Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

122 gasten online

Tom Hiariej op dood spoor bij FC Groningen?

Tom Hiariej is bezig aan zijn derde seizoen bij het eerste elftal van FC Groningen, en zijn carrière lijkt in een impasse te zitten. Hij draait zijn wedstrijden bij de beloften maar komt bij het eerste weinig meer aan speeltijd toe: de wedstrijden bekijkt hij voornamelijk vanaf de bank. Veelzeggend was het feit dat hij de gisteren stroever dan anders draaiende Goran Lovre niet mocht aflossen. Zit zijn loopbaan bij de Trots van het Noorden in een dip?

 

Tom Hiariej, geboren in Winschoten en pas 21 lentes jong, werd door Ron Jans aan het begin van het seizoen 2007-2008 overgeheveld van FC Groningen A1 naar de hoofdmacht, en sloeg de beloften dus over. Zeg maar de nog snellere variant van de route die Leandro Bacuna heeft gevolgd. Op dat moment had Hiariej al een aardige staat van dienst. Op Wikipedia lezen we dat hij onderdeel uit maakte van het succesvolle "Onder 17 team" dat als derde eindigde op het WK in Peru van 2005. De bondscoach van dit elftal, Ruud Kaiser, was vol lof over de jonge verdediger. Vóór het jeugd-WK van 2005 zei Kaiser het volgende over Hiariej: "Bij zijn club staat hij centrale verdediger, maar bij mij op rechts achterin. Hij is wendbaar en snel. Ook heeft hij het vermogen om op de juiste momenten op te komen; hij ziet de momenten."

 

Tom debuteerde in het eerste van de FC op 26 september 2007 in de met maar liefst 1-8 gewonnen bekerwedstrijd bij IJsselmeervogels, toch een amateurclub met een grote staat van dienst, maar FC Groningen draaide de Spakenburgers volledig door de gehaktmolen die dag. Hij werd na een uur spelen in het veld gebracht toen hij Gibril Sankoh mocht aflossen. Overigens was dit de wedstrijd waarin ene Tim Matavz voor het eerst van zich liet spreken door maar liefst vier van de acht doelpunten voor zijn rekening te nemen. De overige doelpunten werden gescoord door Evgeniy Levchenko en Stef Nijland, die allebei twee goals produceerden.

 

Toms volgende wedstrijd was ook al een bekerwedstrijd en wel de pot die we op 1 november 2007 in De Kuip moesten afwerken. Hiariej speelde de hele wedstrijd als rechtsback maar kon niet voorkomen dat we met een 3-1 nederlaag uit het bekertoernooi vlogen. Bij rust stond het al 3-0, waarna Luciano in de rust Brian van Loo uit zijn lijden kwam verlossen. Luciano wist de schade beperkt te houden: hij hoefde niet éénmaal te vissen.

 

Tot de winterstop van het seizoen 2007-2008 speelde Hiariej nog een paar wedstrijden, maar na de winterstop was hij niet meer weg te denken uit de basis van Ron Jans. De werkweigerende en uiteindelijk vertrokken Bruno $ilva was door Toms toedoen snel vergeten. Hij bracht het in dat seizoen tot 27 officiële wedstrijden, achteraf bezien zijn meest succesvolle seizoen tot nu toe. De komst van Sepp de Roover, die in de winterstop van datzelfde seizoen werd gecontracteerd, kon daar niets aan veranderen. De Belg werd vanaf maart 2008 onze vaste rechtsback en Hiariej schoof door naar de positie rechts op het middenveld. Hij mocht op 27 maart 2008 zelfs debuteren voor Jong Oranje, dat in Emmen een EK-kwalificatieduel speelde tegen Jong Estland en die wedstrijd met 3-0 won. Hiariej speelde de laatste 30 minuten van de tweede helft in het team van bondscoach Foppe de Haan.

 

Tom speelde het seizoen erna een moeizame eerste competitiehelft, en kwam weinig aan spelen toe. Hij pakte de draad echter weer op na de winterstop waarin hij steevast in de basis startte. Dit had echter alles te maken met de gedwongen absentie van De Roover in die periode. De Belg speelde nl. na 1 november 2008 pas weer diep in maart 2009. Een liesblessure hield hem aan de kant. Hij moest zelfs aan zijn lies worden geopereerd en kreeg na de winterstop ook nog een terugslag.

