Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

70 gasten online

Reuring rond Robert Maaskant - rust bewaren of kogel door de kerk en afscheid nemen?

De directie van FC Groningen zal met het oog op de derby tegen sc Heerenveen en het restant van de competitie graag de rust willen bewaren, maar na de ophef die er rond Robert Maaskant is ontstaan zal dit nog een hele toer worden. John Schurer, voorzitter van de Supportersvereniging FC Groningen, heeft vandaag in een column getiteld 'Maaskant lult dom' op niet mis te verstane wijze blijk gegeven zat te zijn van allerlei uitlatingen van Robert Maaskant.

 

Het stoort Schurer met name dat Maaskant al diverse malen spelers in het openbaar heeft bekritiseerd; het feit dat de hoofdtrainer van FC Groningen zich tijdens het laatste perspraatje laatdunkend over Henk de Haans optreden in De Wereld Draait Door (volgens Maaskant heeft dit Groningen 100 jaar teruggeworpen) heeft uitgelaten is voor de voorzitter van de SV de bekende druppel geweest. Wat hem betreft zit Maaskant komende zondag in het beladen thuisduel tegen Heerenveen al niet meer op de bank.

 

RTV Noord is hierop ingesprongen en heeft met een poll de stemming onder de supporters van FC Groningen gepeild. Na 4.172 uitgebrachte stemmen is ruim 75% vóór het door FC Groningen onmiddellijk afscheid nemen van Robert Maaskant. Aangetekend moet worden dat iedereen oneindig vaak zijn stem kan uitbrengen en hiermee het resultaat van de poll kan manipuleren.

 

Hans Nijland niet blij met uitspraken Robert Maaskant, maar: "We hebben gezegd zand erover. De focus moet liggen op de wedstrijd van zondag tegen SC Heerenveen."

RTV Noord heeft inmiddels ook met Hans Nijland gesproken. De site schrijft: Algemeen directeur Hans Nijland is er flauw van dat Groningen veel te veel in de media komt over randzaken. 'Ik ben er schijtziek van dat het alleen maar over randzaken gaat. Het irriteert me mateloos.' Groningen heeft dit seizoen volgens Nijland vaker met Maaskant gesproken over zijn uitlatingen. 'Maaskant is emotioneel. Dat wisten we toen we hem contracteerden, maar hij moet niet doorslaan. Hij moet niet zeggen in de media dat Kostic als een drol heeft getraind. Daarnaast geeft het geen enkele pas dat hij kritiek heeft op de reddingsactie van SC Veendam. Het zijn zeer gewaardeerde buren van ons en Groningen helpt Veendam ook op alle mogelijke fronten.'

 

Robert Maaskant: "Ik ben niet altijd even genuanceerd, wel bloedfanatiek, en heb maar één belang - FC Groningen"

Robert Maaskant komt in een interview met RTV Noord (hier te beluisteren) eveneens aan het woord. Hij gaat sportief om met de uitspraken van John Schurer, en geeft aan dat hij dag en nacht met FC Groningen bezig is om de club naar plek acht te krijgen.

Hans Nijland zal graag de rust willen bewaren, maar zag zich gedwongen vandaag samen met Henk Veldmate een vermoedelijk pittig gesprek met Robert Maaskant te voeren waarin de hoofdtrainer zowel op zijn kritiek op het optreden van Henk de Haan in De Wereld Draait Door is aangesproken als op de uitlating van Maaskant over Filip Kostic ("Kostic heeft de hele week als een drol getraind.")

 

Maaskant zelf vindt dat zijn woorden met betrekking tot Henk de Haan en SC Veendam uit het verband zijn gerukt. Tegenover RTV Noord verklaart hij hier: "Ik hoor nu ook heel veel terug dat ik tegen SC Veendam zou zijn. Dat is absoluut niet waar. Ik heb aangegeven dat ik het optreden van Henk de Haan in De Wereld Draait Door niet zo sterk vond. Maar het initiatief van Henk is natuurlijk geweldig."

 

Wij waren jl. vrijdag aanwezig bij het perspraatje en hebben precies opgetekend wat er gezegd is. Op positieve opmerkingen, gericht aan het adres van SC Veendam (voor FC Groningen nota bene een hele belangrijke club om spelers te laten ontwikkelen) of Henk de Haan, hebben wij Robert Maaskant niet kunnen betrappen. Wij begrijpen dan ook niet hoe zijn uitlatingen uit het verband gerukt zouden kunnen zijn.

 

Verder moet ons van het hart dat het in onze ogen toch wel heel opmerkelijk is dat Robert Maaskant een speler een week lang 'als een drol laat trainen'. Tijdens Noord Sport verklaarde Ronald Zoodsma, volleybaltrainer van Lycurgus, afgelopen zondag dat zoiets in zijn selectie niet voor zou kunnen komen: een speler die er de kantjes af loopt wordt al tijdens de eerste training door zijn ploeggenoten gecorrigeerd.

