Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

228 gasten online

"FC Groningen ontvangt komend seizoen € 3,6 miljoen TV-geld van Fox"

Fox International Channels heeft eind vorig jaar een meerderheidsbelang in Eredivisie Media & Marketing, het moederbedrijf van betaalzender Eredivisie Live, genomen en gaat zich vanaf komend seizoen meer met de bedrijfsvoering van Eredivisie Live bemoeien. Dat alles om geld draait werd onlangs al duidelijk, toen de KNVB de Jupiler League onder druk van Fox op de schop moest nemen.

 

Maar ook Eredivisieclubs zullen de invloed van Fox gaan merken. Fox zal komend seizoen € 61,5 miljoen aan mediagelden verdelen onder de Eredivisieclubs. FC Groningen zal hiervan een bedrag ter grootte van € 3.628.500 (5,90% van de totale pot geld) mogen bijschrijven. Het bedrag is de resultante van een verdeelsleutel die gebaseerd is op de ranglijst van de afgelopen tien seizoenen. Dit is fors meer dan het bedrag dat over het boekjaar 2011-2012 kon worden bijgeschreven. FC Groningen ontving toen netto € 1.928.751, zo blijkt uit de winst- en verliesrekening over dat boekjaar. Hoeveel FC Groningen in het huidige boekjaar, dat loopt tot 30 juni a.s, heeft ontvangen is ons nog niet bekend.

Twentefans.nl licht het volgende toe: 

 

Dankzij de overname van Eredivisie Live door Fox stijgen de inkomsten uit tv-rechten voor de eredivisieclubs fors en vooral de grote clubs pakken een groot deel van de 61,5 miljoen euro, dat de komende jaren nog zal groeien naar 100 miljoen euro.


In de papieren versie van TC Tubantia staat dat het geld dat clubs gaan ontvangen vanaf aankomend seizoen een stuk duidelijker is. Door het samenwerkingsverband met Eredivisie Live was het nogal ingewikkeld hoeveel geld welke club kreeg. Het hing namelijk niet alleen af van prestaties uit het verleden maar ook van de cpm-index (marktwaarde van een club). Voortaan is het meteen duidelijk, omdat tegelijk met de Fox-deal ook een nieuwe verdeelsleutel van de tv-miljoenen is vastgesteld.


Het geld voor het komende seizoen wordt verdeeld door middel van een eredivisieranglijst over de laatste tien seizoenen. De kampioen krijgt 18 punten, de nummer laatst 1 punt. Verder tellen recente seizoenen zwaarder mee dan oude seizoenen. Het voorbije voetbaljaar krijgt factor 10, dus Ajax ontvangt 180 punten. Hun titel van vorig jaar telt dit jaar voor 162 punten (factor 9 maal 18). Op die manier wordt er een 'tv-geldranglijst' gemaakt en gekoppeld aan percentages. De nummer 1 krijgt 12,95 procent van de tv-gelden; bijna 8 miljoen euro.

 

Winst telt nu meer dan ooit, want de uiteindelijke plaats op de eindranglijst beslist een groot deel van de inkomsten.

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.