Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

324 gasten online

Column 31 van Mlaz Corbier: Heracles Groningen

In zijn vorige column liet Mlaz Corbier zijn licht schijnen over de uitpuilende selectie van FC Groningen. De titel van zijn schrijven liet aan duidelijkheod niets te wensen over: De Grote Schoonmaak. Vandaag gaat hij opnieuw in op de beleidstechnische kant van FC Groningen (en Heracles Almelo), en geeft en passant treffend weer hoe opportunistisch de gemiddelde supporter in elkaar steekt. Veel leesplezier gewenst!

Heracles Groningen

 

Het doormodderen van de economische crisis en het gezonde verstand van Hans Nijland en zijn kornuiten hebben ervoor gezorgd dat er in Groningen niet langer met miljoenen gesmeten wordt. Het mooiste voorbeeld van weggegooid geld is de manier waarop de Nigeriaan Oluwafemi Femi destijds werd binnengehengeld. De technische staf had het oog laten vallen op Marcel Meeuwis, uitkomende voor Roda JC Kerkrade, maar de Limburgers wilden niet meewerken en hielden vast aan een te hoge transfersom. Nijland rolde met zijn spierballen en liet zien waartoe zijn club in staat was! Hij maakte 3.3 miljoen euro over aan FC Midtjylland en zo werd de defensieve middenvelder aangeschaft en hem een vorstelijk salaris geboden. Roda JC 0 FC Groningen 1! Zo werd er althans gedacht -- wat er uiteindelijk gebeurde is geschiedenis...

 

Zulke Wild West taferelen gebeuren niet in het alom geprezen Almelo. De slimme voorzitter van Heracles, Jan Smit, weet met zeer beperkte middelen de laatste jaren telkens weer een elftal op poten te zetten dat uitermate goed presteert met attractief voetbal. Als we kijken hoe het beleid van Smit in elkaar steekt, dan zien we dat de spelers vaak transfervrij overkomen en regelmatig nog vanuit de Jupiler League ook. Het is een voorbeeldclub voor vele Eredivisionisten en menig supporter van FC Groningen haalt de Heraclieden te pas en te onpas aan om aan te tonen hoe Hans Nijland en Henk Veldmate de handel in Groningen zouden moeten runnen.

 

Nick van der Velden en Giliano Wijnaldum zijn transfervrije versterkingen en Erik Falkenburg, die hardnekkig in verband wordt gebracht met Groningen, is dat ook. Een groot deel van de groen-witte fans heeft zich reeds laatdunkend uitgelaten over met name Van der Velden en de positieve geluiden rond Falkenburg lijken op de vingers van één hand te tellen. Dat is opmerkelijk te noemen omdat het verdomd veel lijkt op het beleid dat onze sympathieke oosterburen voeren. Waarom raakt de supportersschare plots in paniek? Waarom worden alleen de kwaliteiten van Heracles Almelo als voorbeeld aangehaald wanneer de directie iets “fouts” doet? En waarom worden de heren niet geprezen als zij Smits beleid volgen? Zoals zo vaak worden voorbeelden slechts gebruikt wanneer ze de spreker goed uitkomen.

 

FC Groningen had het voorbije seizoen twee gelijkwaardige elftallen over de trainingsvelden ronddolen. Is Lorenzo Burnet echt klassen beter dan Emil Johansson? Maakt het een verschil of Género Zeefuik of David Texeira wordt opgesteld? Is Marco Bizot zo veel beter dan Luciano? Doet Oluwafemi Ajilore onder voor Maikel Kieftenbeld? Zo'n selectie is een weelde als de ziekenboeg volstroomt: zonder het elftal enorm te verzwakken bij enkele blessures en schorsingen kan het elftal blijven presteren. Maar daar was totaal geen sprake van en de hele selectie was bijna continu fit. Dan geraakt men in de situatie dat op de training elf-tegen-elf partijen plaatsvinden waarbij die niet-basis niet of nauwelijks onderdoet voor de basis die in het weekend de punten moet vergaren. Het verhaal van de A-kern en de B-kern kwam derhalve niet echt uit de verf. Zo was het geen verrassing dat het Beloftenteam erg hoog op de ranglijst eindigde.

 

Er moest duidelijk iets gebeuren en de directie had dit zelf ook wel in de smiezen getuige het verhuren van onder andere Tom Hiariej, Matías Jones, Tim Keurntjes en Leonard Nienhuis. Dat bleek echter nog niet voldoende en zo werd een groot deel van de aflopende contracten onlangs niet verlengd. Kees Kwakman, Oluwafemi Ajilore en Tim Sparv mochten uitzien naar nieuwe werkgevers en FC Groningen zal haar uiterste best doen om spelers zoals Luciano, Matías Jones en Emil Johanson nog snel van de hand te doen. Op deze manier moet er ruimte geschapen worden om te bouwen aan een beter eerste elftal.

 

Heracles voert een meer dan puik beleid en is daadwerkelijk een voorbeeld van een groot deel van het Nederlandse Betaalde Voetballersgilde. Maar door andere clubs wordt het beleid hier in het Hoge Noorden ook nog vaak als een voorbeeld aangehaald, iets wat niet altijd wordt ingezien omdat het niet goed uitkomt wanneer we Nijlands beleid aanvallen. Afbranden is nu eenmaal makkelijker dan opbouwen. Het beleid dat sinds het begin van de economische crisis is ingezet, is pijnlijk voor een deel van de supporters, maar het is helaas wel de meest verstandige weg om in te slaan.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.