Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

260 gasten online

Hoe gaat het met oud FC Groningen-speler Andrej Zygmantovitsj?

Zomaar een klein berichtje van de clubsite van FC Sibir uit Novosibirsk van 18 juni jl.: het aflopende contract van Andrej Vikentjevitsj Zygmantovitsj, trainer van FC Sibir-2 (Сибирь-2, het strategische, op boeren (!) gerichte onderdeel van FC Sibir maar een aparte juridische entiteit vormend), wordt niet verlengd, en Zygmantovitsj wordt bedankt voor zijn verrichte werkzaamheden en succes gewenst in het verdere verloop van zijn carrière.

 

Andrej Zygmantovitsj - kenners van de geschiedenis van het Oosterpark herinneren zich hem nog maar al te goed. Hij werd op 2 december 1962 in Minsk, dat toen nog in de Sovjet Unie lag, geboren en kwam de Trots van het Noorden tot ieders verrassing medio 1991 versterken. Renze de Vries was inmiddels voorzitter-af, maar het aantrekken van spraakmakende spelers (eerder was Henny Meijer naar Groningen gehaald die tot zijn eigen verrassing in Groningen meer kon verdienen dan bij ajax, zijn vorige club) was daarmee nog niet beëindigd.

 

Andrej Zygmantovitsj en Milko Djurovski - exotische FC Groningen-kopstukken

 

Een aantal oplettende lezers heeft ons na publicatie van dit artikel aanvullingen gestuurd. Heel erg bedankt hiervoor! Deze hebben wij onderaan het stuk genoemd.

Andrej had tussen 1981 en 1991 maar liefst 262 officiële wedstrijden gespeeld voor Dinamo Minsk, en de 36-voudig USSR-international vervolgde zijn loopbaan met ingang van het seizoen 1991-1992 bij het door Hans Westerhof getrainde FC Groningen. De middenvelder annex verdediger begon twee maal als wisselspeler maar was daarna niet meer uit de basis weg te denken en speelde dat seizoen 33 officiële wedstrijden voor de FC en scoorde daarin twee doelpunten. Na afloop van dat seizoen werd hij tot Speler van het Jaar gekozen.

 

Na afloop van dat seizoen keerde hij terug bij Dinamo Minsk, maar al na acht wedstrijden verkaste hij naar Racing Santander alwaar hij zijn spelerscarrière in 1996 beëindigde. Hij had er toen 87 officiële wedstrijden voor de Spaanse club opzitten en had tussendoor ook nog negen interlands voor Wit-Rusland gespeeld.

 

Een interessante trainersloopbaan volgde. Tussen 2001 en vorige maand trainde hij achtereenvolgens FC Naftan Novopolotsk, Dinamo Minsk, Wit-Rusland U-19, MTZ-RIPO Minsk, FBK Kaunas, in 2010 bij FC Sibir Novosibirsk U 19 en vanaf 2011 bij FC Sibir-2. 

 

Andrej Zygmantovitsj, kort vóór zijn vertrek bij FC Sibir-2

 

Andrej Zygmantovitsj nam als trainer nimmer een blad voor de mond. Bij zijn laatste club, FC Sibir-2, weigerde hij begin juni van dit jaar het wedstrijdformulier van de wedstrijd waarin zijn ploeg in de competitiewedstrijd tegen Смены tegen een 1-6 zeperd was aangelopen te ondertekenen: in zijn ogen had de scheidsrechter zijn ploeg benadeeld door onnodig met gele kaarten te strooien.

 

Ondertekenen van het protocol (volgens hem wel een verplichting, maar tevens iets waarvan hij vindt dat hij het recht heeft dit te weigeren) zou gelijk staan aan het eens zijn met de wijze waarop zijn spelers op het veld waren gedood, verminkt en verkracht, en daar paste hij voor, zo verklaarde hij tijdens de persconferentie na de 1-6 nederlaag tegen Смены, hetgeen op 1 juni jl. keurig op de website van FC Sibir wordt opgetekend.

