het gevolg. Net zoals er tegen Roda de eerste helft ook niet zoveel aan de hand was. Maar dan de tweede helft:


Men kwam nog aardig uit de kleedkamer (2-1 thuiswinst op Heracles Almelo), maar daarna is er, op een 3-0 overwinning tegen een onthutsend zwak PSV na, weinig meer te vieren geweest. En waar Pieter Huistra zijn ploeg vorig jaar nog met een duidelijk plan het veld instuurde, werden de opstellingen en tactische beslissingen warriger en warriger. Uiteindelijk eindigde FC Groningen op een troosteloze veertiende plaats en was het de slechtste ploeg van 2012, zelfs nog onder degradant Excelsior.

 

In dit hele proces transformeerde Pieter Huistra van een saaie, doch betrouwbaar ogende trainer in een verwarde, vroegoude man. En al snel werd alles van hem in een negatief daglicht gezet. Waar hij eerst ‘ een jongen van de club was’ (op zijn zeventiende maakte hij zijn debuut bij de Trots van het Noorden), werd hij ineens ‘ die Fries’ , iets wat hij in alle voorgaande dienstjaren natuurlijk ook al was. De prestaties van vorig seizoen werden eerst gezien als bewijs dat Ron Jans niet de succesfactor van FC Groningen was, nu was het ineens een soort van laatste prestatie op zijn fundamenten.

 

Eén slecht seizoen maakt nog geen slechte trainer. Maar met dusdanig slechte prestaties werd het vertrouwen van zowel spelers als supporters verspeeld. Om de negativiteit omtrent zijn persoon weg te nemen en dat vertrouwen terug te krijgen had hij de eerste vijftien wedstrijden van het nieuwe seizoen moeten winnen. Niet realistisch dus. Dus dan zijn er voor de club weinig andere dingen te doen dan de coach te ontslaan, al is het alleen om de negatieve sfeer rond de club om te doen slaan in een positieve.

 

En zo werd op 10 mei 2012 Pieter Huistra de wacht aangezegd en leed FC Groningen de laatste nederlaag van het seizoen. Maar wel één die door veel supporters zal worden gevierd als een overwinning.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of volg hem via Twitter