Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

112 gasten online

Column 4 van Kees Vlietstra: Witte rook

Ook onze columnist Kees Vlietstra is het allerminst ontgaan dat de positie van hoofdtrainer bij de Trots van het Noorden binnenkort vacant is. Kees neemt op zijn geheel eigen wijze een aantal mogelijkheden onder de loep ... en komt tot een verrassend advies. De trainingsvrije dag van vandaag is bij uitstek geschikt om dit soort bespiegelingen tot ons te nemen.

 

Heel veel leesplezier gewenst!

Witte rook


Op de dag dat de kardinalen in Rome zich opsluiten in de Sixtijnse kapel om in hun conclaaf een nieuwe paus te kiezen moeten ook Hans Nijland en Henk Veldmate op zoek naar een nieuwe leider. Een nieuwe trainer in onze Groen Witte Kathedraal. Robert Maaskant stopt er namelijk mee en wil naar eigen zeggen volgend seizoen weer in het buitenland aan de slag. Wens hem daar alle succes bij. FC Vaticaanstad heeft nog een vacature.


Hans en Henk moeten nu aan de bak. Op zoek naar een nieuwe trainer. De gekste namen circuleren. De twee meest gehoorde zijn Erwin Koeman en Joop Gall. Als ik beide namen eens rustig op me laat inwerken dan dwalen mijn gedachten af naar een artikel van jaren geleden waarin beide mannen nog in het eerste van de FC spelen onder Hans Westerhof en er ronduit dramatisch wordt gevoetbald. Citaat uit eigen werk:


‘Het was natuurlijk een meesterzet van trainer Hans Westerhof. Wekenlang had hij niet kunnen slapen, pijnigde hij zijn hersens om hét probleem van FC Groningen op te lossen. Het probleem was de privé wedstrijd tussen Jopie Gall en Erwin Koeman. Beide spelers probeerden zo veel mogelijk gele en rode kaarten te sparen. Het waarom van deze tweestrijd was lange tijd onduidelijk. Uit betrouwbare bron heeft uw verslaggever echter vernomen dat Gall en Koeman voor kerstavond een gezellig avondje hadden gepland. Dan zouden ze, samen met hun voetbalvrouwen, gaan kwartetten.


‘Zeg Jopie, mag ik van jou, van Erwin’s Geel, PSV uit?’


‘Ha ha heb ik niet Koetje, maar mag ik van jou dan: van Jopies Rood: Feyenoord voor de beker thuis?’


‘Shit, ja die heb ik, hier galbak!’


‘Dank je, kwartet!’


Bovenstaand kersttafereeltje gaat niet door. Dat komt door de meesterzet van Hans Westerhof. Die zag gelukkig net op tijd in dat het kaartenduel tussen zijn beide veteranen nadelig was voor de FC. Er moest een bindende factor komen. Dus haalde Westerhof Maarten de Jong van SC Heerenveen. De Jong staat in het gele en rode kaarten klassement op een verdienstelijke tweede plaats. Tijdens diens eerste training keken Gall en Koeman vol ontzag naar voormalig mister Heerenveen. Als een pitbull raasde de Jong over het trainingsveld met maar één doel: winnen. Gall en Koeman beseften tijdens die ochtendtraining dat ze hun meerdere hadden gevonden. Vanaf dat moment denken Gall en Koeman weer aan voetballen, raast De Jong over de Nederlandse voetbalvelden en heeft Westerhof de kerst gehaald.’

 

Dat waren nog eens tijden, terug naar de onze. Koeman of Gall? Of toch geen van beide? Stel, Erwin Koeman wordt de nieuwe man. Prima achtergrond, groot voetballer, kent de club en, niet onbelangrijk, de binnenstad van Groningen op zijn duimpje. Allemaal pluspunten. Toch wil ik Hans en Henk op deze plaats waarschuwen. Wat is het protocol binnen de FC bij ongeregeldheden? Het zal ongetwijfeld een keer voorkomen dat Erwin Koeman door een scheidsrechter naar de tribune wordt gestuurd. Waar moet hij dan heen? Gaat hij bij H&H achter glas aan de bitterballen of prefereert hij zijn eigen plekkie: ‘De Koeman Tribune’. Dit gaat een eigen leven leiden, let op mijn woorden. Scheidsrechters gaan hem expres zoeken om te kijken wat de oudste Koeman gaat doen. Het wordt een tweewekelijks terugkerend item in De Wereld Draait Door: ‘Erwin of Erwuit?’ Allemaal gratis exposure voor de club maar daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Attractief voetbal willen we en het liefst bekroond met 3 punten. Dat gedoe met die tribune gaat alleen maar afleiden. Geen Erwin Koeman dus.


Jopie Gall dan? Ook alleen maar pluspunten: Stadjer, man van het volk, goed gedaan met armlastig Veendam en weet wat het is om in een wespennest te werken bij Go Ahead. Joop ligt echter met hartklachten in het ziekenhuis en ook Henk en Hans zien bij het huidige Barcelona wat dat doet met een selectie; een trainer die niet met zijn groep kan werken is verre van optimaal. Heel veel sterkte Joop!

