Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

87 gasten online

Column 10 van Michiel Jongsma: Wie maakt het spel?

In zijn vorige column nam Michiel Jongsma vorige maand het fenomeen 'doelman' onder de loep. Hij wees op twee aspecten die Luciano's prestaties negatief beïnvloedden: zijn gebrek aan lengte en zijn gebrek aan mentale kracht. De Braziliaan heeft zich de column ter harte genomen en ook al is zijn lengte sinds begin oktober niet spectaculair toegenomen, hij staat inmiddels wel weer als een dijk te keepen.

 

Als de aandachtspunten van Michiels column van vandaag navenant tot een positieve verandering leiden, dan wordt er de komende tijd gewerkt aan het creatieve aspect in de spelstijl van FC Groningen, hetzij met huidige spelers, hetzij met nog nieuw aan te trekken personeel. De slogan 'aan creativiteit geen gebrek' is nl. niet zonder meer van toepassing op het eerste elftal van de FC. Veel leesplezier gewenst bij de tiende column van Michiel Jongsma!

 

(De column is geschreven vóórdat woensdagochtend op de training duidelijk werd dat alles erop wijst dat Robert Maaskant a.a. zaterdag in de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk een basisplaats inruimt voor Paco van Moorsel ... een creatieve speler. Michiel wijst in zijn column met een vooruitziende blik overigens wél op deze mogelijkheid!)

Wie maakt het spel?

 

De tijden dat de Euroborg een onneembare vesting is, velen zullen er met weemoed aan terugdenken. Afgelopen weekend tegen AZ werd maar weer eens benadrukt dat FC Groningen thuis uitermate kwetsbaar is. Was Luciano (vooral de eerste helft) niet op dreef geweest, dan was de puntenteller in thuiswedstrijden op vijf blijven staan. Gelukkig was dat dus wel het geval, maar de zes punten behaald steken toch wat schril af tegen de negen behaald in uitwedstrijden. Tegen ADO Den Haag, PEC Zwolle en NAC Breda werd uit gewonnen en dat is geen toeval. Waar thuis toch wat initiatief aan de bal wordt verwacht mag er ‘uit’ vrolijk gecounterd worden. De punten maken veel goed, maar ik denk niet dat er veel supporters genoten hebben van het spel in deze wedstrijden.

 

Het is niet zo dat het middenveld met Sparv en Kieftenbeld zo slecht functioneert. Vooral de eerstgenoemde speelt het hele seizoen al beter dan hij in de jaren daarvoor heeft gedaan. Maar vooral wat daar omheen gebeurd doet in niets denken aan de eerdere FC Groningen-teams die we in Euroborg hebben gezien. Niemand zet aanvallend de lijnen uit. Er is nauwelijks verrassing of dreiging in het spel te vinden. Waar de afgelopen jaren spelers als Dusan Tadic, Petter Andersson, Goran Lovre, Luis Suarez, Rasmus Lindgren en zelfs Andreas Granqvist het spel regisseerden of in ieder geval diepte brachten staat er nu een statisch team met als enige echte dreiging Michael de Leeuw. Een slimme voetballer, maar geen creatieveling. Hij heeft zich vooral laten gelden als een afmaker en een verdomd goede ook. Moet je nagaan hoeveel de oud-Veendammer zou kunnen scoren als hij fatsoenlijk bediend zou worden.

 

Helaas hebben de spelers op de flanken en in de spits zich op dit gebied nog niet kunnen laten gelden. Andraz Kirm heeft zich vooral laten zien als een loper, terwijl Schet bijzonder grillig is. Zeefuik is een speler die een bal aardig vast kan houden, maar dat is dan ook zijn meest prominente inbreng geweest dit seizoen. Spelbepalend en dominerend is geen van het trio vooralsnog geweest.


Datgene wat het meest in de buurt kwam dit seizoen was Bacuna als centrale middenvelder. De druistige, af en toe wat ongecontroleerde middenvelder speelde tegen Vitesse naast Sparv en achter Michael De Leeuw en ondanks dat de wedstrijd in 0-3 eindigde, waren de eerste zestig minuten hoopvol. Binnen het team is de 21-jarige middenvelder waarschijnlijk de enige met de energie om van zestien tot zestien te spelen en hierdoor zou het spel een stuk dynamischer kunnen worden.

 

Om (in ieder geval thuis) dominanter te kunnen voetballen heeft dit team iets nodig. Van wat er aanvallend en op het middenveld nu staat hoeven we dat in ieder geval niet te verwachten. . Aan Robert Maaskant om die oplossing te vinden, intern dan wel extern.

 

Misschien dat Paco Van Moorsel, die bij Den Bosch de lijnen uitzette het verschil op den duur kan maken. Of dat Filip Kostic zich wat meer thuis gaat voelen en zijn belofte gaat inlossen. Tot die tijd, counter vrolijk weg Robert, uiteindelijk gaat het om de punten.

 

Michiel Jongsma is naast columnist bij fcgonline.nl co-founder van www.soccerdepartment.nl en te vinden op twitter: twitter.com/JongsmaJongsma