Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

228 gasten online

Hans Nijland: "Transfers van Virgil van Dijk en Leandro Bacuna waren nodig om rekeningen te kunnen blijven betalen"

Hans Nijland en Erwin van de Looi hebben de verzamelde media vanmiddag toegesproken tijdens de jaarlijkse persdag. Beiden gaven aan dat de eerste selectie komend seizoen geen geformuleerde sportieve doelstelling meekrijgt. Het draait in de nieuwe competitie om het spelen van spectaculairder voetbal. Het publiek moet zeker in de Euroborg meer vermaak voorgeschoteld krijgen, meer plezier beleven aan hetgeen op het veld wordt geboden. Dit wordt niet gekoppeld aan een doelstelling met een gewenste eindklassering op de ranglijst; ook worden de play-offs om Europees voetbal niet als doelstelling uitgesproken.

 

Overigens gaf ook Robert Maaskant vóór afgelopen seizoen aan het publiek te willen vermaken...

Toespraak Hans Nijland (zie ook clubsite FC Groningen

 

FC Groningen heeft vorig seizoen onder Robert Maaskant weliswaar een meer dan verdienstelijke zevende plaats behaald, maar de door FC Groningen nagebelde seizoenkaarthouders die hun kaart niet wilden verlengen gaven aan dat 'te weinig vermaak' één van de drie grootste redenen was om af te haken. De beide andere redenen zijn geld (de economische crisis raakt steeds meer mensen) en de verschillende tijdstippen waarop gespeeld wordt. Hans Nijland is dan ook blij dat Jaap Kruizenga, die bij de KNVB hard heeft geknokt, heeft kunnen bewerkstelligen dat komend seizoen verreweg de meeste thuiswedstrijden op zondag om 14:30 uur worden gespeeld. Op dit moment zijn er overigens 11.814 seizoenkaarten verkocht. De verwachting is dat dit nog met enkele honderden zal oplopen, maar FC Groningen verwacht dat er uiteindelijk 2.000 minder seizoenkaarten verkocht zullen worden dan afgelopen seizoen, toen de teller op 14.300 ( van de beschikbare 15.800) bleef steken.

 

Zorgen over financiële situatie FC Groningen

Hans Nijland uitte zorgen over de financiële situatie waarin FC Groningen verkeert. Het was de eerste maal dat we de indruk hadden dat de algemeen directeur niet trachtte te verbloemen hoe de zaken ervoor staan en de zaken niet mooier wilde doen laten voorkomen dan ze zijn. Nijland ging zelfs zóver dat hij toegaf dat de transfers van Virgil van Dijk en Leandro Bacuna noodzakelijk waren om de rekeningen te kunnen blijven betalen, en dat het de club momenteel niet lukt om de inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht te brengen. Wat ons betreft hebben we terecht onze kanttekeningen geplaatst bij de berichten van FC Groningen tijdens de nieuwjaarsreceptie en de recente indeling in categorie 2. (Nijland gaf tijdens de nieuwjaarsreceptie aan dat er geen financiële noodzaak was om Virgil van Dijk te verkopen; ondanks de indeling in categorie 2 gaf FC Groningen op de clubsite aan dat de club financieel gezond is.)

 

De begroting gaat komend boekjaar terug van € 18 miljoen naar € 17 miljoen; de inkomsten worden begroot op € 16 miljoen. Er wordt derhalve een tekort begroot van € 1 miljoen. Dit tekort wordt met name veroorzaakt door de daling van de sponsorinkomsten, de substantieel hogere bijdrage van Essent, de komende jaren, en de eveneens substantiële verhoging van de bijdrage van Fox t.o.v. die van Eredivisie Live ten spijt. (FC Groningen ontvangt komend seizoen € 3,6 miljoen TV-geld van Fox-red.) Hoe hoger een ploeg op de ranglijst eindigt, hoe meer geld een club van Fox ontvangt. Momenteel staat FC Groningen zevende op deze ranglijst, die gebaseerd is op het gemiddelde van de laatste tien seizoenen.

