Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

104 gasten online

Column 11 van Michiel Jongsma: We missen momenteel een verhaal

Wie FC Groningen een warm hart toedraagt, die moet met pijn in het hart constateren dat het rond de Trots van het Noorden momenteel bepaald niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Michiel Jongsma, onze gewaardeerde columnist, gaat wat dieper in op het wel en wee van de FC, neemt de situatie rond Virgil van Dijk onder de loep, constateert dat er iets mist maar wijst ook op een lichtpuntje. Veel leesplezier gewenst!

We missen momenteel een verhaal

 

Daar sta je dan. Achterin de verdediging. Achter je maakt een jonge keeper zijn debuut. Rechts van je zie je de rechtsback een hopeloze wedstrijd spelen. Links van je staat een routinier die nog niet voor niets geen contractverlenging heeft gekregen. En daar weer links van een kleine dreumes die zijn best doet, maar vooral opvalt door als een kip zonder kop langs de lijn te draven. Voor je staat een controleur befaamd om zijn balletjes breed en daarnaast een net teruggekeerde oud-speler die al maanden geen wedstrijd heeft gespeeld. De aanvallende middenvelder werd twee jaar geleden door de scouting niet goed genoeg bevonden voor het team waar je in speelt, maar is nu één van de sterren. De rechtsbuiten speelde vorig jaar slechts achttien wedstrijden voor één van de kleinste clubs in de competitie, terwijl de linksbuiten het hele seizoen nog geen assist heeft afgeleverd . En de spits? Die heeft er in het vorige kalenderjaar slechts één bal in geschoten in de competitie. Je bent de jongste van het team. En de beste. Waarom zou je hier in godsnaam blijven?
 

Virgil van Dijk dus. Door de gerenommeerde voetbalwebsite ‘In Bed With Maradona’ nog serieus overwogen in de IBWM 100, een lijst van de meest talentvolle talenten ter wereld. In de belangstelling van verschillende clubs. Newcastle United wordt genoemd, Sunderland, Everton. In eigen land houden Ajax en PSV zijn ontwikkeling in de gaten. Brighton Hove & Albion, een subtopper in de Engelse eerste divisie, heeft zelfs al een bod neergelegd bij FC Groningen. Niet de grootste club, maar wel één met ambitie. Dan gaat het jeuken.

 

De afgelopen jaren zijn er meer spelers geweest van het kaliber Virgil van Dijk. Ze waren echter haast nooit alleen in hun klasse. Tadic, Stenman, Matavz en Granqvist stonden nog geen twee jaar geleden met zijn vieren Heerenveen met 1-4 op te rollen. De jaren daarvoor speelden jongens als Suarez, Lindgren, Nevland en Berg in verschillende samenstellingen samen. Nu is er verdomd weinig perspectief.
 

FC Groningen mist momenteel een verhaal. De successen van enkele jaren geleden lijken ver weg en met de huidige selectie leeft er bij weinige het idee dat dit op de korte termijn verbetert. Daar waar vijf jaar geleden het trio Nevland-Lindgren-Bruno Silva nog stof deed opwaaien door de club te verlaten, zal bij een transfer van Virgil van Dijk meer begrip zijn voor de speler. Een trieste realiteit en een realiteit die de huidige clubleiding en met name de scouting zich mag aantrekken. Sinds het aantrekken van Marcus Berg zijn er vele miljoenen uitgegeven en enkel Dusan Tadic mag met recht een voltreffer genoemd worden. Wat nu overblijft is een groepje bankzitters en tribuneklanten die bij elkaar meer geld hebben gekost dan de selecties van de afgelopen jaren, maar nog niet half de potentie lijken te hebben.

 

Vanuit dat licht bezien is er nog wel één lichtpuntje en dat is de kans die de jeugd nu lijkt te krijgen. Richairo Zivkovic, Nick Bakker en Henk Bos hebben al de nodige minuten gemaakt en Marco Bizot, die binnen de Ajax-jeugd werd gezien als de natuurlijke opvolger van Maarten Stekelenburg, heeft voorlopig op doel de voorkeur gekregen boven Luciano. Of deze vier de potentie hebben van het kaliber Van Dijk valt te bezien, sterker nog, de kans is redelijk aanwezig dat dit niet zo is. Maar het opleiden en goedkoop aantrekken van jeugdige talenten is tenminste een visie. In dat opzicht is er, mits deze trend wordt doorgezet, wel degelijk een lichtje aan het eind van de tunnel. En wie weet, misschien staan er nog enkele talenten op ‘Matavz’esque’ wijze op , na een periode van aanpassing.

 

Het is geen verhaal dat een Virgil van Dijk over de streep zal trekken om te blijven, in dat opzicht is het hopen op enige loyaliteit van de verdediger. Voor de achterblijvende supporters zal het eerder genoemde lichtpuntje een houvast zijn, een hoop op betere tijden.

 

(De IBWM 100 is de opvolger van de Don Balon 100)

 

 

Michiel Jongsma is naast columnist bij fcgonline.nl co-founder van www.soccerdepartment.nl en te vinden op twitter: twitter.com/JongsmaJongsma