Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

181 gasten online

Grads Fühler zwicht opnieuw niet voor interesse van (naar verluidt) PSV en blijft bij de FC

FC Groningen bracht vandaag belangrijk nieuws naar buiten dat perfect past in de lange termijn-visie van het management van de club. Onze alom gewaardeerde scout Grads Fühler, die in 2008 al eens door PSV werd gepolst om de overstap naar Eindhoven te maken maar de FC vervolgens trouw bleef, is onlangs opnieuw benaderd door een Nederlandse topclub, en zeer waarschijnlijk ging het weer om PSV. Fühler blijft echter in Groningen en heeft bij de FC Groningen een contract voor onbepaalde tijd getekend.


UPDATE dinsdag 28 september 2010:

VI.nl bevestigt dat het inderdaad om PSV ging. Het schrijft: "FC Groningen heeft het contract van scout Grads Fühler opengebroken en voor onbepaalde tijd verlengd. De directie van de club speelde tijdig in op de dreiging: serieuze interesse van PSV. De Eindhovenaren ondernamen twee jaar geleden tevergeefs een poging Fühler naar De Herdgang te halen. Afgelopen zomer probeerde de club het nogmaals. Tot concrete onderhandelingen kwam het niet." Voetbal International had een gesprek met Hans Nijland, die blij is dat Fühler voor de FC behouden blijft. Het vraaggesprek hebben we onderaan dit artikel weergegeven. 

 

Sinds topscout Hans van der Zee in 2007 als een donderslag bij heldere hemel van PSV naar Amsterdam vertrok om uitgerekend bij ajax als internationaal scout aan de slag te gaan is het kommer en kwel bij de scoutingstak van PSV. Een jaar later was het technisch manager Stan Valckx die zich bij PSV in een onmogelijke positie had gemanoeuvreerd door aan belangenverstrengeling te doen. De club verweet hem ondermeer dat hij nauwe banden onderhield met Fifa-agent Vlado Lemic, die indertijd de zaakwaarnemer was van zeven PSV-spelers onder wie doelman Gomes, zo lezen we in BN De Stem. Het leidde tot een moeizame relatie tussen Valckx en de scouts van PSV, reden voor PSV om het vertrouwen in Valckx eind april 2008 op te zeggen. Helaas was er toen al meer kwaad aangericht want in datzelfde jaar kondigde ook Piet de Visser, op dat moment hoofd van de scoutingafdeling van PSV, aan met zijn werkzaamheden te stoppen. Er lag een vertrouwensbreuk met PSV-directeur aan zijn vertrek ten grondslag, maar dit kan niet los worden gezien van de affaire-Lemic.

 

Kortom, het was zeer begrijpelijk dat PSV begin mei 2008 onze Grads Fühler, die op dat moment sinds juli 2006 samen met Roy Beukenkamp verantwoordelijk was voor de scouting rond de eerste selectie van FC Groningen, een concrete aanbieding deed. Fühler heeft dit vervolgens netjes bij zijn werkgever gemeld, er volgde een gesprek met de leiding van FC Groningen en het resultaat was dat FC Groningen en Grads Fühler een nieuwe verbintenis overeenkwamen met de toen 45-jarige Fühler, die erin resulteerde dat hij tot medio 2011 fulltime in dienst zou zijn van de Trots van het Noorden. De huidige overeenkomst met Fühler liep nog tot medio 2009, maar PSV wilde hem per direct naar Eindhoven halen als internationaal scout, zo lezen we in het archief op de site van FC Groningen. Fühler verklaarde toen het volgende:

 

"Het streelt je natuurlijk enorm als dé topclub van Nederland van de laatste jaren interesse toont. Ik heb dat als een groot compliment ervaren. Maar het is ook een blijk van waardering voor de manier waarop FC Groningen zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. Ik heb diverse gesprekken gehad bij PSV en na een laatste onderhoud met directeur Jan Reker heb ik een concrete aanbieding gehad. Dit heb ik kenbaar gemaakt bij FC Groningen. Al snel werd me duidelijk dat de club er alles aan wilde doen mij te behouden. En dat had niets met financiën te maken. Aan de gesprekken die ik met Nijland en Veldmate heb gevoerd, heb ik een heel goed gevoel overgehouden. FC Groningen is nog volop in ontwikkeling en maakt nog steeds stappen. Daar wil ik ook de komende jaren onderdeel van blijven uitmaken."

 

We zijn twee jaar verder en opnieuw is het (volgens ons) PSV geweest dat Fühler warm wilde maken voor een ongetwijfeld zeer goed betaalde overstap naar Eindhoven. Op het PSV Forum, dat een apart topic aan Grads Fühler heeft gewijd, kunnen we het betrouwbaar overkomende bericht lezen dat Grads Fühler eind juni 2010 een gesprek heeft gehad met Marcel Brands, die toen net als technisch manager van PSV was aangesteld. PSV wilde Fühler toen graag toevoegen aan het scoutingteam van PSV, volgens de betreffende lanceerder van dit bericht.