 

Over het op 30 juni 2013 afgelopen boekjaar 2012-2013 heeft FC Groningen een negatief bedrijfsresultaat geboekt van € 1 miljoen, daar waar een min van € 0,5 miljoen was begroot. Het negatieve bedrijfsresultaat van € 1 miljoen is nog exclusief de boekwinsten die op de transfers van Virgil van Dijk en Leandro Bacuna is geboekt. Het tekort zal hierdoor zijn weggewerkt, maar dit kan volgens Hans Nijland niet eeuwig zo doorgaan.

 

Hans Nijland geeft het huidige klimaat weer als "fietsen tegen de stroom in". In het huidige economische tij lukt het niet meer om de inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht te brengen.

 

FC Groningen zit echter niet bij de pakken neer. Er is voor € 1,5 miljoen in nieuwe spelers geïnvesteerd; FC Groningen verwacht nog altijd dat de club medio 2015 kan verhuizen naar het Topsport Zorgcentrum op Corpus den Hoorn. In november zal hierover een definitief raadsbesluit worden genomen.

 

Nijland gaf aan enige zorg te hebben over de financiële situatie, maar vertelde dat de economische crisis ook andere clubs raakt. Hij maakt zich dan ook geen zorgen over de concurrentiepositie van FC Groningen. Over FC Utrecht en Vitesse, clubs met een steenrijke geldschieter: "Is het daar nu echt zoveel leuker dan bij FC Groningen?"

 

Toespraak Erwin van de Looi (zie ook clubsite FC Groningen)

 

De nieuwe hoofdtrainer gaf aan dat er meer op jeugd ingezet gaat worden. Hij vindt dat hij de beschikking heeft over een heel behoorlijke selectie; de coach vindt het een uitdaging om hiermee aan de slag te gaan. Van de Looi vreest wel dat wellicht wisselvallig gepresteerd gaat worden, zoals ook al in de oefenduels is gebleken. Op de vraag of Van de Looi zijn selectie beter vindt dan vorig seizoen, antwoordde hij dat de groep anders is. Vorig jaar kende de selectie meer ervaring en was meer verdedigend ingesteld; er is nu meer creativiteit in de jongere ploeg.

 

Het ontwikkelen van jonge spelers moet wat hem betreft hand in hand gaan met presteren. Spelers moeten in zichzelf investeren, zodat ze betere spelers worden maar ook betere profs. Dit zal vermoedelijk met vallen en opstaan gaan. (De naam van Lorenzo Burnet noemde hij in dit kader niet.)

 

Volgens Van de Looi moet in een topsportklimaat de regel gelden dat je eerst moet presteren en dan pas beloond wordt. Daar waar het vorig seizoen nog wel eens leek dat het een automatisme is dat beloftenspelers bij het eerste elftal worden gehaald, daar zal dit komend seizoen 'verdiend' moeten worden. Beloftenspelers en eerste elftal-spelers zullen dan ook gescheiden van elkaar trainen.


(Afgelopen seizoenen werd het als groot pluspunt gezien dat beloften juist samen met het eerste elftal trainden. Gesteld werd dat de beloftenspelers zich hierdoor beter konden ontwikkelen. Kennelijk wordt deze opvatting alweer als achterhaald beschouwd. De enorme grootte van de A-selectie werkt natuurlijk ook niet mee. En Emil Johansson mag dan op het 'vertreklijstje' staan, voor komend seizoen als enige A-selectiespeler geen rugnummer hebben gekregen, niet op de elftalfoto staan en ook niet in de nieuwe presentatiegids zijn opgenomen - hij ontvangt natuurlijk wel gewoon salaris en staat ook op het trainingsveld. Doordat in april de optie is gelicht staat hij nog twee seizoenen onder contract...)

