Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

116 gasten online

Column 5 van Mlaz Corbier: Poltava here we come!

De play-offs zijn gisteren door FC Groningen behaald, het zal niemand zijn ontgaan. We staan aan de vooravond van een spannende reeks beslissingswedstrijden met Europees voetbal als ultieme bekroning op dit enerverende seizoen.

Onze gevatte columnist Mlaz heeft zich eens verdiept in de gevolgen van het met goed gevolg doorkomen van de op handen staande play-offs.

Veel leesplezier gewenst!

 

Poltava here we come!

 

Gistermiddag plaatste FC Groningen zich zonder bovenmatige inspanning voor de play-offs; het zogenaamde “toetje” aan het einde van de Eredivisie. Dat de play-offs überhaupt bereikt zijn is een prestatie van formaat na de desastreuze eerste seizoenshelft, maar of we er blij van moeten worden?
 
De eerste gang van het dessert is de dubbele ontmoeting met FC Utrecht: een formaliteit. Het seizoen 2006/2007 was de eerste play-off dat FC Groningen en FC Utrecht elkaar troffen en de Domstedelingen werden vakkundig met 0-2 en 2-1 aan de kant geschoven. Het seizoen daarop was Groningen ook de beste met een 2-2 gelijkspel in Utrecht en een 3-1 overwinning in de eigen Euroborg. Afgelopen jaargang werd er met 3-3 gelijkgespeeld om vervolgens Utreg te kleineren in het noorden (4-0).
 
De andere mogelijke tegenstanders zijn ook nauwelijks de moeite van het vermelden waard. Tijdens de avondwedstrijd werd er van Heracles Almelo thuis met 4-1 gewonnen. Zonder markante poedel hadden we uit ook van de Heraclieden gewonnen. Als we de Tukkers tegenkomen zijn we uiteraard zo “vergreld” dat zelfs onder leiding van de opgedirkte exhibitiehond gewonnen zal worden. Met de Europese regels in het achterhoofd hadden we natuurlijk ondanks de 4-3 nederlaag sowieso gewonnen. En dat geldt ook voor de andere mogelijke tegenstander uit Kerkrade (1-1 uit; 1-0 thuis).
 
Maar dan terugkerende op de vraag uit de openingsparagraaf. Moeten we blij worden van het behalen van de tweede voorronde van de Europa League? Deze wedstrijden worden gespeeld op 15 en 22 juli; slechts vier dagen na de WK-finale in Zuid-Afrika. Het is zeer wel mogelijk dat de finaleplaatsen in Soccer City door Nigeria en Denemarken worden ingenomen. Op 11 juli dus. Dat betekend dat Thomas Enevoldsen en (wellicht) Oluwafemi Ajilore welgeteld 96 uur vakantie op mogen nemen. Het wordt echter nóg leuker als in ogenschouw wordt genomen dat de eerste voorronde van de Europa League al op 1 juli wordt gespeeld; dan zijn de kwartfinale op het WK nog maar nauwelijks in zicht!
 
Tijdens zijn afscheid refereerde Goran Lovre nog eens aan de geweldige partijen in Florence en Belgrado, zijn hoogtepunten in vier jaar FC Groningen. Maar men moet zich wel beseffen dat tegenstanders van dat kaliber niet uit de koker gaan rollen. NAC Breda moest het eerst opnemen tegen het Armeense Gandzasar Kapan en het Poolse Polonia Warschau alvorens er een mooie tegenstander voorbij kwam. En dat was direct een té mooie tegenstander die de mannen uit het Haagje van het Zuiden flink door de mangel haalde (3-1 en 6-1 nederlagen).
 
De internationale agenda raakt overvol. Het grappige is dat er heel makkelijk wat aan te doen is; we hebben tijdens de ontknopingen in de Europa League gezien dat knock out-wedstrijden veel beter te verteren zijn dan de idioterie rond de poulewedstrijden. Die kunnen dus voor het kijkplezier alleen al de prullenmand in, maar nu blijkt ook dat het helpt de kalender te verlichten zodat we niet nog voor de zomertijd ingaat al voorrondes voor de Europa League hoeven te spelen.
 
Maar zelfs voetbal bij Legmeervogels is al commercie. En vele malen in het kwadraat als het logo van de FIFA of UEFA er op wordt geplakt dus we zullen er aan moeten geloven. We zien elkaar in Poltava.
 
Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.