 

Inmiddels heeft zich de procedure herhaald die we ook in 2008 zagen. Fühler heeft zijn werkgever, nog altijd FC Groningen, netjes geïnformeerd over de interesse van 'een andere partij'. Het resultaat kunnen we vandaag lezen op de site van FC Groningen. De FC schrijft ondermeer:

 

"FC Groningen heeft een nieuwe verbintenis gesloten met Grads Fühler. Het contract van de scout liep nog tot medio 2011, maar er werd door andere clubs nadrukkelijk gehengeld naar zijn diensten. Fühler heeft nu een overeenkomst voor onbepaalde tijd getekend in Euroborg. Fühler meldde onlangs bij FC Groningen dat hij was benaderd door een Nederlandse topclub, die informeerde naar een mogelijke overgang van de scout. FC Groningen heeft direct daarop aangegeven Fühler te willen behouden voor de club en beide partijen zijn daarover uitvoerig in gesprek gegaan met elkaar. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een nieuw contract en daarmee een langer verblijf van Fühler bij FC Groningen."

 

Reactie Henk Veldmate op continuering dienstverband met Grads Fühler (bron: site FC)

"Een club als FC Groningen is altijd op zoek naar jonge en talentvolle spelers, die de kwaliteiten hebben zich bij ons door te ontwikkelen. Het herkennen van talent en weten waar en hoe je talent kunt vinden, is essentieel voor een goede scout. Fühler heeft daarnaast bewezen over een goed en uitvoerig netwerk te beschikken. Voor ons is continuïteit in het scoutingbeleid van groot belang. We zijn dan ook uitermate tevreden dat we de belangstelling voor de kwaliteiten van Fühler met deze nieuwe overeenkomst hebben weten te pareren."


Reactie van Grads Fühler zelf (bron: site FC)

"Ik heb het prima naar mijn zin bij FC Groningen, dus de behoefte om te vertrekken was er niet. Maar het is natuurlijk altijd een mooie erkenning als je kwaliteiten worden herkend en erkend door anderen. Na gesprekken met de clubleiding ben ik er echter van overtuigd geraakt, dat ik hier op mijn plaats zit. Ik werk uitstekend samen met mijn collega’s bij FC Groningen en de ambities en mogelijkheden van de club spreken mij enorm aan. Ik wil hier dan ook heel graag blijven."

 

Wij zijn heel blij met deze ontwikkeling. Grads Fühler is erg belangrijk voor de scouting van FC Groningen, en het is fijn te constateren dat het passanten-gehalte van de scoutingstak van de FC erg laag is, een essentiële voorwaarde voor een club die groei nastreeft en waar frequente wisselingen in de managements-, trainers- en scoutingslaag ongewenst en gelukkig ook afwezig zijn. En zeg nou zelf, een oud-voetballer van PEC Zwolle, Go Ahead Eagles, Emmen en Veendam moet toch in het noorden blijven en heeft in Brabant toch zeker niets te zoeken?

 

UPDATE dinsdag 28 september 2010:
VI.nl bevestigt dat het inderdaad om PSV ging. Het schrijft: "FC Groningen heeft het contract van scout Grads Fühler opengebroken en voor onbepaalde tijd verlengd. De directie van de club speelde tijdig in op de dreiging: serieuze interesse van PSV. De Eindhovenaren ondernamen twee jaar geleden tevergeefs een poging Fühler naar De Herdgang te halen. Afgelopen zomer probeerde de club het nogmaals. Tot concrete onderhandelingen kwam het niet." Voetbal International had een gesprek met Hans Nijland, die blij is dat Fühler voor de FC behouden blijft. De site schrijft verder het volgende:
 
Fühler (48) maakte melding van de belangstelling, waarop FC Groningen hem een nieuwe verbintenis voorlegde. Algemeen directeur Hans Nijland toonde zich hierover verheugd. 'Fühler is meer dan een scout alleen', zegt hij in gesprek met Voetbal International. 'Hij weet exact hoe de hazen in de voetballerij lopen.'

Mede dankzij Fühler, bezig aan zijn vijfde seizoen in vaste dienst, werden onder anderen Luis Suarez en Marcus Berg naar Euroborg gehaald. Voor wat betreft de huidige selectie had hij een flink aandeel in de komst van Maikel Kieftenbeld, Jonas Ivens, Thomas Enevoldsen, Tim Matavz, Oluwafemi Ajilore, Nicklas Pedersen, Andreas Granqvist en Fredrik Stenman.

Zijn laatste succesvolle project was het aantrekken van Dusan Tadic. De Serviër (21, foto) kon kiezen uit lucratieve aanbiedingen van CSKA Moskou, Sampdoria, Sporting Gijon en Olympique Marseille maar liet zich verleiden naar Groningen te komen. Nijland: 'Daar heeft Fühler een heel belangrijke rol in gespeeld. Hij analyseerde hem en bouwde een vertrouwensband op. Dat laatste kan net de doorslag hebben gegeven.'

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.