Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

139 gasten online

Column 7 van Mlaz Corbier: De Hand van Huistra wordt al zichtbaar.

Na een paar weken radiostilte kunnen we de lezers van FCG Online met plezier weer een scherpe column van Mlaz Corbier aanbieden.

Dit keer wordt niet primair de vloer aangeveegd met in Zeist werkzame randverschijnselen of vergelijkbaar gespuis, maar wordt juist de loftrompet gestoken over het management en de trainersstaf van FC Groningen.

We nodigen jullie van harte uit de volzinnen van Mlaz tot je te nemen.

Veel leesplezier gewenst!

 

De Hand van Huistra wordt al zichtbaar.

 

Hier en daar raken mensen waanzinnig in paniek omdat FC Groningen nog lang niet de poppetjes op de juiste plaats heeft voor komend seizoen. Die paniek is totaal overbodig. De doemdenkers hebben geen enkel benul hoe een BVO gerund dient te worden. Ik beweer niet dat ik die wijsheid in pacht heb (al heb ik dat natuurlijk wel), maar kan wel begrijpen dat het trio Veldmate,  Huistra en Nijland het rustig aan doet. Zeker in deze financieel onzekere tijden. Alhoewel, rustig aan doen... Het valt reuze mee met de traagheid van de Groningse versterkingsdrang. Er heeft in het hele internationale voetbal nog nauwelijks een transfer plaatsgevonden. Wat is tot dusver de grootste slag geweest? Nikola Zigic naar Birmingham City? En FC Groningen heeft zelfs al drie nieuwe spelers op de loonlijst geplaatst.
 
Het FC Groningen van Pieter Huistra krijgt wat mij betreft juist al meer vorm dan de concurrentie om ons heen. Met de mensen die komen lijkt het erop dat Huistra het Nederlands Elftal-systeem wil gaan spelen: 4-2-3-1. Daarom is de komst van Maikel Kieftenbeld van Go Ahead Eagles ook niet helemaal zo'n rare als sommige paniekzaaiers claimen. Allereerst komt hij in aanmerking voor de rechtsback, maar ook in dat Oranje-systeem kan hij tot zijn recht komen. Je speelt daarbij namelijk met twee controleurs. Op voorhand lijken Danny Holla en Tim Sparv aangewezen te worden als die controleurs: een linkspoot en een rechtspoot. Dan is het toch ook niet meer dan normaal dat je twee alternatieven op de bank hebt? Holla pakt geregeld een kaart en er moet rekening gehouden worden met schorsingen, en daarnaast wil hij af en toe ook nog wel eens een been breken. De FC-supporter moet onderhand weten hoe blessures een seizoen kunnen vergallen. Met andere woorden, Oluwafemi Ajilore is geen overbodige luxe en ook een jonge hond als Kieftenbeld is prima te verantwoorden.
 
Sparv zou overigens ook een linie naar achter geschoven kunnen worden zoals hij bij de laatste interland van Finland deed als Andreas Granqvist daadwerkelijk wordt verkocht. Hoeveel moet de Zweed echter kosten? Drieënhalf miljoen euro? Dat is in de huidige financiële markt een enorme tas met geld en ik zie hem niet zo makkelijk vertrekken als hij zelf graag zou zien. Natuurlijk als er Britse teams met ponden gaan smijten is hij vertrokken, maar er is nog geen club die zich officieel bij Hans Nijland heeft gemeld.
 
Naast Kieftenbeld is ook de tweede versterking in de defensie binnen. Jonas Ivens gaat de vertrokken Gibril Sankoh opvolgen. Met de terugkerende Jeroen Veldmate en het talent Darryl Lachman lijkt het defensieve hart toch wel aardig ingevuld. Op links zal Freddy Stenman de honneurs waarnemen, met Sko Metaj als back-up. Op rechts is het vooralsnog gissen ondanks het aantrekken van het Eagles-talent. Sepp de Roover is weg en Tom Hiariej komt in aanmerking voor verhuur. Gaat Huistra er wellicht vanuit dat zijn relatie met ajax nog goed genoeg is dat Daley Blind terugkeert? Al lijkt dat verhaal weer een deuk opgelopen te hebben door de verhoging van de huursom. Het zou mij niks verbazen als Romke Jansma op slinkse wijze Blind naar Scheerenveen haalt.
Op de flanken hebben we met Dusan Tadic en WK-ganger Thomas Enevoldsen prima spelers. Koen van de Laak zal eindelijk concurrentie kennen (en wellicht zijn plaats helemaal kwijt zijn). De nummer 10 positie lijkt gereserveerd voor Petter Andersson. Totdat hij helemaal op en top fit is zou Nicklas Pedersen daar kunnen spelen. Of misschien weet Huistra wel de juiste snaar bij Gonzalo García te raken? (misschien begrijpt deze trainer García, want het heeft tot dusver altijd aan de trainer gelegen en niet aan de Uruguyaan natuurlijk) Je weet het maar nooit en de bal is rond en de wonderen zijn de wereld nog niet uit.
 
In de spits is Tim Matavz onomstreden. Maar ook daar kan de netgenoemde Pedersen assisteren als het systeem omgegooid moet worden al naar gelang het wedstrijdverloop, en ook op doel zit het snor met Luciano als nummer één en Brian van Loo als uitstekende vervanger.
 
Natuurlijk is de selectie nog niet helemaal rond, maar de zomer is ook nog nauwelijks onderweg. Het FC Groningen van komend seizoen begint aardig vorm te krijgen wat de azijnzeikerds ons ook willen doen geloven. De Hand van Huistra wordt zichtbaar zodat FC Groningen het seizoen gewoon gaat aanvangen met een selectie op oorlogssterkte en dan zal Europees Voetbal weldra volgen.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.