Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

48 gasten online

Column 15 van Mlaz Corbier: Is in het land der Stuivers het Dubbeltje wel koning?

Toppers als Andreas Granqvist en Tim Matavz zullen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voor forse transfersommen worden verkocht. Als het de komende dagen niet is, dan toch zeker in de volgende transfer window, die niet één maar twee zenuwslopende, lasogen bezorgende maanden duurt: van 1 juli t/m 31 augustus a.s. Mlaz Corbier, onze nimmer een blad voor de mond nemende FC Groningen-fan in hart en nieren, laat zijn licht schijnen over het onlangs opgerichte obligatiefonds. Mlaz is bepaald niet blij met de gedwongen afdrachten van revenuen aan de investeerders, en hij heeft zeker een punt. Denk je er anders over? Mail hem, hij schuwt de dialoog allerminst!


Is in het land der Stuivers het Dubbeltje wel koning?

 
FC Groningen heeft over het afgelopen seizoen als één van de weinige BVO's een winst gemaakt. Zwarte cijfers geschreven, vet op de botten en wat al niet meer. Maar wat schieten we daar vervolgens daadwerkelijk mee op?
 
Natuurlijk komt het verhaal van een kip en een ei voorbij: stijgt het aantal goede legkippen als je alle eieren verkoopt? Kan je als club alleen maar groeien door spelers te verkopen of moet je juist spelers behouden om te groeien? Voor beide theorieën zijn voors en tegens te verzinnen. Manchester City smijt geld in de rondte alsof het niets meer dan een fictief nummer op een rekenmachine is. Desalniettemin zijn the Big Spenders nog altijd geen kampioen in de Premier League en zal het ook dit seizoen weer niet gaan worden. Maar het seizoen daarop zal het met een half dozijn “gerichte” aankopen een nieuwe gooi naar de titel doen. Aan de andere kant kocht Chelsea met Roman Abramovitch wèl het kampioenschap van Engeland...
 
In Nederland is nauwelijks geld beschikbaar en toch is het niet anders. Vitesse heeft zichzelf een suikeroom opgedrongen gekregen maar ondertussen is het wel duidelijk dat Merab Jordania de Arnhemse club vooral als broedmachine ziet en dat hij gewoon geld wil verdienen aan de eieren. Ook wordt FC Twente geprezen vanwege het verstandige beleid maar vergeten wordt dat de Tukkers een aantal enorme risico's genomen hebben op het financiële vlak. Dat dubbeltje viel de goede kant op met een schitterend kampioenschap tot gevolg maar wat was er gebeurd als het worst case scenario werkelijkheid geworden was? Iedereen moet lachen om het idiote salarishuis dat Feyenoord bij elkaar verzamelde. Maar wat als zij kampioen waren geworden in het seizoen van het 100-jarige bestaan en Champions League-miljoenen hadden mogen bijschrijven? Twente pakte het toch wat slimmer aan, cashte ook op het moment wanneer dat moest voor onder andere Robbie Wielaert, Eljero Elia, Miroslav Stoch en Marko Arnoutovich. AZ kocht ook een kampioenschap in Nederland zo bleek toen het Dirk Scheringa luchtkasteel lek raakte. Zij hadden ook geen keus meer en moesten spelers van de hand doen om te overleven. En wat te denken van onze amsterdamse lievelingsvijanden? Zonder de verkoop van bijvoorbeeld Klaas-Jan Huntelaar en Wesley Sneijder in de laatste seizoenen hadden ze al hun stereotype talenten moeten hebben benutten om niet helemaal over de kop te gaan. Die transfers hebben het eigen vermogen aangesterkt zodat het recordverlies van afgelopen seizoen opgevangen kon worden.
 
Het geeft allemaal maar weer eens aan dat Groningens collega's in Nederland niet in staat zijn om een miljoenenbod van de Europese (sub)top ongenuanceerd af te slaan en ook de FC is daartoe niet in staat. Misschien wel de minste ploeg in de Engelse hoogste divisie, Wigan Athletic, strijkt meer televisiegelden op dan de gehele Eredivisie bij elkaar en daarom kwam het voor niemand als een verrassing dat the Latics geen enkel probleem hadden om het transferbedrag van 2.5 miljoen euro voor Ronnie Stam van landskampioen FC Twente op te hoesten. Als één van de weinige clubs in Nederland is Groningen in staat te investeren en behoort daarmee tot de dubbeltjes in de Eredivisie zo bleek maar weer door de aankoop van Matías Jones. Dat klinkt als een schitterend concert in vergelijking met alle basisschooluitvoeringen in de rest van het land maar wat stelt dat investeren nu daadwerkelijk voor?
 
Hans Nijland staat naast zijn puike onderhandelingsmethoden bekend om zijn innovatieve ideeën. Zo riep hij onder andere FC Groningen Media en FC Groningen Beveiliging in het leven en de paar centen die dat oplevert gaan direct de kas onder beheer van Erik Mulder in. Het meest bekende initiatief is echter het obligatiefonds; destijds de strohalm voor Groningen. Zonder dat fonds had het de meest hotte spelers van dit moment, Andreas Granqvist en Tim Matavz, nooit naar de Stad kunnen halen. En toch hangen er steeds meer vraagtekens rond het fonds.
 
Nogmaals het rekensommetje: voor elke 500.000 euro bij een transfer krijgen de investeerders 1% rendement. Als Tim Matavz 7 miljoen euro zou opleveren, een bedrag dat door het geruchtencircuit raast de laatste tijd, dan gaat er 14% linea recta de binnenzakken van de investeerders in. Een bedrag dat neerkomt op bijna 1 miljoen euro. Dat het investeringsfonds destijds de redding was staat buiten kijf, maar de vraag of dat nog steeds het geval is mag heus wel eens op tafel komen. Het rendement voor de investeerders is wel héél hoog. Wordt het niet tijd dat de obligatiehouders worden uitgekocht? Is ook Jones met investeringsgeld gehaald? Wellicht moeten we het geld dat Matavz eventueel opbrengt gebruiken om het obligatiefonds volledig op te doeken. Het maakt het allemaal een stuk transparanter voor de supporter. Het zou wel verstandig beleid zijn zodat er over een paar jaar geen extern geld meer nodig is om een gooi naar het landskampioenschap te doen. De investeerders met een Groningenhart zo groot als Leo Beenhakkers Feyenoordhart zitten nu voor een dubbeltje op de eerste rij; dat dubbeltje is nog altijd meer dan een stuiver in allerlei andere provincies maar voor hoe lang nog?
 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.