Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

94 gasten online

In Memoriam Renze de Vries - Held van het volk

 

 

Vandaag is een verdrietige dag voor FC Groningen. Oud-voorzitter Renze de Vries is in een verzorgingshuis in zijn woonplaats Roden op 81-jarige leeftijd overleden. Woorden schieten tekort om de verdiensten van Renze de Vries (in Marum op 5 oktober 1930 geboren) voor FC Groningen te beschrijven. De man die de club van 1980 tot 1989 leidde was de drijvende kracht achter het contracteren van o.a. Fandi Ahmad (de Parel van Maleisië), Adri van Tiggelen, John de Wolf, René Eijkelkamp en Johan Neeskens. Zonder hem zou de in 1985 in het Oosterpark in gebruik genomen Tonny van Leeuwen Tribune er nooit zijn geweest. Wie weet wat er van FC Groningen zou zijn geworden als Renze de Vries er op zijn geheel eigen wijze - creatief maar onbaatzuchtig -  niet zijn ziel en zaligheid in gegooid zou hebben. Nooit zouden we in de jaren '80 tegen de top drie hebben aangeschurkt en onvergetelijke en heroïsche Europa Cup-duels met Atletico Madrid en Inter Milaan hebben uitgevochten.

 

In het prachtige boek '40 jaar FC Groningen' wordt Renze de Vries treffend omschreven:

 

"De varkenshandelaar gaat ver, volgens de FIOD veel té ver in zijn ambitie FC Groningen op te stuwen in de vaart der volkeren. Maar ook is waar dat hij handelt uit een diepgewortelde liefde voor zijn club. Hij maakt zijn misstappen niet uit eigenbelang. Om die reden blijft hij ook na zijn veroordeling de held van het volk."

 

Na de FIOD-affaire in 1989 sprak Renze de Vries de legendarische woorden: "Het Zwaard van Damascus hangt boven de club." Even daarvoor hadden de heren fiscalisten o.a. de wenkbrauwen gefronst bij de in de boeken opgenomen post 'Transfer Tsvetan Jontsjev' ad HFL 335.000 - een Bulgaarse speler die nooit een voet in het Oosterpark heeft gezet.

 

Wij wensen de nabestaanden heel veel sterkte toe. Wij mogen er trots op zijn een voorzitter als Renze de Vries gehad te hebben en zullen deze unieke man, die zijn groen-witte hart op de juiste plek had zitten, nooit vergeten! Rust zacht, Renze.

 

Renze de Vries en trainer Hans Westerhof

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.