Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

300 gasten online

FC Groningen wil bij jeugdopleiding samenwerken met Cambuur Leeuwarden

FC Groningen heeft vorige week een tweede gesprek gevoerd met de directie van Cambuur Leeuwarden. De FC wil intensiever met de Friese club samenwerken: de C- en D-junioren zouden in Leeuwarden kunnen blijven, de overige teams zouden in Groningen moeten samensmelten. Voordeel van Cambuur boven Heerenveen: "Er is normaal met ze te praten."

 

UPDATE woensdag 28 april 2010:

De kogel is door de kerk: de jeugdopleidingen van RVO Groningen (Regionale Voetbalopleiding Groningen, zijnde het samenwerkingsverband tussen FC Groningen en BV Veendam) en Cambuur Leeuwarden worden met ingang van komend seizoen samengevoegd, zo ledt de FC vandaag op haar clubsite. Met ingang van het seizoen 2010/2011 zullen de jeugdteams worden samengevoegd en de wedstrijden gaan spelen op Sportpark Corpus den Hoorn in Groningen, maar zal een C1 en D1-team op de locatie Leeuwarden actief blijven. De nieuwe opleiding gaat RVO Groningen/Cambuur heten en staat onder leiding van Peter Jeltema. Manager technische zaken van FC Groningen, Henk Veldmate, en algemeen directeur van Cambuur, Alex Pama, zijn eensgezind over de voetbalbeleving in Groningen en Leeuwarden. Veldmate: "Na BV Veendam zijn we ook blij dat we Cambuur als partner erbij hebben. De club is qua cultuur en beleving vergelijkbaar met FC Groningen, dat is een gezond uitgangspunt om samen een traject in te zetten.” Pama: "Ik vind FC Groningen en Cambuur Leeuwarden vergelijkbare volksclubs met een fanatieke aanhang. Bovendien zijn beide steden de hoofdstad van hun provincie, waardoor ze een extra uitstraling hebben. Deze samenwerking heeft tot gevolg dat je een veel groter gebied in het Noorden kan bestrijken."

Wij lezen hierin een gemeenschappelijke gebalde vuist richting het meer dorpse en gezapige Heerenveen. Wij juichen dit toe!

 

Hans Nijland licht e.e.a. vandaag toe in zijn nieuwsbrief: "Vorige week hebben wij een tweede gesprek gevoerd met de directie van Cambuur Leeuwarden over een mogelijke samenwerking met de Friese club wat de jeugdopleidingen betreft. Zoals bekend hebben wij reeds een dergelijk samenwerkingsverband met BV Veendam. Wij willen echter ook met Cambuur tot een intensievere samenwerking komen. Wij hebben hiervoor bij de KNVB reeds een intentieverklaring afgegeven, dat moest formeel gebeuren voor 1 maart. De komende periode gaan we met Cambuur de vormgeving verder uitwerken. In de huidige plannen blijft er in Leeuwarden een onderbouw bestaan, dat betekent C- en D-junioren. De overige teams zouden moeten samensmelten in Groningen. Door de samenwerking met Cambuur denken wij ons scoutingsgebied in Noord-Nederland verder te kunnen vergroten en krijgen wij ook meer zicht en grip op Friese talenten."

 

Uit betrouwbare bron weten wij dat de directie van de FC zich in een eerder stadium al lovend uitliet over de Friezen van Cambuur: "Het zijn hele normale mensen, je kunt prima met ze praten, heel anders dan in Heerenveen." We bevonden ons toen in de nadagen van januari van dit jaar, toen de eerste geluiden over de geplande samenwerking uitlekten. Het waren de Friezen die de samenwerking propageerden. Het werd positief verkocht: "Niet uit zwakte, maar uit kracht,” zo benadrukte Algemeen Directeur Alex Pama. Maar het was natuurlijk vooral de penibele financiële situatie die de Friezen tot deze wens bracht. Het stadion was al verkocht, spelers hebben wedstrijdpremies ingeleverd en de directie heeft al een deel van haar salaris afgestaan. De KNVB heeft ook al verkondigd dat het een financiële vergoeding wil verstrekken aan samenwerkingsverbanden tussen bepaalde clubs. Wie niet samenwerkt krijgt die vergoeding vanzelfsprekend ook niet.

