Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

162 gasten online

FC Groningen barst van de ambities; begroting over vijf jaar mogelijk € 25 miljoen

Sinds Voetbal International afgelopen maandag op TV gewag maakte van allerlei zeer ambiteuze plannen die FC Groningen heeft, kijken we rijkhalzend uit naar de papieren editie van het blad die vandaag verschijnt. Vanmorgen worden de plannen echter al in het Dagblad van het Noorden uit de doeken gedaan. Of alles gerealiseerd kan worden is een tweede, feit is echter dat Hans Nijland zijn nek durft uit te steken en dat hij nu met de directie van een bedrijf als Siemens om tafel zit, nu blijkt dat de groene weg die de FC is ingeslagen als een magneet werkt op dergelijke grote bedrijven, die ook nog eens extra financiële impulsen met zich mee kunnen brengen, aldus onze algemeen directeur, wiens bloed van dag tot dag groen-witter wordt.

 

Lees verder voor de highlights uit het beleidsplan 2012-2015, waarvan FC Groningen financieel zal profiteren.

 

FC Groningen is de aanjager van diverse ambitieuze ideeën, die deel uitmaken van het beleidsplan 2012-2015.

 

Enkele belangrijke punten uit dat beleidsplan:

  • De Euroborg en het omliggende bedrijventerrein Europapark moeten in 2010 de hele stad Groningen (200.000 inwoners) voorzien van groene energie. De groene stroom wordt opgewekt door windturbines en zonnepanelen op het dak van de Euroborg en door andere duurzame energieopties in de directe omgeving (o.a. Menzis, Enexis, Mediacentrale en de woontorens Stoker en Brander). E.e.a. vindt plaats in samenwerking met de Energy Valley Topclub.
  • Afvalverwerker Attero speelt een belangrijke rol. Het bedrijf produceert groen gas en restwarmte waarmee een fors deel van de stad van groene energie kan worden voorzien. De plannen passen naadloos in de ambities van de stad Groningen, dat de duurzaamste stad van Nederland wil worden.

Gevolgen van de plannen voor FC Groningen:

  • De begroting van de FC kan van € 17 miljoen nu naar € 25 miljoen over vijf jaar stijgen zodat FC Groningen volgens Nijland structureel in de top 5 van de Eredivisie moet kunnen spelen. Deelname aan Europees voetbal is dan verzekerd. Nijland: "Europees voetbal is ook weer een vliegwiel dat eenmaal in gang extra gelden genereert."
  • Het salarishuis kan worden aangepast. Het gemiddelde salaris van FC Groningen bedraagt momenteel € 250.000; door dit op te krikken kiezen spelers eerder voor FC Groningen, daar waar door spelers nu vaak nog de voorkeur wordt gegeven aan clubs als Twente, AZ, Vitesse en Heerenveen (begrotingen resp. € 45, 26, 26 en 22 miljoen; hogere spelerssalarissen dan in Groningen).
  • Er zal vermoedelijk op Corpus den Hoorn (al zijn er ook andere locaties besproken) een nieuw trainingscomplex herrijzen waar alle teams van FC Groningen zullen gaan trainen. Met de gemeente heeft de FC al meerdere gesprekken gevoerd en Nijland bespeurt een positieve grondhouding. Het nieuwe trainingscomplex wordt een heus topsportcentrum en biedt ook voorzieningen voor fysiotherapie, huisartsen, tandartsen, voedings- en bewegingswetenschappen. GasTerra Flames, Lycurgus en Nic. kunnen er eveneens gebruik van maken. Het eerste elftal van FC Groningen traint nu nog op het TCN trainingsveld naast de Mediacentale. Het driejarige huurcontract, dat dit jaar afliep, is met een jaar verlengd, maar de FC moet daar volgend jaar weg omdat de grond een andere bestemming heeft gekregen.
  • FC Groningen zal voorlopig in de Euroborg blijven spelen. De capaciteit zou naar 27.000 toeschouwers verhoogd kunnen worden, een verhoging met ca. 4.500.

Owen Huisman van Energy Valley Topclub gelooft in de plannen, anders zouden ze niet worden ontwikkeld. Aan de rugsponsor van de FC zijn o.a. bedrijven als Gasunie, Gasterra en Essent gekoppeld. Grote bedrijven met veel kennis en geld. Huisman: "Wij gebruiken FC Groningen als uithangbord om een groot publiek te bereiken en bedrijven te benaderen." Hij wil nog geen bedragen noemen, want de plannen moeten nog nader uitgewerkt en berekend worden. Maar het energieplan zal miljoenen euro's kosten.

 

 

Hans Nijland beweert bepaald niet dat FC Groningen in de komende vijf jaar landskampioen zal worden, zoals maandag bij Voetbal International nog werd verkondigd. Nijland denkt wel dat de FC een voorname rol kan gaan spelen in de strijd om het kampioenschap: "Als je mij vier, vijf jaar geleden gevraagd zou hebben of FC Groningen kampioen van Nederland zou kunnen worden, zou ik gezegd hebben dat dat vrijwel onmogelijk is. Nu zeg ik dat je dat niet meer geheel moet uitsluiten. Maar eerst willen wij dit seizoen Europees voetbal afdwingen. Daarna willen wij een volgende stap zetten en dan mag je ook dromen hebben."

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.