 

Nu willen we niet zover gaan door te stellen dat Filip Kostic door zijn ploeggenoten tot de orde geroepen had moeten worden, maar hadden Robert Maaskant (en zijn assistenten!) zelf niet eerder moeten ingrijpen? Het toestaan dat een speler een week lang slecht traint lijkt ons een zeer slecht signaal en funest voor het teamgevoel, en dat terwijl het collectief bij FC Groningen zo eminent belangrijk is bij gebrek aan spelers die het verschil kunnen maken.

 

Ook wij beginnen ons af te vragen of het allemaal nodig is om in het openbaar als trainer zó hard om je heen te slaan, temeer daar dit niet met goede prestaties gepaard gaat. Bij de presentatie van Robert Maaskant als trainer van FC Groningen werd spektakel in de Euroborg beloofd, maar de tribunes worden van week tot week leger door het veel te behoudende spel en het is maar de vraag hoeveel seizoenkaarten er volgend seizoen verkocht worden, en dat terwijl de FC een forse toename van de inkomsten heeft begroot. Natuurlijk, het geboden spel was tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen FC Twente prima, maar de eerste helft van de uitwedstrijd van Willem II was van een ongekend lamlendig niveau. Er was niets te zien van de vechtmachine die FC Groningen eerder dit seizoen wel degelijk was. Als er behoudend wordt gespeeld en de inzet en instelling laten bovendien te wensen over, dan kunnen we spreken van een onacceptabel presteren.

 

We herinneren ons te vele opvallende uitspraken van Robert Maaskant die onze wenkbrauwen deden fronsen. Al na de allereerste competitiewedstrijd (FC Twente-uit) werd Emil Johansson keihard te verstaan gegeven dat hij 'geen kut kan dekken', en het feit dat deze opmerking doelbewust voor lopende camera's werd geslaakt maakt de opmerking tot een onder-de-gordel-kreet. Een uit vorm zijnde Mitchell Schet werd eerder dit seizoen weer eens in de basis geposteerd "want op de bank wordt hij niet beter." Er werd echter duidelijk met twee maten gemeten, want zijn spelers als Stefano Magnasco en Filip Kostic dit seizoen wél beter geworden door ze keer op keer buiten de basis en vaak zelfs buiten de wedstrijdselectie te houden? En als Magnasco al eens goed speelt en zelfs tot Man Of The Match wordt gekroond, dan vindt hij dit alleen maar de verdienste van Leandro Bacuna's goede spel. Género Zeefuik en David Texeira scoren beiden niet als ze als enige diepe spits worden opgesteld, en daarom worden ze niet beiden opgesteld in een 4-4-2 concept, "want dan staan er twee spitsen die niet scoren." Dit hebben we nooit begrepen. Zouden twee spitsen elkaar in een 4-4-2 concept niet kunnen aanvullen, daar waar dit niet kan als er maar ééntje van hen speelt en door verre van optimaal spelende vleugelspitsen op een eiland staat?

 

Genoemd 4-4-2 concept is dit seizoen door de hoofdtrainer van de hand gewezen, omdat dit volgens hem zó gecompliceerd is dat je hier minstens een gehele voorbereiding op een seizoen op moet trainen. Vervolgens wordt er tijdens welgeteld één besloten training, voorafgaand aan de zeer belangrijke bekerwedstrijd tegen ajax, op 4-4-2 getraind waarna FC Groningen in het bekerduel volledig van de mat werd gespeeld. Waarom werd er toen uitgerekend wél in een 4-4-2 systeem gespeeld? In die wedstrijd hadden we wél kunnen leven met een tactiek waarin geprobeerd wordt de tegenstander te verslaan met een relatief behoudende spelstijl. We willen nl. eindelijk weer eens Europa in!

 

De cynische reactie van Robert Maaskant richting het publiek, na afloop van de thuiswedstrijd tegen NAC Breda, en zijn woorden "in elk ander stadion van Nederland zouden we met applaus van het veld zijn gegaan, maar niet hier" waren voor ons ook een soort druppel. Volgens de trainer was het gefluit voor zijn spelers bedoeld, daar waar het publiek de vechtlust van de spelers wel degelijk kon waarderen en slechts floot omdat er pas gewisseld werd in de absolute slotfase - een beproefde tactiek als je een voorsprong over de streep wilt trekken, maar niet als je op 1-1 staat en de overwinning uit het vuur wilt slepen.

 

Tenslotte hebben we ons erg geërgerd aan de insteek van Robert Maaskant met het oog op de redding van SC Veendam. Niet de pogingen van allerlei mensen om de club overeind te houden werden geprezen, nee - het (inderdaad wat ongelukkig uitgevallen) optreden van Henk de Haan in De Wereld Draait Door werd tot hoofdthema gebombardeerd. Het feit dat zijn spelers Veendam wél een warm hart toedragen was in onze ogen al een meer dan voldoende reden geweest om je als trainer achter je spelers te scharen (daarmee toon je je een goed peoplemanager), maar dit hebben we vrijdag volledig gemist. De uitlatingen van Maaskant moeten bovendien als een dolksteek in de rug van Dick Lukkien hebben gevoeld. Lukkien, die een verleden heeft bij Veendam en een vader heeft die nog frequent bij Veendam komt.