 

Tom werd in de rust van de legendarische wedstrijd die we op 7 maart 2009 in Heerenveen speelden gewisseld ten faveure van Ondrej Svejdik, en eigenlijk is het daarna nooit meer goed gekomen met hem bij de FC. In die wedstrijd strooide de die avond dramatisch slechts fluitende Wegereef met rode kaarten: zowel Martijn Meerdink als Gonzala García werden van het veld gestuurd en ondanks een heroïsche strijd legden we in de allerlaatste seconde met 2-1 het loodje.

 

Tom kwam het gehele verdere seizoen niet meer aan spelen toe. FC Groningen wilde hem aan het begin van dit seizoen net als Shkodran Metaj  verhuren, maar daar waar Metaj wel bereid was voor een tijdelijke voortzetting van zijn loopbaan buiten Stad en Ommeland (hij verkaste naar RKC), daar weigerde Hiariej aan een verhuurconstructie mee te werken. Hij bleef dus bij FC Groningen, wat natuurlijk zijn goed recht is en ook valt te prijzen. We kregen hem dit seizoen pas weer te zien op 18 oktober 2009 in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, waarin hij zijn neus brak maar de wedstrijd wel "gewoon" uitspeelde. Tot de winterstop mocht hij het daarna nog 4x als basisspeler proberen, maar op 13 december 2009 zorgde een liesblessure in de uitwedstrijd tegen Sparta voor een vervroegd einde van zijn avontuur die middag. Het euvel hield hem geruime tijd aan de kant, en ondanks de zware knieblessure die Sepp de Roover op 29 november 2009 opliep in de thuiswedstrijd tegen NEC heeft Tom zich na de winterstop niet terug in de basis weten te vechten. Sterker nog, de eigenlijk als centrale verdediger gehaalde Daley Blind is nu onze vaste rechter verdediger en ook Theo Lucius heeft daar al wel eens gestaan. Tom mocht na de winterstop van het lopende seizoen nog wel in de basis starten tegen ADO Den Haag, maar vervolgens moest hij het doen met een klein half uurtje speeltijd in de beladen pot bij Heracles (ook al twee maal rood voor Groningers) en zegge en schrijven acht minuten speeltijd in de thuiswedstrijd tegen RKC.

 

Inmiddels is de tweede competitiehelft van het lopende seizoen alweer een tijdje op gang en het is bij de FC beginnen te draaien. De punten stromen binnen, ook al werd gisteren een even pijnlijke als onterechte en ook onnodige nederlaag geleden tegen het Feyenoord van Mario Been. Hiariej heeft echter amper een aandeel in de wederopstanding van FC Groningen gehad. Hij is duidelijk op het tweede of misschien wel derde plan geraakt. Hoewel het Dagblad van het Noorden de werklust van Goran Lovre nog goed genoeg vond voor het cijfer 7, daar vonden wij de Serviër toch wat minder op dreef als rechter middenvelder dan de laatste weken, en in mijn optiek was een wisselbeurt ten gunste van Tom het uitproberen zeker waard geweest. Waarom zou Tom geen goed koppeltje met Daley Blind hebben kunnen vormen aan de rechter kant, gisteren gaandeweg de tweede helft?

 

Het mocht niet zo zijn, Tom liep wel warm maar werd niet meer in het veld gebracht. Hij zal donderdag wel weer aan speeltijd toekomen in de wedstrijd van de beloften tegen Jong PSV, maar eerlijk is eerlijk - zondag tegen VVV verwachten we toch echt weer Daley Blind als rechtsback en aanvoerder Goran Lovre als rechter middenvelder. En als dit weer net zo goed loopt als de wedstrijden vóór Feyenoord-thuis, dan zal Hiariej zich hier zomaar niet tussen kunnen knokken.

 

Wellicht is een hernieuwd verhuren in de komende zomerstop wel bespreekbaar voor hem, wellicht komt hij daarna als herboren terug en kan zijn carrière bij de FC dan glansrijk voortzetten. Wij gunnen het hem, 't is een sympathieke jongen. Of vertrekken zowel Sepp de Roover als Daley Blind als Goran Lovre na dit seizoen uit Grunn waardoor er automatisch een plaatsje vrij komt voor de dan ook nog maar 22-jarige Hiariej? Ziet Pieter Huistra het in hem zitten? Belangrijke vragen, waarop we het antwoord nu nog niet weten. De tijd zal het leren, voor de resterende wedstrijden in dit seizoen denken wij niet dat Ron Jans nog vaak een beroep om hem zal doen. Nu de vechtlust is teruggekeerd in het team en we in een succesvolle periode zitten, zal de trainer van de FC zijn formatie niet zonder gegronde redenen gaan veranderen, en Tom heeft op dit moment nog een paar anderen voor hem in de pikorde zitten.

 

Kop d'r veur Tom!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.