 

In die persconferentie - twee weken vóórdat het besluit met hem te stoppen als trainer naar buiten werd gebracht - werd door een journalist geopperd dat zijn positie er het afgelopen seizoen niet sterker op was geworden doordat hij zich diverse malen kritisch over zijn spelers had uitgelaten, iets was de sfeer in de ploeg niet ten goede zou zijn gekomen. Zygmantovitsj nam echter niets terug van zijn eerdere uitlatingen en zou het achteraf bezien ook niet anders hebben aangepakt. Zijn spelers misten naar zijn idee professionaliteit, leefden volgens hem in een andere wereld en zijn woorden kwamen niet aan - alsof je erwten tegen een muur aangooide.

 

(foto's: Voetbalstats)

 

Het ene seizoen dat hij voor FC Groningen speelde was bepaald geen standaard jaargang. De Europa Cup-wedstrijden tegen FC Rot-Weiß Erfurt staan ons nog helder voor de geest. Tegen het nietige Duitse ploegje werd zowel uit als thuis met 1-0 verloren, een zeer teleurstellende prestatie. Om een indruk te geven van het FC Groningen van dat seizoen: thuis speelde FC Groningen op 18 september 1991 in de volgende opstelling (bron: FCG Stats):


Patrick Lodewijks, Claus Boekweg, Jan Veenhof, Ulrich Wilson, Jos Roossien (Joop Gall), Edwin Olde Riekerink, Andrej Zygmantovitsj, Mart van Duren, Harris Huizingh, Henny Meijer (Martin Drent), Milko Djurovski

 

Andrej Zygmantovitsj na zijn doelpunt op 25 september 1991

in de thuiswedstrijd tegen Roda JC (uitslag: 1-2);

Arnold Bos (en niet Jos Roossien!) en Henny Meijer feliciteren hem

 

Andrej Zygmantovitsj herinneren wij ons als een formidabele verdediger; wij mogen er trots op zijn dat hij het shirt van FC Groningen heeft gedragen en in het Oosterpark heeft gespeeld. Hij zou komende zondag tijdens de Open Dag in de selectie van Oud FC Groningen niet hebben misstaan!

 

Maar ... wie weet zien we hem ooit nog eens terug in de Euroborg, als trainer van FC Groningen!

 

 

Aanvullingen die wij na publicatie van bovenstaand artikel hebben ontvangen:

  • Bart Jeroen schreef ons dat Zygmantovitsj na afloop van het seizoen 1991-1992 tot Speler van het Jaar is gekozen, maar dat zijn contract desondanks niet werd verlengd (Andrej zelf zou wel genegen zijn geweest voor een langer verblijf in Groningen). Een seizoen later gebeurde met Lucian Ilie hetzelfde: verkozen tot beste speler, maar hem werd geen contractverlenging aangeboden.
  • Ook Jakob weet nog dat Andrej regelmatig de "Pioneer man of the match" in het Oosterpark was, en dat zijn contract op een wat vreemde, niet al te nette manier is ontbonden.. Jakob heeft het  programmaboekje van de uitwedstrijd tegen Rot-Weiß Erfurt er even bijgepakt. Hij herinnert zich dat de speaker van het Steigerwaldstadion alleen de naam van Zygmantovitsj normaal kon uitspreken... In en om het stadion was toen een erg dreigende sfeer; vooral donkere spelers als Grafton Holband en Ulrich Wilson hadden het die avond niet makkelijk. Zygmantovitsj wordt in het programmaboekje overigens gespeld als Zigmantovic.

    Ook Jakob zou het toejuichen als Andrej nog eens in een Oud FC Groningen-elftal, waar hij thuis hoort, zou meespelen en raadt ons aan eens een keer met zijn oude zaakwaarnemer Hendriks van de voormalige bakkerij uit Veenoord te schakelen. Wij nemen dit binnenkort eens op met Ronald Steenge, drijvende kracht achter de optredens van Oud FC Groningen.

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.