Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

510 gasten online

Bij akkoord gemeenteraad verhuist trainingscomplex FC Groningen medio 2015 naar Sportpark Corpus den Hoorn

Dig Istha, wethouder van de Gemeente Groningen met o.a. Sport in zijn portefeuille, heeft vanochtend tijdens een extra persconferentie van de gemeente de raadsvoorstellen 'Sporthal Europapark' en 'Herinrichting Sportpark Corpus den Hoorn' toegelicht. Het college van B&W heeft op dinsdag 7 januari jl. ingestemd met de investering van ruim € 10 miljoen, de grootste financiële injectie na Kardinge, en vraagt de raad om op 16 januari a.s. in de vergadering van de raadscommissie met de plannen in te stemmen.

 

De 'carrousel van ontwikkelingen', zoals de gemeente de plannen noemt, komt neer op het volgende:

 1. Vervanging van Sporthal De Wijert door een nieuwe Sporthal Europapark, achter de Mediacentrale te bouwen op de plaats van de huidige trainingsvelden van FC Groningen. De sporthal (impressie) zal overdag door het Noorderpoortcollege worden gebruikt en 's avonds en in het weekend door de recreatiesport. Kosten gemeente: € 2,8 miljoen, de totale investering voor dit complex bedraagt € 7,9 miljoen.
 2. Herinrichting voor de top- en breedtesport van Sportpark Corpus den Hoorn, zodat ook de eerste selectie van FC Groningen daar vanaf medio 2015 kan gaan trainen (kosten gemeente: € 5,5 miljoen).
 3. Bouw van een spelhal (twee aan elkaar gekoppelde gymlokalen) in De Wijert (kosten gemeente: € 2,0 miljoen). Dig Istha sprak over een co-financiering. Zo zal de investering in Corpus den Hoorn naar de gemeente terugkomen via door FC Groningen te betalen huur. Istha gaf aan FC Groningen 'coûte que coûte' binnen de stadsgrenzen te willen houden: "Het idee dat FC Groningen buiten Groningen zou gaan trainen is een gruwel." Istha beschouwt het totaalpakket aan nieuwe plannen als zeer belangrijk voor Groningen.

 

Hans Nijland, die Istha tijdens de persconferentie samen met Rob Schuur, voorzitter van het College van Bestuur van het Noorderpoort, flankeerde, was vanochtend (en niet alleen vanochtend) een zeer trotse algemeen directeur van FC Groningen. "Het nieuwe jaar begint fantastisch als je meteen deze plannen kunt presenteren. Het was een diep gekoesterde wens van FC Groningen om iedereen (eerste selectie, beloften en de ca. 140 jeugdleden, red.) op dezelfde plek te laten trainen. In Spanje werd al duidelijk hoe belangrijk het is om op meer dan uitstekende velden te kunnen trainen. Complimenten ook voor de Gemeente Groningen. De geschiedenis herhaalt zich. In 1996 werd besloten tot de bouw van Stadion De Euroborg, één van de mooiste voetbaltempels in Nederland, en nu

dit project, waar we trots op kunnen zijn en dat uniek is in Nederland. Ik noem dat ondernemen, en dat is mooi.

 

De plannen voor Sportpark Corpus den Hoorn in het kort:

 • Aanleg van drie nieuwe velden, exclusief voor FC Groningen ('moderne combinatie van natuur- en kunstgras'). De aanleg zal dit jaar al moeten starten, zodat de velden een jaar kunnen liggen voordat er vanaf medio 2015 getraind kan worden. Het nieuwe gras moet vóór het gebruik nl. eerst een jaar liggen.
 • Aanleg van twee nieuwe kunstgrasvelden, te gebruiken door FC Groningen en overige gebruikers van het sportpark.
 • Vervanging van de twee huidige kunstgrasvelden.
 • Bouw van een Topzorgcomplex buiten de huidige wielerbaan. De faciliteiten, gezamenlijk gecreëerd door FC Groningen en het Martini Ziekenhuis, zullen gebruikt gaan worden door FC Groningen, Gasterra Flames, Lycurgus en Nic. Hierdoor zal ook de huidige ingang van het sportpark worden veranderd.
 • Na het akkoord van de raad zal met het uitrollen van de plannen worden gestart. Er dient op 23 januari jl. weliswaar nog een rechtszaak tussen SC Gronitas en de Gemeente Groningen, maar de uitkomst hiervan is niet van belang voor de plannen. Istha: "Er zijn twee mogelijkheden. Of we winnen de rechtszaak, of we verliezen de rechtszaak, en dan kost het de gemeente meer geld (ten gunste van SC Gronitas, red.). Maar op de uitspraak kunnen we nu niet wachten."

De persconferentie staat op het punt van beginnen

 

V.l.n.r.: Hans Nijland, Dig Istha, Rob Schuur

 

De 'beschermvrouwe van FC Groningen' in de Oude Raadszaal

 

Hans Nijland na afloop voor de microfoon van RTV Noord

 

 

De groene velden en het witte veld in bovenstaande schets zijn genummerd van 1 t/m 8. Veld 1 ligt bovenaan rechts, veld 2 ligt links daarvan etc. Het meest linkse veld boven is veld 4. Middelste rij: veld 7 ligt rechts, links daarnaast veld 6, links daarnaast wit weergegeven veld 5. Onderste rij: veld 8. Functie en gebruikers van de velden:

 • Veld 1: Trainingsveld FC Groningen
 • Veld 2: Trainingsveld FC Groningen en Jong FC Groningen
 • Veld 3: Trainingsveld FC Groningen A1
 • Veld 4: Wedstrijdveld GSRC (rugby); trainingsveld FC Groningen D1/D2 en GRC; (aanname fcgonline.nl) wedstrijdveld Groningen Giants (American Football)
 • Veld 5: Wedstrijdveld GRC, Jong FC Groningen, FC Groningen A1/B1/B2
 • Veld 6: Wedstrijdveld FC Groningen C1/C2-D1/D2; trainingsveld FC Groningen C1/C2
 • Veld 7: Wedstrijdveld Groen Geel; trainingsveld FC Groningen B1/B2
 • Veld 8: GRC

Het Topzorgcomplex verrijst aan de rechterkant (rode gebouwen). In een eerdere schets zag dat er als volgt uit:

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.