Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

54 gasten online

Column 24 van Mlaz Corbier: Zijn Watervanloo vinden

We zouden het tussen al het gekonkel rond Matavz, Texeira, Raad van Commissarissen en Directies bijna vergeten, maar afgelopen zondag leed FC Groningen een pijnlijke nederlaag. Wij waren ruim twee maanden verstoken van de fijnzinnige en scherpe analyses van onze columnist, Mlaz Corbier, but he's back! Hij laat zijn licht schijnen over de recente tegendoelpunten en opstellingen.

Veel leesplezier gewenst!


Zijn Watervanloo vinden

 

Dat voetbal het toonbeeld van opportunisme is is bekend. Na de desastreuze avond in Den Haag in de play-offs waar Luciano Da Silva opzichtig blunderde, werd er openlijk gemord en de roep van de supporters om Brian van Loo werd gehonoreerd door trainer Pieter Huistra. Zondag galmde voorzichtig de naam van de Braziliaan door Stadion Euroborg...


Na vier wedstrijden en zeker zes weggegooide punten kunnen we spreken van een slechte competitiestart en daarom moet er gezocht worden naar oorzaken. Als er negen tegendoelpunten in vier wedstrijden geïncasseerd moeten worden ligt het vergrootglas direct op de doelman. Vooropgesteld, Van Loo's grote blunders speelden eigenlijk geen enkele rol in de verspeelde punten. De eerste tegentreffer tegen ADO Den Haag was overduidelijk zijn fout maar het bracht de uiteindelijke overwinning nooit echt in gevaar. De smadelijke thuisnederlaag tegen AZ waarin hij weer opzichtig de fout inging bleek niet de nekslag, het was immers al de 0-3 en de wedstrijd was toen al gespeeld.


Maar de vrije trap in Kerkrade van Mark-Jan Fledderus had hij mogen pakken. Hij deed dat echter niet en dat leidde de volkomen onnodige nederlaag in. De 0-2 van AZ, gescoord door Johann Berg Gudmundsson, was zeker houdbaar en die fout bleek de nekslag voor minimaal een puntje. Alles bij elkaar opgeteld resulteert dat dus wel in vier tegentreffers in vier duels die nooit hadden mogen vallen.


Het is ook pijnlijk om te zien dat vier tegentreffers in de prille competitie ten dele op het conto geschreven moeten worden van onze eigen opgeleide Tom Hiariej. De houdbare vrije trap tegen Roda JC werd op een bijzonder domme manier door hem weggegeven en de uiteindelijk winnende treffer van de semi-Belgen kwam ongelukkig via zijn knie tot stand. Bij het tweede doelpunt van ADO Den Haag weet Hiariej de inzet van Marc Höcher niet te voorkomen en vervolgens wordt de rebound door Mike van Duinen alsnog binnengeschoten. Toch was de 0-2 van AZ het meest pijnlijk. Tom dartelt vrolijk dertig meter achteruit zonder ook maar een seconde te denken om in te grijpen.


Afgelopen seizoen werd Maikel Kieftenbeld vaak verguisd als rechterverdediger door de supporters. De kenners konden zien dat hij wel kon voetballen, maar de kenners konden niet ontkennen dat de leken gelijk hadden dat hij op de positie waar hij speelde geen potten kon breken. Dat hij nu op zijn favoriete stek staat en bijna elke week de uitblinker is bij de FC geeft aan dat de technische staf er goed aan deed hem vorig jaar bij Go Ahead Eagles weg te kapen. Als alternatief werd deze zomer Johan Kappelhof gehaald en het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat hij als echte rechtsback buiten de basis wordt gelaten. Vorig seizoen moest de arme Kieftenbeld week in, week uit ploeteren en openlijk op zijn bek gaan omdat we geen andere optie hadden... Zat Hiariej twaalf maanden geleden dan niet bij de selectie?! Uiteraard was hij er toen ook al, maar was gewogen en veel te licht bevonden – een handvol maanden later is hij plots goed genoeg om een echte vleugelverdediger uit de basis te houden?


Dat het niet lekker loopt bij Groningen is een understatement. De voetbalwetten leren ons echter dat wanneer je drie potjes wint, de rust en het vertrouwen terugkeren. Maar ik vraag me zo langzamerhand wel af of die drie potjes gewonnen gaan worden als er zo opzichtig geschutterd wordt. De defensie roept af en toe dat er voorin wat moet gebeuren, maar tegen AZ was het de eerste keer dat er niet werd gescoord. Klaarblijkelijk moeten de aanvallers drie of vier keer scoren om de flaters van de doelman te camoufleren en dat kan niet de bedoeling zijn.


Van Loo zal echter zijn Waterloo niet hebben gevonden in de wedstrijd tegen AZ getuige de reactie van Huistra na afloop: "Je zag [bij de 0-2] het geloof wegvallen en dat het dan ook nog 0-3 wordt, daar kijk ik overheen." Een keeper passeren is altijd gevaarlijk. Wat als Luciano nu weer de fout ingaat? Moet hij dan direct weer geslachtofferd worden? Maar aan de andere kant, hoe vaak mag je de fout ingaan voor het consequenties heeft? Is vier maal in vier wedstrijden nog niet genoeg? Vijf uit vijf misschien dan?

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tweet hem op Twitter of laat een bericht achter in ons gastenboek.