Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

110 gasten online

Column 23 van Mlaz Corbier: De leugenzak van het land?

Volgers van sites als de onze zal het onmogelijk zijn ontgaan: het wemelt van de geruchten over nieuwe aankopen van allerlei exoten, maar persconferenties en handtekeningen blijven vooralsnog achterwege. In de groen-witte samenleving dreigt een scheuring te ontstaan: enerzijds registreren we een groeiende groep opportunisten, van lasogen voorzien, die elk bericht op het WWW, waarin de mooiste club ter wereld ook maar zijdelings wordt genoemd, gierend van genot spellen; hiertegenover staan de zakelijken, die uitsluitend www.fcgroningen.nl lezen en ook tijdens transfer windows moeiteloos hun acht uurtjes nachtrust meepikken. Onze columnist Mlaz Corbier gaat op zijn geheel eigen wijze op één en ander in! Veel leesplezier gewenst!

 

De leugenzak van het land?

 

Eenieder heeft kunnen zien dat met name in de zuidelijke contreien veel berichten uit de media niet al te serieus genomen dienen worden. Toen FC Groningen interesse bleek te hebben in de Peruaanse aanvaller van Alianza Lima André Carrillo, verscheen er meerdere keren per dag een update over de jonge aanvaller of de mooiste club van Nederland. Er waren contracten getekend of er werd medisch gekeurd of hij zat in het vliegtuig richting Groningen. Meer en meer speculaties kwamen op gang toen Peru ook nog eens een oefenduel in Nederland afwerkte tegen Ecuador. Al snel deed de media aldaar er een schepje boven op: plots werden allerlei andere Peruviaanse talenten uit de hoge hoed getoverd. Andy Polo, Luis Advíncula, William Mimbela, Jorge Bazán, Salomón Libman en Jorge Molina passeerden allen de revue. Vooralsnog lijkt er alleen serieuze belangstelling te zijn geweest voor El Culebra.

 

Iets minder exotisch dan Peru, en toch vliegen de geruchten je om de oren als je ze de kost geeft. Nederland is, technisch gezien, ingeklemd door Engeland, België, Duitsland en de Scandinavische landen. Heel Engeland smult van de roddels – tabloid is natuurlijk niet zonder reden een Engels woord. Wat is er mooier om te lezen dat Ryan Giggs al jaren zijn vrouw belazerd door vreemd te gaan met de eega van zijn broer? Er is ook nergens meer belangstelling in de hoogte van de exorbitante salarissen dan op het eiland ten westen van ons. In mindere mate doet ook België mee aan om de geruchtenstroom in gang te houden. Zo konden we afgelopen week nog lezen over de Macedoniër Ferhan Hasani die aan de Trots van het Noorden wordt gelinkt, en wel in het Vlaamse Nieuwsblad. Duitsland kent Bild en als er iets niet waar is kan je het daar lezen. Vaak is er echter ook heel veel wèl waar wat ze daar schrijven. Menig politicus is afgetreden in Duitsland omdat Bild weer eens een schandaaltje wist te onthullen.

 

Nederland heeft toch altijd veel weg van Scandinavië. Over het algemeen nuchter en allen betalen zich scheel aan de Europese Unie. Is het daar dan rustiger? Neen. Misschien komt het door de lange winterstop in het koude noorden, maar er wordt enorm veel geschreven over voetballers in allerhande bladets, met name over Zweden in het buitenland en Zweden die mogelijk naar het buitenland zouden kunnen gaan. Ook zij lopen wel eens te hard van stapel; zo noemen ze in twee week tijd dat wij half Helsingborg IF willen contracteren.

 

Hoe kan het dat de kranten in de landen om eens heen vol staan met roddel en achterklap wanneer we het over het nobele voetbalspel hebben en in het mooie Groningen er zelden of nooit geruchten worden vermeld? Het gaat vaker over FC Groningen in buitenlandse kranten dan in ons eigen vertrouwde Dagblad van het Noorden. Zou de losse verkoop niet omhoog schieten wanneer tijdens de transferwindows elke dag de achterpagina gereserveerd is voor dit soort berichten uit andere kranten? Om ons heen schuwen ze eigen initiatief ook niet, dus waarom kan Jan Minnega niet af en toe zelf een geruchtje bij elkaar verzinnen? De Telegraaf doet soms nog haar best door idioterie naar buiten te brengen, maar door te weinig oefenen zitten ze er dan ook direct naast als ze melden dat Carrillo in Groningen is om zijn transfer af te ronden. Maar het houdt ons in elk geval van de straat...

 

Sommige mensen met opgekropte frustraties kunnen misschien niet goed tegen dit soort gezenuwpees, maar wat is leuker om in de (voor)zomer het stof van de in het verleden opgebouwde filologische kennis af te blazen ? Plots blijkt de cursus Spaans van jaren terug nog van waarde; je vraagt je af waarom je niet beter hebt opgelet tijdens an, auf, außer, bei, gegenüber, hinter, in, neben, über, unter, vor, zwischen op school; en zelfs de gortdroge vakken “Oud-Germaanse Taal en Tekens” en “Language and Culture of Anglo-Saxon England” blijken nog van pas te komen ook.

 

Er is natuurlijk ook een tweede groep die zich niet druk maakt wat er in de binnen- en buitenlandse media wordt geschreven of geroepen. De technische staf en de aanhangsels scouting en jeugdopleiding hebben in de voorbije jaren over het algemeen puik werk afgeleverd en zorgen maken lijkt daarom bij voorbaat nogal zinloos. Het is dus weinig zinvol om de kranten uit de meest vreemde oorden na te speuren. Maar één vraag blijft dan onbeantwoord als we de inheems media links laten liggen: hoe komen we die afschuwelijk lange zomer zonder serieus voetbal door?

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tweet hem op Twitter of laat een bericht achter in ons gastenboek.