Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

227 gasten online

Column 21 van Mlaz Corbier: Rinus Michels ligt er prima bij

De nominaties voor de Rinus Michels Award zijn weer plechtig bekendgemaakt en het heeft onze vlijmscherpe columnist subiet in de pen gedreven, vermoedelijk nadat hij wel eerst de inhoud van zijn maag boven nummer honderd (lees: de plee) geledigd heeft. Met name het feit dat ene heer Rutten deel uitmaakt van het illustere gezelschap der potentiële winnaars doet hem meewarig het hoofd schudden.

Wederom veel leesplezier gewenst!

 

Rinus Michels ligt er prima bij

 

Wie er precies overgaat, weet ik niet. Maar de nominaties voor de Rinus Michels Award zijn lachwekkend. Dat Michel Preud'homme, John van den Brom en Harm van Veldhoven zijn genomineerd is niet zo raar. Over de nominatie van René Trost (MVV) kan ik niet oordelen. Maar Fredje Rutten als één van de vijf beste trainers dit seizoen?


Zonder na te denken zijn er toch een half dozijn coaches te verzinnen die meer recht hebben op een nominatie dan de angsthaas uit Eindhoven? Gertjan Verbeek (AZ), Joop Gall (BV Veendam), Alex Pastoor (Excelsior), Jurgen Streppel (Helmond Sport), Peter Bosz (Heracles Almelo) en uiteraard ook Pieter Huistra. Voor het seizoen begon had niemand rekening gehouden met een top vier plaats; onder het rustige en doordachte bewind van Huistra wordt er in de laatste competitieronde nog voor directe plaatsing van Europees voetbal gestreden. Waarom is dat een mindere prestatie dan twee keer op rij met een topclub naast de titel te grijpen? 


Natúúrlijk gaat Fredje de verkiezing niet winnen! Normaliter gaat John van den Brom met de onderscheiding aan de haal, tenzij Michel Preud'homme zowel de beker als de landstitel binnenhaalt. Beiden zouden de prijs toekomen. Niemand had verwacht dat ADO Den Haag zich twee wedstrijden voor het einde al veilig zou hebben gespeeld. Maar dat ze tot de een-na-laatste wedstrijd van de competitie nog mee zouden strijden om directe plaatsing voor Europees voetbal, was helemaal een verrassing. Ook had niemand verwacht dat Preud'homme het kunstje van Steve McClaren zou evenaren, laat staan overtreffen. 


Of is het allemaal een stuk minder logisch dan wij denken en gaat Fredje toch doodleuk aan de haal met de prijs? Dat kan helemaal niet! Maar het kan toch; laat ik u het met een tweetal voorbeeldjes illustreren. 


1. VVV-trainer Will Boessen sprak afgelopen zondag na de overwinning op Feyenoord maar weer eens wijze woorden. Hij vond dat VVV in balbezit vooral veel balbezit had gehad. Supporters denken dan dat hij eigenlijk niets zegt. “We hadden vandaag de gele shirts aan omdat we de gele shirts droegen.” Zegt hij nu niet gewoon twee keer hetzelfde? Ja, voor een leek wel. “Ze hebben verloren en dus in principe iets verkeerd gedaan. Ze hadden het dus anders moeten doen, want zoals het nu ging verloren ze.” Een uitspraak van de Verlosser zelf waar geen touw aan vast te knopen valt.

 
2. Huistra stelt bij een 2-1 achterstand in een cruciaal duel Maikel Kieftenbeld en Petter Andersson op aan de zijlijn. Met nog twee minuten te spelen wil hij de beide heren inbrengen voor Danny Holla en Nicklas Pedersen. Een defensieve middenvelder voor een andere defensieve middenvelder; een offensieve middenvelder voor een andere offensieve middenvelder. Too little too late, denkt de gemiddelde supporter. Maar Huistra heeft er voor doorgeleerd en wij niet.


In het verleden hebben we natuurlijk al in geuren en kleuren opgedrongen gekregen dat wij gewone stervelingen zonder trainersdiploma ons niet mogen mengen in deze discussies. Wij weten niets van looplijnen, een ruit op het middenveld of knijpen. “Ben ik nou diegene die zo slim is, of ben jij zo dom?” beet vriend Louis ooit eens journalist Ted van Leeuwen toe – en gewone supporters zijn zelfs nog een tandje dommer dan goed ingevoerde journalisten.

 
En laat de winnaar van de Rinus Michels Award nu worden gekozen door de 36 coaches werkzaam in de Eredivisie en Jupiler League die vaker onbegrijpelijke dingen doen dan Maurits Cornelis Escher. Daarom feliciteer ik Fred Rutten alvast met zijn zeer verdiende award!

 
Als dat gebeurt zou Rinus Michels zich moeten omdraaien in zijn graf. Maar aangezien ook hij een Eredivisie-trainer was, blijft hij lekker liggen waar hij ligt.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tweet hem op Twitter of laat een bericht achter in ons gastenboek.