Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

113 gasten online

Column 22 van Mlaz Corbier: Atelier Anita's Naadje

Dusan Tadic mag vanmiddag de schorsingsdans dan - terecht - zijn ontsprongen, het aanzwellende leger van matennaaiende randverschijnselen dat wekelijks over de voetbalvelden zuigt ontkomt niet aan de bijtende kritieken van onze columnist, Mlaz Corbier. Zoals bij elke column van deze FC Groningen-fan in hart en nieren, tevens 'Creator of the tales set in Cursan Town': heel veel leesplezier gewenst!

 

 

Atelier Anita's Naadje


De wegen van de Heer zijn ondoorgrondelijk; er zijn echter wegen die zelfs de pet van de Heer te boven gaan. Die paden worden bewandeld door de voetballers van de Eredivisie.


In de 85e minuut van het halve finaleduel in de Play-offs stort Glynor Plet plots ter aarde. Wat is er gebeurd? Hij is door de Servische oorlogsmisdadiger Dusan Tadic in koelen bloede neergeschoten! Zo leek het. Maar meer dan een kleine por in de maag was het eigenlijk niet. Was het een domme actie van Tadic? Ja. Moet hij volgens de letter van de wet geschorst worden? Ja. Is het daarom onterecht dat hij is vrijgesproken? Hoe tegenstrijdig ook, ik denk van niet.


Want naast beroepsvoetballer zijn de heren uit de Eredivisie namelijk ook stuk voor stuk beroepsnaaier. Ik wil wedden dat elke voetballer in de Eredivisie zonder blikken of blozen het verschil kan uitleggen tussen de rijgsteek, de locksteek en de blindzoomsteek. Het is opmerkelijk te noemen dat maar zo weinig spelers na hun actieve loopbaan een naaiatelier openen want elk seizoen weer demonstreren ze met gepaste trots hun hogere naainiveau. 


In het voorval van jongstleden zondag knijpt Plet zijn tegenstander zonder enige aanleiding in de buik. De heren kwamen elkaar op dat moment voor het eerst tegen op het veld en was er geen enkele sprake van irritatie tussen beide heren in een eerdere ontmoeting die het knijpen zou kunnen verklaren. Toch vond Plet het nodig om Tadic uit te dagen; de Jonge Serviër gaf gehoor aan de kneep en duwde zijn tegenstander weg. Het zou mij niet verbazen als de Heraclied na zijn voetballoopbaan in plaats van een naaiatelier een carrière op Broadway ambieert. Als een volleerd zwaan stierf hij een pijnlijke dood en vlijde zichzelf neer op de grasmat. Plet is een sterke kerel van 1 meter 94 lang, maar hij deed geloven dat er oneerlijke strijd had plaatsgevonden tussen Mike Tyson en David de Kabouter. Plet is normaliter zo sterk dat dijken er jaloers van worden; hoe kan je jezelf zo verlagen om als grote, sterke, volwassen kerel ter aarde te storten alsof je bent neergeschoten? Simpel: voetbal is oorlog en alles is geoorloofd in de oorlog. Zo spartelt Tadic zelf ook rond als een vis op het droge als er iemand in zijn oor heeft geblazen.


Maar wat zie je tot je grote verbazing na het laatste fluitsignaal? Hand-in-hand huppelen de twee kemphanen het veld af. En het wordt alleen nog maar zieliger. Het “slachtoffer” verklaart na afloop doodleuk voor de camera's van Kanaal Zo en Zo dat er niets aan de hand was. Op het veld proberen de spelers elkaar op de meest vuile en slinkse manieren kaarten aan te smeren en na afloop zijn ze verbaasd dat de scheidsrechter uit het niets een rode kaart trok. Tijdens de daaropvolgende hoorzitting voor een eventuele schorsing verklaart het slachtoffer, onder ede, nogmaals dat er niets aan de hand. De Tuchtcommissie gaat plots mee in het verzonnen verhaal en legt dan ook geen schorsing op. Een werkelijk idiote manier van handelen. Het hangt toch niet af van de verklaring van het slachtoffer of er sprake is van een klap, een schop of een liefdesbeetje? Met de hand in iemands buik is een klap; met de voet tegen iemands bips is een schop; en met de tanden in iemands schouder is een beet. Maar de Tuchtcommissie kan dat zelf niet bepalen en moet het horen van de geslagen, geschopte, of gebeten speler. Het kan niet anders of de aanklager is zo blind als een stok. Hoe dan ook, het is natuurlijk de wereld op zijn kop.


En als we de wereld dan toch op de kop houden, waarom straffen we de echte dader dan niet? Want de echte dader is natuurlijk niemand minder dan de persoon die zich voordeed als slachtoffer. En dan niet een lullig wedstrijdje schorsen om zijn zonden te overdenken, maar gewoon een echte straf waar de dader om vraagt. Een gesimuleerde stomp wordt omgezet in een echte stomp. Als voorprogramma op de huldiging op de Grote Markt komende zondag, zal Plet op het bordes in de maagstreek gestompt worden! Hoera! Vrijwilligers om de stomp uit te delen mogen zich melden bij ondergetekende.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tweet hem op Twitter of laat een bericht achter in ons gastenboek.