Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

107 gasten online

Column 3 van Kees Vlietstra: Melkboer

Met Kees Vlietstra hebben we een productieve columnist te pakken. Met veel plezier bieden we jullie alweer zijn derde stukje proza aan waarin hij dit maal Ronald Koeman op de korrel neemt. De jongste telg van Martin Koeman, 277 wedstrijden GVAV, 54 wedstrijden FC Groningen en momenteel de scout van FC Groningen die op 26 juli a.s. 75 jaar hoopt te worden, werd gisteren door Johan Derksen doorgezaagd. Kees Vlietstra wist hieraan een haarscherpe beschouwing te ontlenen.

 

Heel veel leesplezier gewenst!

Melkboer

Openhartige Ronald Koeman gisteren in een één tweetje met Johan Derksen op RTL 7. Mooi interview. Alles kwam aan bod; FC Groningen, Ajax, PSV, Oranje, Barcelona, Cruijff, Van Gaal, de trein naar Valencia, ontslag bij AZ en de revival van Feyenoord. Toptrainer aan het woord.


Sinds Ronald in 1995 niet voor FC Groningen koos om ‘de cirkel rond te maken’ maar na een belletje van Willem van Hanegem naar Feyenoord ging om zijn actieve carrière af te sluiten, noemt mijn vader de jongste Koeman een melkboer. Was natuurlijk hoogverraad van Ronald. Maar zie, de tijd heelt alle wonden. Samen met vader Martin en broer Erwin heeft Ronald een heuse tribune in de Euroborg.

 

In die Euroborg liep ik vorig seizoen nog bijna tegen Ronald Koeman op. Ik had in een cafetaria in het zuiden van de stad voor 35 euro een kaartje voor de hoofdtribune weten te bemachtigen. Voor aanvang van de wedstrijd tegen PSV stond ik in de rij voor een kop koffie in de Hattrick Club. Voor me stond Ronald Koeman. Hij was veel kleiner dan ik had verwacht. Hij droeg een soort van bomber jasje. Hij was net in dienst van Feyenoord en probeerde zichzelf denk ik een beetje te vereenzelvigen met de harde kern van Vak S. Stond hem goed. Hij bestelde twee koffie, ook één voor zijn vader. Lief. Met de dampende bakken koffie draaide hij zich om. Bijna een schouderduw. Ging net goed. Met een genereus gebaar liet ik hem passeren. Olé.

 

De avond ervoor was het Feyenoord- RKC. John Guidetti scoorde een penalty, trok zijn shirt uit, kreeg een gele kaart, zijn tweede, en kon vertrekken. RKC rook bloed en vertrok met een punt uit de Kuip. Koeman baalde een dag later in de Euroborg nog steeds. Vader Martin droeg een houtje-touwtje jas.


Mijn 35 euro kaartje gaf recht op een plaatsje op de perstribune. Daar baalde ik van. Journalisten zijn nou niet bepaald de gezelligste mensen om naast te zitten en al helemaal niet tijdens een voetbalwedstrijd. En om me twee maal 45 minuten te ergeren aan de verslaggever van de ziekenomroep of de redacteur van de Weekkrant Groningen, daar paste ik voor. Ergo: uw verslaggever ging de wedstrijd achter dubbel glas volgen. Achter het glas van de Hattrick Club met een glas bier.

 

‘Hé, bekende jassen’ schoot het door me heen. Bomber en houtje touwtje zaten naast elkaar. Ik keek door het glas over de hoofden van Ronald en Martin naar FC Groningen-PSV. De trainer van Feyenoord was aan het analyseren. Met een pen en een blocnote. Ronald had een fijn handschrift. Met het puntje van zijn tong in zijn mondhoek schreef hij netjes en precies de opstelling van beide teams in zijn boekje. Ook maakte hij wat aantekeningen. Helaas kon ik die niet lezen. Vader Martin keek afwisselend naar de wedstrijd en naar ‘zijn’ tribune.

 

FC Groningen won door onder andere een wereldgoal van Suk. Achteraf kunnen we stellen dat het proces van het ontslag van PSV trainer Fred Rutten op die zondag is begonnen. Assistent trainer Philip Cocu gaf namelijk tijdens die wedstrijd een master class ‘zagen aan de stoelpoten van de hoofdtrainer’. Fred Rutten ging tijdens die wedstrijd nogal eens vanuit zijn stoel staan om naar het coachvak te lopen om wat aanwijzingen naar Manolev te schreeuwen. Die schudde wat met zijn hoofd en zette maar weer eens aan voor een sprint van 80 meter.


Rutten liep achterwaarts terug naar de bank. De spelersbank in de Euroborg bestaat uit een rij stoeltjes. Klapstoeltjes. Het stoeltje van Fred was dichtgeklapt. Vlak voor hij wilde gaan zitten trok de andere assistent coach, Erik ten Hag het zitvlak naar beneden. Erik redde Fred van enorm gezichtsverlies. Cocu keek Ten Hag achter de rug van Rutten aan met een blik van; ‘Wat flik jij nou?’ Een paar wedstrijden later was Rutten ontslagen en Cocu de nieuwe hoofdcoach.


Van bovenstaande complot theorie heb ik niets gelezen in de regionale pers. De journalisten waren te druk met het analyseren van de wedstrijd. Gemiste kans.

 

Tot slot nog even terug naar het interview van Johan Derksen met Ronald Koeman. Ronald vertelde dat hij zich ergerde aan sommige uitspraken van René van der Gijp in VI. René vond Ronald te dik. Volgens Ronald is er een verschil tussen een grap maken en iemand beledigen. Kwestie van smaak natuurlijk. Ook vond hij het niet gepast dat Van der Gijp hem belachelijk maakte omdat ze twee maanden voor die uitspraak nog een hele middag samen op een terras gezellig een aantal flessen rosé naar binnen hadden gekieperd. En Ronald had ook nog eens alles betaald. Had mijn vader toch nog een beetje gelijk over die melkboer.

 

Groetn
Kees Vlietstra

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.