Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

165 gasten online

Nieuw: Column van Mlaz

Vol trots introduceren wij vandaag de nog onbekende, maar daarom niet onbeminde schrijver Mlaz aan u. Of, correcter geformuleerd: wij introduceren vandaag een fractie van zijn werk. Wie Mlaz is laten we vooralsnog in het midden, laten we het houden op een fijnzinnig schrijver wiens journalistieke achtergrond primair aan FC Groningen is gerelateerd. Jullie zullen merken dat het oeuvre van Mlaz divers is. De ondertoon van vandaag is bijtend-sarcastisch, hoe de teneur de volgende keer zal zijn staat nu nog in de groen-witte sterren. Veel leesplezier met de eerste column van Mlaz!

 

“Door de samenwerking met Cambuur krijgen wij ook grip op Friese talenten."

 

Zo maar een achteloze zin in een artikel over de op handen zijnde samenwerking tussen de jeugdelftallen van de enige betaald voetbalorganisatie uit Groningen (het is natuurlijk een kwestie van tijd eer BV Veendam failliet wordt verklaard) en de enige betaald voetbalorganisatie uit Friesland.

 

Door het hierboven aangehaalde faillissement van de Veenkolonialen is het voor FC Groningen misschien van belang een nieuwe partner in crime te vinden, en de dan liggen de mogelijkheden niet voor het oprapen.

 

FC Emmen lijkt op het eerste gezicht een geschikte kandidaat. Al denk ik niet dat het bestuur van Groningen veel ziet in een samenheulen met de Drenten na de deceptie rond Tim Matavz. De jonge Sloveen die dit seizoen eindelijk zijn faam waarmaakt heeft niks opgestoken op de troosteloze zandvlakten aldaar. Insiders weten, off the record, dat de nieuwste goalgetter in het rijtje van Erik Nevland, Luis Suárez en Marcus Berg bepaald niet lovend is over hoe hij in Emmen is opgevangen en behandeld. Sowieso niet hoe er met hem om werd gegaan toen hij zijn blessure opliep, maar daarvoor was er ook al geen sprake van een goed huwelijk. FC Groningen houdt even pas op de plaats, als het al voornemens was om samen te werken in de provincie waar de schapen knapper zijn dan de meisjes (Drenthe, het Wales van het vasteland, prima slogan voor de plaatselijke VVV's). Daarnaast is Emmen natuurlijk ook net zo dood als de BV Veendam; hangt het van ellende alleen nog hier en daar aan elkaar; en is het ook nog eens één van de meest idiote samenwerkingen met de sportvereniging A&O (Akkrum & Omstreken) aangegaan. De wijlen Trond Sollied weigerde om ook maar één speler die ooit eerder een voetbal gezien had aan de Drenten uit te lenen. Emmen had zich het allemaal anders voorgesteld toen de samenwerking werd aangegaan en zodoende heeft de onverstaanbare Noor de eer om twee Nederlandse clubs in één seizoen de vernieling in te helpen. Eeuwig zonde van Emmen, dat dan weer wel.

 

Dan blijft er in het voor Westerlingen steevast "Hoge Noorden" nog maar één alternatief over, en dat is Cambuur. Een leuke volksclub. Voetbal zoals voetbal is bedoeld. Er zitten meer supporters bij één wedstrijd dan bij RBC Roosendaal en Telstar samen gedurende een heel seizoen (en meer supporters dan bij Heerenveen; uit ervaring weet ik dat er wekelijks vier supporters zitten omringd door een horde toeschouwers). Wat dat betreft past Cambuur wel in het plaatje van FC Groningen. Soort zoekt soort.

 

En waarom maak ik me dan zo druk? Dat ene zinnetje van "Zeg Maar Hans" Nijland. Friese talenten? Hoezo Friese talenten? Talent in wat? Het is toch bij eenieder bekend dat Friezen zekere lichamelijke beperkingen met zich meedragen?

 

Dat begint al bovenaan bij de kop van de homo stuperes. Deze is buitenproportioneel groot, en lijkt intelligentie op het eerste oog dan ook niet in de weg te staan. Echter blijkt de schedel dusdanig dik te zijn dat er voor hersenen nauwelijks plaats is; op zichzelf opmerkelijk daar de hoofdfunctie van de schedel het beschermen van het brein is. Door deze dikke wand heeft de homo stuperes wel een ander talent ontwikkeld: zeldzame koppigheid. En dit hebben zij tot in perfectie tot hun eigen gemaakt. Tot slot is het leuk op te merken dat het grote en zware hoofd van deze subcategorie van de mens de oorsprong is van de semi-grap dat een corpulent persoon "zware botten heeft."

 

Opmerkelijk was de conclusie dat het beperkte spreekvermogen van dit gemankeerde wezen niet voort kwam uit het zo juist belichte, beperkte intelligentieniveau. Bij een autopsie bleek het strottenhoofd dusdanig vergroeid dat er enkel en alleen geluiden geproduceerd konden worden die klinken alsof iemand juist voor langere tijd met het hoofd onder water is gehouden en om te ademen heeft getracht al het vocht in te ademen. Voor iemand die ooit eens ongelukkigerwijs een Fries tegen het lijf is gelopen, is het geenszins ondenkbaar dat de inwoners van Hartlepool aan het begin van de 19e eeuw een aap probeerden te ondervragen over spionage nadat zij het gekrakeel van het dier als een buitenlandse taal interpreteerden.

 

Dit is allemaal in theorie nog overkombaar, ware het niet dat ze stuk voor stuk -- romantisch op zijn Groningens gezegd -- kromme poot'n hemn. Daarom is er ook niemand die een antwoord kan geven wanneer je haar of hem vraagt de naam van een Friese voetballer te geven. Uiteraard wordt Abe Lenstra af en toe aangedragen, maar wanneer men zich daadwerkelijk in de duistere materie verdiept blijkt hij niets anders dan een fictief persoon te zijn die slechts opdraafde in één van de stripavonturen van De Wondersloffen van Sjakie. Ús Abe is niets dan een mythe, het Loch Ness monster van Nannewiid; de Wolpertinger van het Oranjewâld.

 

Nooit is er iets noemenswaardigs gebeurd inzake het nobele voetbalspel in onze buurprovincie. Al is de toevoeging "inzake het nobele voetbalspel" natuurlijk meer dan overbodig. Maar wat niet is kan natuurlijk nog komen en wellicht is het juist daarom hèt moment in het diepe te springen en in zee te gaan met Cambuur.

 
Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.