Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

559 gasten online

Column 12 van Mlaz Corbier: Kijk! Daar raast de Scheerenveen door het gras

De oplettende lezers van deze site is het niet ontgaan: zij hebben het al enige tijd zonder de scherpe columns van Mlaz Corbier moeten stellen. Deze tijdelijke radiostilte vindt zijn oorzaak in een vliegende tijdnood zijnerzijds en op enig moment zullen zijn columns weer frequenter over jullie worden uitgestort. Ondanks zijn vergeefse pogingen de werkzaamheden van 50 manuren in één etmaal te proppen heeft hij toch kans gezien een fraai stukje proza te creëren. Uiteraard haakt hij in op dat wat geheel Stad en Ommeland al geruime tijd in zijn greep heeft: de clash van komende zondag. Maar wordt deze kraker wel gespeeld? Bestaat onze tegenstander eigenlijk wel? Lees snel verder!

 

 

Kijk! Daar raast de Scheerenveen door het gras

 

Oké, eigenlijk heb ik het veel te druk om een nieuwe column te schrijven voor het hooggeëerde publiek van FCGOnline.nl, maar ik wil bij wijze van uitzondering heus iets onaardigs over de Scheerenveen zeggen...
 
Zo loop ik me namelijk al een tijdje af te vragen of de Scheerenveen überhaupt wel een bestaand fenomeen is. Het is allereerst verkeerd gespeld met dubbel-e en daarnaast wordt het altijd schoorvoetend en tussen neus en lippen door in een schemerig achterafsteegje op een verloren regenachtige dinsdagmiddag ter sprake gebracht. Een beetje op eenzelfde manier als één van je vrienden met een heikele kwestie op de proppen komt waar hij jouw opinie over wil. “Ken je dat? Vroegtijdige zaadlozing? Ja, ikzelf niet hoor, maar een eh... een vriend, ja een vriend van mijn broer zelfs, die had het er laatst over en nou is hij toevallig ook wel eens langsgewipt bij de Bornholmstraat en zo maar, weet je, wat zou jij in zijn geval, het geval van de vriend van mijn broer doen zodat ik het hem kan zeggen, weet je wel?” Waarop je alleen maar kunt antwoorden, “Dirk, je bent gewoon een smeerpijp en laat de huisarts eens naar je zaakje kijken.”
 
Dat is precies dezelfde manier dat je ooit eens iemand hoort die iets te maken heeft met de Scheerenveen. Nooit iemand die op persoonlijke titel toegeeft een trots lid te zijn van de groep die denkt dat het tof is om in een shirt met hartjes en een leren pet door het gras te razen. Het is altijd de vriend van een broer of de neef van de buren. Ook voor die “vriend van een broer” luidt het devies echter om eens een bezoekje aan de huisarts te brengen want het betreft een vrij ernstige aandoening.
 
Hoe dan ook, de Scheerenveen is het monster van Loch Ness van Noord-Nederland. Af en toe loop je eens iemand tegen het lijf die claimt het monster gezien te hebben. In Schotland vrij vaak want daar wonen veel Schotten en zij zijn over het algemeen notoire dronkenlappen. Het opmerkelijke is dat als iets of iemand niet bestaat er altijd wel iemand is die het of hem of haar heeft gezien. Dat brengt weer een hele groep mensen met zich mee die het of hem of haar ook willen zien en zo is het spotten geboren. Nessie-spotters heten ze officieel daar bij het Loch.
 
En terwijl ik door de Stad loop en de ene na de andere belachelijke theorie verwerp over de Scheerenven, spreekt een nogal labiel persoon mij aan. We raken aan de praat en Diederik-Jan -- zeg maar Died -- begint te praten over zijn hobby. In zijn vrije tijd spot Died namelijk de Scheerenveen. “Liefkozend worden we Abe-spotters genoemd,” zegt Died met iets dat alleen als ongepaste trots bestempeld kan worden.
 
Als snel kwam ik er achter dat Abe-spotten een hobby is voor mensen die we aanduiden als S-P-E-C-I-A-A-L. Ik ben vrij zeker dat ze meestal ook meedoen aan Te Land, Ter Zee en In de Lucht en lachen om de grapjes van Jack van Gelder en Rudi Carrell. Een Abe-spotter loopt rond in een trui waarvan het voor- en achterpand door zijn moeder is gebreid en de mouwen door hemzelf; een Abe-spotter zit op de kaartclub maar kan niet klaverjassen en doodt de avond dan maar met sjoelen en andermans kaarten verklappen; een Abe-spotter draait voor iedereen het vlees om tijdens de buurtbarbecue die hij zelf heeft georganiseerd; een Abe-spotter is dol op poezieversjes. Het allerergste van de Abe-spotters is dat zijzelf heilig geloven in het bestaan van de Scheerenveen. Dus ik vroeg Died, “Als nog nooit iemand er eentje heeft gezien, hoe kan je dan in het bestaan ervan geloven?” Nog voor ik goed en wel was uitgesproken stond Died al te popelen om zijn ingestudeerde antwoord met me te delen.
 
“Dat er geen bewijs bestaat is geen bewijs dat-ie niet bestaat.”
 
Uiteindelijk ben ik er dus nog steeds niet achter of de Scheerenveen nu daadwerkelijk bestaat of niet. Het zal wel altijd een mysterie blijven.

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.