 

Selectie FC Groningen in de nieuwe presentatiegids -

naast de drie laatste aanwinsten ontbreekt ook Emil Johansson

 

Wat mag het publiek verwachten?

De supporters van FC Groningen mogen een team verwachten dat alles geeft, iedere wedstrijd weer. Van de Looi hoopt op een wisselwerking met het publiek. Het besef moet er ook zijn dat het team in opbouw is. Hij rekent op een trouwe achterban die in moeilijke fases achter de ploeg blijft staan.

 

Rasmus Lindgren nieuwe aanvoerder; Maikel Kieftenbeld tweede aanvoerder

Zoals afgelopen weekend al door het Dagblad van het Noorden wat voorbarig was geschreven is vandaag besloten dat Rasmus Lindgren de nieuwe aanvoerder van FC Groningen zal zijn. Hij heeft ervaring en is bovendien in de pers een goed uithangbord van de club. Als tweede aanvoerder is Maikel Kieftenbeld aangewezen. Door Van de Looi werd niet aangegeven dat dit betekent dat het de bedoeling is dat beide spelers komend seizoen in principe in de basis zullen staan, maar wij sluiten dit zeker niet uit.

 

(Wat ons betreft kunnen beiden alleen samen in de basis staan als de rest van het elftal zeer aanvallend wordt vormgegeven, dus zonder Johan Kappelhof (voor hem zou Stefano Magnasco voor offensief gevaar moeten zorgen) en ook zonder Nick van der Velden. Op het middenveld zouden we dan Tjaronn Chery verwachten, en voorin Andraz Kirm, Michael de Leeuw en Filip Kostic. Nog liever ruilen we Maikel Kieftenbeld echter in voor Krisztian Adorjan. Om het elftal dan wellicht iets meer in balans te brengen zou je Kirm of Kostic dan kunnen vervangen door Van der Velden. De hoop dat er wordt overgeschakeld op 4-4-2 hebben we al lang laten varen.)

 

Erwin van de Looi zegt niet te weten waar zijn team staat. Dit geldt wat hem betreft ook voor diverse andere Eredivisieploegen.

 

Jong FC Groningen

Door het vertrek van Jong FC Twente, Jong ajax en Jong PSV naar de Jupiler League staan er voor Jong FC Groningen in de extreem zwakke beloftencompetitie nog maar 22 wedstrijden op het programma, waarvan slechts zes 'op niveau' zijn.

 

(Wij denken dat het gaat om de beide wedstrijden tegen Jong sc Heerenveen en Jong Heracles Almelo, en de beide wedstrijden tegen de winnaar van Poule B, maar dan moet Jong FC Groningen wel eerste worden in Poule A).

 

FC Groningen wil, om de beloftenspelers goed te kunnen ontwikkelen, buiten de competitie om wedstrijden vaststellen, ook over de grens. FC Groningen heeft hierover ook al contact opgenomen met de KNVB; Henk Veldmate zit bovendien in een technisch platform waar dit probleem aan de kaak kan worden gesteld. Jong FC Groningen had zich om financiële redenen niet aangemeld voor de Jupiler League. De ploeg zou zonder meer in de JL zijn toegelaten; het had daarop op grond van de eindklassering van afgelopen seizoen meer recht dan Jong PSV.

 

(Feyenoord heeft de samenwerking met Excelsior per medio 2015 opgezegd; we sluiten niet uit dat Jong Feyenoord dan ook tot de JL wil toetreden. We hopen dat er tegen die tijd ook voor Jong FC Groningen mogelijkheden zijn om met de stroom mee te gaan, anders loopt de ontwikkeling van beloftenspelers zeker averij op.)

 

 

Ook de in zwartwitte confectie gestoken eerste selectie is present

 

Hans Nijland en Erwin van de Looi vlak vóór het begin van de persdag

 

Het veld in de Euroborg ligt er prima bij

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.