Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

75 gasten online

Column 14 van Mlaz Corbier: De zegen van het niet verantwoorden

Tussen al het studie-, transfer- en geruchtengeweld in heeft onze scherpzinnige columnist Mlaz Corbier de tijd gevonden een nieuw vlammend epistel aan het digitale papier toe te vertrouwen. Lang heeft hij de stukken die Jan Mennega in het Dagblad van het Noorden durft af te drukken met engelengeduld van zijn kritische noten ontzien, maar na het lezen van hetgeen aldaar hedenmorgen gepubliceerd is, is voor hem de kritische grens van de overgang van zwijgen naar spreken bereikt. Ik zou zeggen: lees snel wat Mlaz jullie te zeggen heeft!

Veel leesplezier gewenst!


De zegen van het niet verantwoorden

 
Wat treft de Groningse bevolking het toch dat naast Jack van Gelder op de landelijke televisie ze massaal kunnen genieten van Jan Minnega in de noordelijke media. Vandaag staat er een prima artikel van deze kanjer in het Dagblad van het Noorden over de situatie rond Andreas Granqvist. Onder de noemer “Analyse.” zet hij messcherp uiteen wat er speelt. Het blijkt maar weer eens dat er niemand in staat is het wel en wee rond FC Groningen beter te analyseren dan deze topjournalist.
 
Dat deze vakbekwame gazetschrijver niets nieuws schrijft en enkel een open deur intrapt heeft niets te maken met het minachten naar de voetbalsupporter of het op het laatste moment realiseren dat er nog een gapend gat in het sportkatern prijkt nadat blijkt dat er niet of nauwelijks informatie werd gevonden over nieuws aankoop Matías Jones: het is en blijft een knap staaltje schrijfwerk.
 
Alles wat erin staat, klopt als de spreekwoordelijke zwerende vinger. Ondanks dat Minnega zijn karakteristieke negativisme buiten het schrijven laat is het wederom een stuk van niks. De man wiens urine azijn als suikerwater doet smaken lijkt keer op keer zijn mislukte avontuur als speler van FC Groningen aan het verwerken te zijn en het leeuwendeel van zijn artikelen dienen als therapie om dit trauma van zich af te schrijven. Het is geen persoonlijke vete dat ik de stukjesschrijver bij elke halve kans aanval. Minnega heeft een zwijm van negativisme om zich heen gedropen en het is onduidelijk wat zijn agenda is. Wie herinnert zich nog het artikel met de kruisen en vraagtekens door de portretten van de selectie onder het bewind van Hans Westerhof? Gentleman Westerhof wilde niet meer praten met het destijds Nieuwsblad van het Noorden, hij wilde niets te maken hebben met de rioolpers in het noorden. De journalist lijkt ervan te smullen als het minder gaat met de club wellicht zodat de losse verkoop van de krant stijgt, en als het woord rioolpers valt is het niet moeilijk Minnega met zijn rattentandjes als één der inwoners van het riool aan te duiden.
 
Het mooie van het hele verhaal is dat hij zich nooit hoeft te verantwoorden voor de stemmingmakerij. Onlangs sprak ik met een trouwe FC-supporter over een artikel dat Minnega schreef aan de vooravond van het nieuwe voetbalseizoen. Het was volgens de journalist onbegrijpelijk dat FC Groningen niet Michael De Leeuw van buurman BV Veendam overnam. Niet alleen had de middenvelder ondertussen een schouw vol Bronzen Stieren, bovendien was het een koopje dat de Veenkolonialen uit de financiële malaise zou helpen.
 
Het kleine broertje helpen was nobel en enigszins te verklaren, de rest van argumentatie was werkelijk onbegrijpelijk. Waarom zou FC Groningen een gok nemen met een speler uit de Jupiler League terwijl het een handvol kandidaten had voor zijn favoriete positie? Michael de Leeuw is een nummer tien en voor die positie had en heeft de FC een half dozijn opties: Nicklas Pedersen, Gonzalo García, Leandro Bacuna en Petter Andersson. Op dat moment wilde de club nog graag García van de hand doen en het was afwachten of Andersson weer terug zou keren op zijn niveau van welleer, maar dan nog was de positie dubbel bezet. Ook waren er in hoge nood nog meerdere opties te bedenken. Koen van de Laak speelde voor FC Den Bosch achter de spitsen en ook Thomas Enevoldsen kan op die positie uit de voeten. Oluwafemi Ajilore heeft een paar keer op die positie gespeeld tijdens het bewind van Romke Jansma en nu blijkt dat ook Tom Hiariej er de hand niet voor om draait. De ondertussen vergeten Serhat Koç was zelfs nog een optie op dat moment als door rampspoed de voorgaande acht opties niet beschikbaar zouden zijn gebleken. Er was domweg geen ruimte voor De Leeuw in de selectie van Groningen dat onder andere een salarisplafond instelde en ook een pas op de plaats moet maken nu Luilekkerland in de voetballerij echt verleden tijd blijkt.
 
En wat blijkt nu? Het niet halen van De Leeuw blijkt volkomen gerechtvaardigd te zijn. De aanvallende middenvelder stak vorig jaar in een blakende topvorm zodat alles wat hij aanraakte in goud veranderde en in 36 wedstrijden trof hij maar liefst 25 keer de roos.
 
Maar vandaag de dag is het een stuk minder rozengeur en maneschijn. BV Veendam staat op een tiende plaats met een wedstrijd tegoed, en dat lijkt wellicht niet geweldig maar had het niet de rits punten in mindering gekregen dan zou het momenteel de vijfde plek in de Jupiler League hebben bekleed: een prestatie van formaat. Het vlot echter niet zo met De Leeuw die pas drie maal scoorde. Nu speelt hij niet, zoals vorig seizoen, in de spits maar erachter en dat verklaart de stokkende doelpuntenproductie enigszins. Het is echter wel de positie waarvoor De Leeuw naar Groningen had moeten komen.
 
Minnega komt natuurlijk niet terug op zijn artikeltje uit juli. “Waarde lezers, Mijn tirade om Michael De Leeuw naar FC Groningen te halen was onjuist en ongepast. Daarvoor mijn welgemeende excuses.” In plaats daarvan komt hij met een nieuwe analyse, waarschijnlijk omdat de vorige zo goed is bevallen.
 
Het mooiste van het verhaal is dat als De Leeuw straksdadelijk alsnog als een razende gaat scoren en aan het eind van het seizoen voor grof geld naar de Premier League verkast, iedereen deze column al lang en breed is vergeten zodat ook ik mijn excuses voor het ongeoorloofd aanvallen van Jan Minnega niet hoef te maken. Het is een zegen om geen enkele verantwoordelijkheid met betrekking tot beleid te dragen en iedereen en alle beslissingen daarom ongestraft zwart te maken.
 

Reageren? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.