Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

65 gasten online

Column 18 van Mlaz Corbier: Verheugingen en teleurstellingen

Onze columnist lijkt in een productieve levensfase te zitten. Hij laat de afgelopen week de revue passeren en aangezien hij zich aan sportprogramma's van de NOS heeft durven blootstellen en zich aansluitend door een lang artikel over het stuitende wel en wee van onze voormalige trainer heeft heengeworsteld moge het duidelijk zijn - Mlaz werd heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees en was, om met diezelfde in Groningen al zo goed als vergeten coach, die het spoor volkomen bijster is, te spreken, dan weer himmelhoch jauchzend, dan weer zum Tode betrübt. Veel leesplezier met zijn column gewenst!

 

Verheugingen en teleurstellingen

 

Het is zondagmiddag 13 februari, klokslag half drie als ik NOS Langs de Lijn aanzet. Het kan maar zo een leuke middag worden. Ik verheug me op het feit dat Roda JC een bezoekje krijgt van ajax. De kans dat amsterdammers punten verspelen in Limburg is aanwezig. Ik verheug me ook op de wedstrijd tussen De Graafschap en Groningen. Als we de lastige uitwedstrijd in Doetinchem in winst kunnen omzetten, stormen we wederom de top drie binnen. Het is het begin van een reeks dagen vol verheugen en teleurgesteld worden. Of toch niet?

 

Er zijn deze dag nogal wat emoties. Met de doelpunten van Miralem Sulejmani en Siem de Jong dreigt het een vervelende middag te worden en worden mijn verheugingen hardhandig de grond in getrapt. Totdat Mads Junker en Anouar Hadouir de stand gelijk trekken. De koempels zoeken de laatste tien minuten van de wedstrijd nog volop de aanval, maar dan kan het deksel ook op de neus vallen. En dat gebeurt dankzij één van die gekken uit Zeist. Jack van Hulde ziet eerst een strafschop voor onze amsterdamse vrienden over het hoofd. Daarna bezwijkt diezelfde Jack van Hulten onder de druk: de reacties van het hele stadion maken hem onzeker opdat hij als goedmakertje alsnog een strafschop vanwege vermeend hands van Arnaud Sutchuin. Ik verheug me erop dat Mounir El Hamdaoui die bal hoog over schiet. De grootste aansteller uit de Eredivisie schiet vervolgens veel te slap in wat ons weer allen heden blij maakt.

 

Bij de andere wedstrijd die op de voet wordt gevolgd door de radiomannen (en vrouwen) gebeurt er ook van alles. Natuurlijk verheug ik me op een nieuw pak slaag voor Romke Jansma ondanks dat de tegenstander, NAC, momenteel wellicht de slechtst voetballende ploeg in de Eredivisie is. De Brabanders krijgen een penalty te nemen en ik veer op. De arrogantie druipt van de ajacied Robbert Schilder af als hij aanlegt. Ik ben maar nauwelijks teleurgesteld dat zijn Panenka tegen wordt gehouden door de goalie van De Scheerenveen. De gemiste elf-meter is het begin van de opmars van de hippies en hun hartjesshirts: Luciano Narsingh en Oussama Assaidi scoren elk een keer. Toch kan deze overwinning van de friezen, alsook het verlies van Ierland in de Six Nations van Frankrijk, niet veel af doen aan de vreugde die ik over heb gehouden van het verlies van de snavels.

 

De klok slaat nogmaals. Het is inmiddels half 5. Precies op het punt dat FC Groningen het zou gaan opnemen tegen De Graafschap, schakelt de NOS over naar de hoogtepunten van het nieuws die ik vandaag al honderd keer heb gehoord. Groningen krijgt hier en daar wat kansjes, zo schiet Thomas Enevoldsen bijvoorbeeld uit kansrijke positie naast, maar ook de Superboeren delen wat speldenprikjes uit. De namiddagse wedstrijd krijgt altijd een stuk minder aandacht omdat alle karakteristieken door de nasale stem van Tom van 't Hek de ether ingeslingerd dienen te worden. Danny Holla schiet de FC op magistrale wijze op 0-1, waarna Tim Matavz de bal tegen de paal schiet en de wedstrijd zo maar op slot had kunnen gooien. We hebben het, zoals bijna alle clubs, moeilijk in Doetinchem en de 1-1 vlak na rust is zeker verdiend. Dat het daar bij blijft is mooi meegenomen en kan gezien het spelbeeld als bonuspunt worden beschouwd en daarom is de teleurstelling niet erg groot.

