Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

270 gasten online

KNVB zet FC Groningen terug van financieel gezondste categorie 3 naar iets mindere categorie 2

Op 22 mei 2013 schreven wij in dit artikel dat Hans Nijland had aangegeven dat de begrote omzetstijging neerwaarts was bijgesteld en dat er nu op een tekort van € 1 miljoen wordt gerekend. Nijland, op dat moment: "Wij zitten nog in de gezonde derde categorie van de licentiecommissie." Op 15 juni jl. was er echter opnieuw een KNVB-meetmoment. Hierbij is rekening gehouden met de begrotingscijfers voor het seizoen 2013/2014. Wat we al vreesden is ook gebeurt: op grond van de ingediende begroting heeft de KNVB FC Groningen teruggezet van de meest gezonde categorie 3 naar de iets minder gezonde categorie 2, aldus FC Groningen.

Pas bij een negatief eigen vermogen is er voor BVO's echt 'stront aan de knikker' en zal terugzetting naar categorie 1 plaatsvinden en zullen mogelijk ADO Den Haag-achtige kunstgrepen uitgehaald moeten worden, maar zorgelijk is de situatie wel. Nijland gaf in mei aan dat de salarissen bij FC Groningen naar beneden zouden gaan, maar er staan nog altijd teveel spelers op de loonlijst die weliswaar weg mogen, maar voor wie de clubs bepaald niet in de rij staan. Bovendien loopt het aantal sponsoren en seizoenkaarthouder af. 

 

Wat we bovendien teleurstellend vinden dat FC Groningen bij de terugzetting van categorie 3 naar categorie 2 voor het eerst aangeeft dat de Trots van het Noorden tijdens de meetmomenten in de afgelopen twee jaar continu op de grens van categorie 2 en 3 balanceerde. FC Groningen meldt vandaag bovendien dat enkele financiële cijfers er in de score van de punten al voor kunnen zorgen dat de balans net naar de ene of juist naar de andere categorie doorslaat.

 

Bij de indeling in categorie 3 waren deze nuances echter niet terug te lezen in de betreffende artikelen. Bij een indeling in categorie 3 wordt de indruk gewekt dat de club zeer gezond is en wordt niets geschreven over 'balanceren op het randje' (zie bv. de artikelen van 20 december 2012 en 15 mei 2013), terwijl bij een indeling in categorie 2 gesteld wordt dat de indeling in categorie 3 steeds op het randje is geweest, en dat er dus kennelijk weinig is veranderd. Wij hadden liever gezien dat zowel de indeling in categorie 3 als die in categorie 2 genuanceerd zouden zijn. Lees: breng goed nieuws als goed nieuws en slecht nieuws als slecht nieuws.

 

Binnenkort zal het jaarverslag over het boekjaar 2012/2013 gepubliceerd worden. Wij zijn niet alleen benieuwd naar het operationele resultaat, maar ook naar het uiteindelijke netto-resultaat na belastingen. Beide grootheden bedroegen over boekjaar 2011/2012 resp. € 1,8 miljoen negatief en € 1,4 miljoen positief (met dank aan de uitgaande transfers van Dusan Tadic en Tim Matavz). FC Groningen heeft de prognose van het verwachte operationele resultaat over het boekjaar 2012/2013 onlangs bijgesteld van € 0,5 miljoen negatief naar € 1,0 miljoen negatief. Spectaculaire uitgaande transfers zijn er afgelopen boekjaar niet geweest.

 

Gerelateerde artikelen:

 

22-05-2013 FC Groningen stelt prognose verwacht tekort neerwaarts bij van € 0,5 miljoen naar € 1,0 miljoen

16-01-2013 Financieel jaarverslag 2011-2012 FC Groningen: verontrustende cijfers

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.