Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

228 gasten online

Column 6 van Mlaz Corbier: Daar zakt je de oranje Lederhose van af.

Martin Drent heeft er pak 'm beet 20 jaar betaald voetbal opzitten maar wordt desondanks door de KNVB niet toegelaten tot de cursus Oefenmeester 1. Het gevolg is dat er door zijn aanstelling als trainer van Gronitas een streep kan en er in allerijl een constructie bedacht moest worden met Jan Korte als hoofdtrainer en onze held Drent als diens assistent.

Wij zijn hierover met stomheid geslagen.

Onze gevatte columnist heeft er, accuraat als altijd, terstond een column aan gewijd.

Veel leesplezier gewenst!

 

Daar zakt je de oranje Lederhose van af.


Martin Drent werd op 31 maart 1970 geboren in de mooiste stad van Nederland. Hij speelde voor de Groningse amateurs van GVAV Rapiditas en Hellas totdat hij op twintig-jarige leeftijd bij zijn grote liefde FC Groningen terecht kwam. Door een niet al te serieuze levensstijl kon hij het seizoen daarop, na tien wedstrijden, vertrekken wat hem bij BV Veendam bracht. Ook daar bleek het feestbeest niet echt te beseffen dat hij hier en daar iets moest laten om het te maken in het profvoetbal. Dat besefte hij gelukkig wèl bij Emmen waar hij 166 keer het shirt van de Meerdijkers droeg en een transfer verdiende naar de Trots van het Noorden zodat hij kon terugkeren naar het Oosterpark. Twee keer minder dan bij Emmen hulde hij zich in het prachtige groen-wit. Tot slot ging Drent nog twee jaar afbouwen bij Veendam en kwam ook daar nog tot 45 wedstrijden bij de Veenkolonialen.

 

Vervolgens ging de Stadjer door in het voetbal. Hij werd commercieel directeur bij het ter ziele gegaande Veendam. Ook werd hij trainer bij Forward waar hij het geweldig doet. Het is niet zuipen en neuken dat de klok slaat, iets wat je verwacht van een studentenclub, maar er wordt goed getraind en gespeeld. Iedereen die je spreekt binnen de organisatie is tevreden over de kwaliteiten van de trainer Drent en zien hem niet graag vertrekken. Maar het voormalige kopwonder besloot het toch iets hogerop te zoeken, bij Gronitas.

 

Waarom ik over Drent begin? Nee, niet eens omdat het komkommertijd is in het land van Koning Voetbal...

 

Komkommertijd zal de oppervlakkige voetbalkijker denken? Er staat nog een toernooitje op het program, Tammo! Maar iets onbeduidender dan een voetbaltoernooi waarbij debielen speciaal naar een duurdere supermarkt gaan omdat ze daar van die geinige oranje hoedjes die op molens lijken krijgen kan ik niet verzinnen. Onlangs vroeg iemand mij: “Nederland wereldkampioen of FC Groningen...” en ik antwoordde uiteraard FC Groningen zonder na te denken. Ik ging er gemakshalve vanuit dat hij doelde op een kampioenschap voor de FC, maar ook als ik moest kiezen tussen Nederland wereldkampioen en FC Groningen twee keer dit seizoen winnen van ajax (of Excelsior wat mij betreft) zou de keuze nauwelijks als keuze kunnen worden bestempeld. Een paar schele vedetten die een keer een doelpunt maken in het maffiafeestje van Sepp Blatter en volwassen mannen – advocaten, chirurgen, managers – die zich plots als mongolen gedragen door als tulp verkleed in de publieke omgeving zich al hossend voort te bewegen... het kan mij toch echt gestolen worden.

 

Bovendien kan het alleen maar nadelig uitpakken voor teams waarop het echte voetbal drijft. Thomas Enevoldsen wordt in tweeën getrapt door een gefrustreerde Senegalees of Tim Matavz wordt nog even weggekocht door een weinigzeggende Italiaanse club – Catania of zo. Sowieso leidt het ook allemaal enorm af zodat de belangrijke zaken uit het oog worden verloren. De revisie van een hele defensie om maar iets te noemen.

 

Toch komt het meest idiote verhaal in deze komkommertijd weer eens van de Gestapo-kantoren van de KNVB. Want één van de idioten waar ik eerder over sprak, die druk bezig is om zegeltjes te plakken om een Afrikaanse kuttoeter in het oranje bij elkaar te sparen, heeft besloten de menselijke equivalent van de Martinitoren niet toe te laten tot de cursus Oefenmeester I. Er is klaarblijkelijk beslist dat er betere gegadigden zijn. Wie vraag ik me dan af? Hebben dan werkelijk alle toegelaten kandidaten meer dan 408 wedstrijden achter hun naam staan in het Nederlands betaalde voetbal? Meer dan twintig jaar ervaring in het professionele voetbal en toch mag je niet trainer worden van Gronitas. Daar zakt mij de oranje Lederhose toch echt van af.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.