 

Op de site van Cambuur Leeuwarden kunnen we nog geen officieel bericht vinden dat de uitlatingen van Hans Nijland bevestigt, maar op het forumgedeelte van de Friese clubsite is er al wel een plekje ingeruimd voor het bericht. Onder de voorzichtig geformuleerde kop "Samenwerking Groningen?" wordt slechts de nieuwsbrief van Nijland geciteerd, zonder dat de Friese club hierop een eigen visie lanceert, waarna meelevende Friezen mogen schieten op het bericht. Uit de eerste drie reacties maken we op dat de Leeuwarder fans op z'n zachtst gezegd licht sceptisch staan tegenover de eventuele samenwerking. Een bloemlezing uit het wel en wee van net over de grens:


Juist ja, dat moeten we dus niet doen, NIET! De enige motivatie is dat Groningen hier onze talenten weg wil plukken. We krijgen er helemaal niks voor terug! Alsjeblieft Pama, trap daar niet in. 

 

Je hebt helemaal gelijk maar helaas trapt Cambuur altijd in dit soort trucs van andere clubs. Dit betekent de doodsteek van de jeugdopleiding.

 

Laat dit alsjeblieft niet gebeuren. Zie wat er van de samenwerking tussen Akkrum-zuid en Emmen is gekomen. Emmen bungelde ergens onderaan totdat Cambuur 2 spelers liet gaan om de boel daar te redden. Alle talenten naar Groningen en wij hier de D's en de C's opleiden. De groeten zeg. Nee, dit is alleen maar in het belang van Groningen.

Cambuur was net op de goede weg met de jeugd en die weg moeten ze gewoon op doorgaan!!!

 

Het is verrassend om te constateren hoe snel het voortschrijdend inzicht van Alex Pama om zich heen grijpt. Een jaar geleden was hij nog een fervent tegenstander van om het even welke vorm van samenwerking van de jeugdopleiding van zijn Cambuur met welke andere vereniging dan ook. In het roemruchte Liwwadder Nieuws lezen we in de berichten van begin februari 2009 dat Cambuur op eigen kracht de jeugdopleiding verder gestalte wilde geven en daarom bezig was met de opzet van voetbalscholen in Harlingen, Drachten en Leeuwarden. "Op die manier willen wij invulling kunnen geven aan ons beleidsplan, waarin we hebben uitgesproken dat we binnen onze selectie ten minste 4 spelers op willen nemen die afkomstig zijn uit de eigen jeugd. Uiteindelijk gaat het daar ook om en niet om het opleiden van spelers ten behoeve van samenwerkingspartners”. De site voegt eraan toe dat het vorig jaar tussen Pama en de KNVB bepaalt niet boterde (wat natuurlijk pleit voor dhr. Pama, die overigens een afkeer heeft van 'die andere Friese club'): "Het onbegrip van Pama leidde eerder al tot een aanvaring met KNVB vertegenwoordiger Remy Reinierse. De oud voetballer en trainer verliet onlangs boos een onderhoud met de Cambuurdirecteur, nadat hij door de laatste was aangesproken op de denigrerende manier waarop hij sprak over de jeugdopleiding van Cambuur: Die man beweerde nota bene dat onze opleiding geen bestaansrecht heeft, maar ondertussen hebben wij wel een speler geleverd aan het Nederlands elftal van onder de 17 jaar en dat kunnen onze zuiderburen niet zeggen. Dat terwijl ons opleidingsbudget slechts 10 procent bedraagt van dat van Heerenveen. Bovendien is Heerenveen een voorbeeld van een vereniging die vooral buitenlandse voetballers opleidt en dat zou voor de KNVB juist een punt van zorg moeten zijn. Naar mijn weten staat de ‘N’ in ‘KNVB’ voor Nederlandse, aldus Pama, die er graag nog even een in Amerika gebezigd spreekwoord tegen aan gooit: ”Don't fix it if it ain't broken." "

 

Wij zijn benieuwd hoe aan de eventuele samenwerking vorm gegeven kan worden.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.