 

Let wel: wij konden het ook vaak wél waarderen als Maaskant recht voor z'n raap zei waar het op stond. Dit hebben we vaak als een verademing ervaren. Hij miste bij Schet een keer de inzet en passeerde hem daarom. Prima. Maar dit is wel iets heel anders dan toestaan dat een speler een week lang slecht traint.

 

Hoe nu verder? Wie naar de ranglijst kijkt, die kan constateren dat er nog niets is verloren. De verschillen zijn klein, de achtste plaats, die recht geeft op play-offs voor Europees voetbal, zijn nog binnen handbereik, en het gat naar de onderste regionen is door de zege op Willem II in deze werkelijk krankzinnige competitie weer wat vergroot.

 

In dit licht bezien zou het niet raar zijn als de clubleiding van FC Groningen de rust wil bewaren, zodat de focus volledig op het eerste elftal gericht kan worden. Ook wij schrijven liever voorbeschouwende stukken over de op handen zijnde ontmanteling van de Friese dorpelingen in een kolkende Euroborg dan dat we het moeten hebben over playboys en playborstels, polls over ontslag en andere randzaken.

 

Aan de andere kant - hoe werkbaar is de situatie nog? We zagen zaterdagavond na afloop van de wedstrijd een zeer timide Robert Maaskant, die snel na de wedstrijd naar de catacomben verdween en een bijna aangeslagen indruk maakte; deze indruk wekte hij vrijdag ook al bij binnenkomst van het perspraatje. Het kan niet anders of er speelt iets sinds de laatste dagen. Maar wat?

 

Ook de spelers leken zaterdag na het laatste fluitsignaal bepaald niet uitgelaten van vreugde, daar waar het uitvak wél ontplofte van vreugde. Het uitvake had zich overigens de gehele wedstrijd van z'n beste kant laten zien en er was zelfs in de rust geen fluitconcert te horen. Daaraan kan het niet liggen dat zich van de spelers geen grote blijheid meester maakte.

 

Robert Maaskant heeft dit seizoen ontegenzeggelijk voor een frisse wind gezorgd in Groningen en diverse processen verbeterd. Henk Veldmate en de scouts zijn op niet misselijke wijze (grotendeels binnenskamers, dat wel) gewezen op hun tekortkomingen bij het scouten en contracteren van diverse spelers. Maaskant heeft keer op keer gewezen op het belang van het goed letten op de centen en het eerst kijken naar je eigen jeugdopleiding voordat je iemand van heinde en verre contracteert.

 

Wie zaterdag in Tilburg in de eerste helft echter een elftal zonder bezieling, passie en vertrouwen zag ploeteren, die kan alleen maar het gevoel krijgen dat 'het' niet meer werkt tussen de hoofdtrainer en zijn spelers. Want hoe kan het bestaan dat een ploeg die de hele week is gewezen op het belang van deze wedstrijd tegen de nummer laatst zó passief en angstig acteert en zo weinig uitstraalt, geen greintje van de absolute wil toont om te winnen en slechts door een wonder bij rust niet op een veel grotere achterstand staat? Tegen de minst scorende ploeg van de Eredivisie, een werkelijk heel bedenkelijk team.

 

Als er geen chemie meer is tussen trainer en spelers - dan moet je afscheid van elkaar nemen. Het is maar de vraag of de rust wordt bewaard als je nu geforceerd wél nog zes wedstrijden met elkaar doorgaat. Wij denken dat de beste oplossing is dat Erwin van de Looi en Dick Lukkien het seizoen afmaken, zeker als het ook al de intentie van de clubleiding van FC Groningen is om met dit duo het volgende seizoen in te gaan. Als Hans Nijland en Robbert Klaver daadwerkelijk beogen om Erwin van de Looi als opvolger van Robert Maaskant aan te stellen met Dick Lukkien als zijn assistent, dan kunnen deze mannen de komende zes wedstrijden aan toeschouwers en sponsoren laten zien wat ze voor ogen hebben. Kunnen zij de supporters wél meer spektakel bieden? Laat dat dan nu maar zien; dit kan de verkoop van seizoenkaarten voor komend seizoen een boost geven.

 

Het is voor FC Groningen het beste, maar ook voor Robert Maaskant zelf, als de wegen nu gaan scheiden. De hoofdtrainer van FC Groningen lijkt zijn energie te hebben verloren en oogt vermoeid. Iedereen heeft zich van de samenwerking iets anders voorgesteld. Clubleiding, trainer en supporters. Het zou van moed, maar ook van realiteitszin getuigen als de twee eerstgenoemde partijen dit nu zouden erkennen en een punt achter de samenwerking zouden zetten.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.