 

Met hangen en wurgen waag ik mij om 7 uur aan de malafide samenvattingen van Studio Spoort Niet. De hele dag heb ik Langs de Lijn geluisterd en wellicht maken de radioverslaggevers het allemaal mooier dan het daadwerkelijk is, maar in alle samenvattingen mis ik wel iets dat uitgebreid werd besproken in de radio-uitzending. Bij FC Groningen wordt de bal van Tim Matavz op de paal bijvoorbeeld niet eens getoond.

 

De tijd vliegt en het is al 10 uur geworden. Om onduidelijke redenen zetten we Studio Voetbal maar weer eens aan. Elke week vaste prik en elke week vraag je je halverwege weer af waarom het aanstaat en je niet gewoon Op Zoek naar Zorro kijkt net als de rest van Nederland. Hans Nijland is te gast en daarom verheug ik me meer dan normaal op het programma. Het vervelende stemgeluid van Tom van 't Hek heb ik de hele middag al gehoord op de radio, maar hij is ook te gast bij zijn vriend Jack. In het praatprogramma wordt zijn irritante geluid volledig weggevaagd door zijn nog irritantere dooddoeners waar Jan Peter Balkenende nog van kan leren. Ook Nijland zegt niets dat we nog niet wisten, al krijgt hij sowieso maar bitter weinig ruimte om überhaupt iets te zeggen. Het hele programma wordt er wat door elkaar geschreeuwd en dat is opmerkelijk aangezien zowel Jan Mulder als zijn blaag van een zoon Youri niet van de partij zijn.

 

Dan is het alweer maandagavond 14 februari en het volgende discussieprogramma dient zich aan. Een kwartet rare snuiters praat over voetbal: een lulletje, een olijkerd die hard om zijn eigen grappen lacht, een rare Rotterdammer die door niemand wordt verstaan en zijn buurman af en toe een knal geeft en een brombeer met gele schoenen die vaak met oud nieuws komt. Er wordt wat geouwehoerd over vierde officials en hoe geweldig de Japanse huurling van Arsenal uitkomend voor Feyenoord wel niet is. Dan komt Voetbal International journalist Iwan van Duren aan het woord en vertelt dat het hommeles is in en nabij Akkrum. "Lees erover woensdag in het blad." Dat is nou echt iets om je op te verheugen. Is het niet wat raar en kinderachtig om die man alles te misgunnen enkel en alleen omdat hij trainer is geworden bij De Scheerenveen? hoor ik u nu denken. Het antwoord is: neen.

 

De dagen kruipen voorbij want woensdagmiddag brengt de postbode het magazine pas in de bus: een half dozijn pagina's smullen ten koste van Ron Jans. Bij het lezen valt het dan allemaal toch wat tegen, wéér een teleurstellinkje. Er staat nauwelijks iets in dat mij niet bekend was, tot mijn oog valt op het kleine stukje helemaal rechtsonder het artikel. Jans' reactie op het geheel. Hij kan zich niet vinden in het schrijven; het is geen journalistiek maar alleen het afzagen van een persoon, aldus de meester. Slappe zak, die Jans. Dat artikel is geen afzagen. Sterker nog, de journalisten geven de mogelijkheid tot hoor en wederhoor, één van de hoekstenen van het eerlijke journalistiek bedrijven. Jans lijkt een beetje op de collega die grappen maakt ten koste van iedereen en door het lint gaat als hij zelf de kop van jut is. En dat is dan misschien wel de grootste teleurstelling van alles. Ook de gentleman Ron Jans is geen knip voor de neus waard. Hij zou nooit naar De Scheerenveen verkassen, het blijkt dat hij alleen maar naar de pijpen van de supporters danst. Hij vond het Friese volkslied voor de wedstrijd maar een idioot gedoe, maar plots "heeft het ook wel wat" nu hij verkast is. Rond de zaak Bas Dost vond hij dat juist hij altijd eerlijk en integer was als hij in de spiegel kijkt. Het kan bijna niet anders dat Jans ook de eigenaar van een Lachspiegel de Luxe Verhuur is en ik verheug me om eens in die spiegel te gluren.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter: http://twitter.com/mlazcorbier