Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

136 gasten online

Column 19 van Mlaz Corbier: De keeper op doel, de aanvaller in de spits

Met stijgende verbazing neemt onze momenteel op velerlei terreinen bijzonder actieve columnist kennis van de wijze hoe Pieter Huistra de door de blessure van Tim Matavz vacante spitspositie invult. In plaats van een spits door een spits te vervangen worden andere scenario's uit de kast gehaald met op voorhand aannemelijke puntloze exercities tot gevolg.

Mlaz breekt een lans voor Norair Mamedov, aan de lopende band scorend bij de beloften en een spits pur sang, en hoopt dat onze trainer zijn tip ter harte zal nemen! Veel leesplezier gewenst!

 

De keeper op doel, de aanvaller in de spits.


Het is overduidelijk dat FC Groningen de blessure van Tim Matavz niet adequaat kan opvangen. Dat is enerzijds erg kwalijk te noemen, aan de andere kant echter ook vrij logisch. Haal wonderkind Lionel Messi weg bij Barcelona en het wordt direct een stuk minder. Zoals Messi de belangrijkste speler is in Catalonië zo is Matavz dat in het Hoge Noorden. Het verschil tussen Barça en Grunn is dat de begroting van de Spanjaarden dusdanig hoog in de lucht is gestegen dat het zo maar drie of vier spitsen op de bank kan zetten die stuk voor stuk meer waard zijn dan het stadion waar Groningen zijn thuiswedstrijden afwerkt. In Groningen kan een dusdanig spelersoverschot domweg niet worden bekostigd en vervolgens hebben we ook te maken met het feit dat spelers in de rij staan om op de bank in Nou Camp te gaan zitten; een allure die de Euroborg niet heeft. Een naam als Danny Koevermans wordt hier en daar genoemd maar hij zou tweede man zijn achter een fitte Tim Matavz en "de Koef" kennende zou hij dan in no time weer lopen klagen en janken dat hij geen eerlijke kans krijgt.

 

De vraag is of een "redelijke" spits een seizoenlang op zijn kans gaat wachten en hopen dat Matavz uit zijn liezen scheurt. In theorie klinkt het mooi dat alle posities dubbel bezet moeten zijn, maar dat is helaas niet altijd haalbaar. Ik denk dat Mads Junker liever in de basis speelt bij Roda JC dan naast Pieter Huistra op de bank zit. Toch had FC Groningen er verstandig aangedaan een tweede spits die direct inzetbaar zou zijn aan de selectie toegevoegd te hebben. Guyon Fernandez was een speler die in de winterstop gehaald had kunnen (of moeten) worden tegen een redelijke prijs. Hij is niet een speler van de buitencategorie maar wèl direct inzetbaar als er iets met je eerste spits gebeurt. En afgaande op zijn interview onlangs in de Voetbal International was hij maar wat graag deze kant opgekomen -- ook als tweede man achter onze Sloveense goalgetter. Fernandez zou met zijn snelheid sowieso wel iets toevoegen aan het elftal van Huistra naar mijn mening ondanks de legio gebreken die aan de Excelsior-aanvaller kleven.


Fernandez kwam echter niet naar het noorden. Er kwam helemaal niemand naar het noorden en daarom moeten we het doen met deze selectie. Wat je dan moet doen wanneer je eerste spits wegvalt is er een andere inzetten. Dat is dus niet Nicklas Pedersen zoals tegen Heracles Almelo en dat is ook niet Leandro Bacuna zoals tegen FC Utrecht. Afgelopen seizoen hebben we zelf kunnen constateren dat zij specifieke talenten bezitten maar niet scherp genoeg zijn om als centrumspits te fungeren. Iemand die dat van nature wel heeft is Norair Mamedov. Als er geen alternatief is, dan moet Mamedov voor de leeuwen. Ook als dat niet op korte termijn punten en doelpunten oplevert moet de jongeling het diepe in. Luc Castaignos van Feyenoord is misschien wel het mooiste voorbeeld van hoe het moet. Een enorm jonge voetballer die maar weinig klaarmaakte voor de winterstop maar ondertussen wel één op drie loopt in de Eredivisie. Lang niet slecht voor een A-junior.


Mamedov heeft natuurlijk (nog) zijn gebreken. Hij is met zijn negentien jaar erg onervaren en daarnaast lijkt hij fysiek nog flink wat tekort te komen. Hij heeft echter ook positieve kanten: hij is doelgericht en het enthousiasme spat er van af. De invalbeurt tegen de Heraclieden liet direct zien dat hij bereid was de benen uit zijn lijf en de longen uit zijn bast te lopen. Pedersen probeert dat ook wel, maar het zit er gewoon niet in. Hij is een stylist en zijn kwaliteiten liggen met name in de balaanname en overzicht en niet op het gebied van je broekje vies maken als dat noodzakelijk is. Als de Deen niets klaar maakt in de spits, geen luchtduels wint en geen slidings maakt, kan je hem een mislukking noemen, je kan echter ook de Zwarte Piet bij de trainer leggen. Voor Bacuna geldt weer wat anders. Hij is namelijk wel heel ijverig en verzet veel loopwerk. Echter mist hij de doelgerichtheid en kan hij niet of nauwelijks koppen. Hij vulde de rol van centrumspits voor zijn doen niet eens zo slecht in tegen FC Utrecht en was wel heel dichtbij een doelpunt. Je kan beide spelers niet kwalijk nemen dat ze het niet kunnen rooien in de spitspositie, maar, nogmaals, dat is toch zeker niet hun fout? Als Josep Guardiola zijn sterspeler Messi op doel zet en de Argentijn van net twee turven hoog alles door laat, kan je de fout toch alleen bij de coach leggen?


Met het vervelende bericht dat we Matavz zeker de komende weken nog moeten missen moet Huistra vooral lef tonen. Mamedov is onervaren maar als je hem nooit opstelt zal hij dat ook altijd blijven. Hij is momenteel de enige spits in de selectie die inzetbaar is en daarom móet hij in de spits.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tweet hem op Twitter of laat een bericht achter in ons gastenboek.