 

Al die andere kandidaten die worden genoemd zijn natuurlijk niet serieus te nemen. Langeler, Adriaanse, Van Marwijk, Bosz, Cruijff, alstublieft, niet aan beginnen.

 

‘Waar men struikelt, ligt de schat begraven’ is een oud Engelberter spreuk. De oplossing ligt voor het oprapen beste heren Nijland en Veldmate. Op nog geen 800 meter fietsen van de Euroborg (scheelt weer reiskosten) woont de Coach van het Jaar. Goed, het is de Coach van het Jaar van vorig jaar 2012, en oké het is een korfbalcoach, toch is het het overwegen waard. Voordat Henk Veldmate als technisch manager bij de FC aan de slag ging was hij docent spel op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Ik was daar een eigenzinnige student met excellente kwaliteiten. Dat weet jij ook nog, beste Henk. Niet bang zijn voor de term ‘ALO pik’ van Dick Heuvelman. Die Dick wordt door niemand meer serieus genomen dat weet jij ook. Probeer out of the box te denken.


Marco van Basten zei ooit bij zijn aanstelling als bondscoach: ‘De Opstelling plus de Instelling bepalen de Voorstelling.’ En hoewel die Van Basten bij mij voorgoed heeft afgedaan sinds hij dit seizoen mee murmelt met dat Friese volksversje voorafgaand van de thuiswedstrijden van SC Heerenveen heeft hij met bovenstaande uitspraak wel gelijk. ‘De Opstelling en de Instelling bepalen de Voorstelling’.


Hier komt mijn Opstelling voor 2013-2014:

 

Spits: Freddy ‘frikandel’ de Grooth. Net zo robuust als Zeefuik maar doet ook nog een keer waar een spits voor staat: scoren. Ook in de wedstrijd.
Rechtsbuiten: Andy van der Meyde, transfervrij en heeft nog een plekje vrij op zijn kuit voor een mooie FC Groningen tatoeage.
Linksbuiten: Zivkovic, uit Foxhol, dus goed.

Midmid: Michael de Leeuw, mag blijven onder voorwaarde dat hij nog 6 goals in laatste wedstrijden maakt.
Linkshalf: Noureddine Boutzamar, een bijtertje uit eigen jeugd, beschikt over unieke coachvaardigheden.
Rechtshalf: Ronald de Boer, zijn we ook verlost van zijn analyses bij Studio Voetbal.
Linksback: Ron Janzen, nu aanvoerder A1, volgend seizoen van het eerste, daarna van Oranje.

Rechtsback: Dani Alves, wil nog één keer vlammen.
Voorstopper: Virgel van Dijk, wel zonder touwtje in zijn haar.
Laatste man: Kees Kwakman, onder die voorwaarde dat hij niet achteraf goed praat wat fout ging maar vooraf aangeeft waar we ’s avonds op stap gaan.
Keeper: we spelen volgend seizoen zonder keeper. Hoeven we ons daar ook niet aan te ergeren.

 

Goed, dat is mijn Opstelling. Wat betreft de Instelling zit het wel goed. ‘Van gras hooi maken’ is het credo.
Nou, wat denk je ervan Henk? Doelstelling met deze selectie is minimaal voorronde Champions League. Tsjingtsing. Nogmaals, ik hoef geen reiskosten, kan allemaal in de pot.


Ben trouwens sowieso niet geïnteresseerd in geld. Ben namelijk door mijn columns op fcgonline en in de Gezinsbode financieel onafhankelijk en kan dus zonder belangen en dubbele agenda’s beslissingen nemen. Stel als voormalig korfbalcoach wel één voorwaarde en dat is dat we na afloop van de wedstrijden in het spelershome met zijn allen rond de stamtafel gaan zitten. Allemaal een tientje lappen, ja ook die Ronald de Boer, die griepstuver, en dat we ons even lekker twee uurtjes vol laten lopen. Als Bassie Roorda dan om 18.00 uur de busjes heeft klaar staan gaan we nog even met zijn allen naar de after party in de Woeste Hoeve. Jullie mogen best mee, Hans en Henk, maar dan moeten jullie wel de busjes rijden. En dan hebben we daar bij de meisjes ook nog iets van gemengd douchen. Iedereen blij. Ook jullie korfbalcoach.

 

Beste Henk en Hans,
Jullie hebben mijn nummer. Zou mooi zijn als we er morgen uit zijn. Hoeft wat mij betreft echt niet zo lang te duren. Laten we de nieuwe paus voor zijn. Witte rook uit de Stoker en de Brander.

 

Groetn

Kees Vlietstra

 

PS dinsdagavond ben ik structureel niet beschikbaar. Trainen bij VV Engelbert 3 gaat voor. Ook voor de FC.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.