Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

61 gasten online

Pieter Huistra: "FC Groningen heeft me enorm teleurgesteld"

Pieter Huistra werd op 10 mei jl. ontslagen als trainer van FC Groningen, na een zelden vertoonde slechte tweede seizoenhelft waarin de FC in 17 wedstrijden zegge en schrijve drie maal won, 12 maal verloor en slechts 11 punten bij elkaar wist te sprokkelen. Over kalenderjaar 2012 was het de slechtst presterende ploeg van de Eredivisie. Jan Mennega vroeg tijdens de persconferentie naar aanleiding van het ontslag door over de achterliggende redenen van het op nonactief stellen van Huistra.

 

Hans Nijland en met name Henk Veldmate velden een onnodig openhartig en hard oordeel over Pieter Huistra, die naar hun mening communicatief tekort zou zijn geschoten. Jan Mennega gunde Pieter Huistra terecht het recht op wederhoor; Pieter Huistra kwam op maandag 14 mei jl. uitgebreid in het DvhN aan het woord; het was de weergave van een zaterdag 12 mei jl., twee dagen na het ontslag, telefonisch gehouden vraaggesprek. Huistra verklaarde toen o.a.: "Het is teleurstellend dat ik op deze manier ben neergezet. Communicatieve vaardigheden zijn kernwaarden voor een trainer. De hele strategie waarvoor is gekozen is pijnlijk voor mij geweest. ... Bij mijn contractverlenging hebben ze de manier waarop ik communiceerde nog een sterk punt genoemd."

 

Boos was Pieter Huistra toen niet: "Dat heeft geen nut. Je moet het verwerken en dan weer doorgaan. Je weet dat die dingen kunnen gebeuren in de voetballerij." Als teleurstellend had hij zijn voortijdige vertrek wél ervaren. "Ik had het ook niet verwacht. Als alleen naar de resultaten was gekeken, was het een oprechte beslissing geweest. Jammer voor mij, maar je mag die beslissing als clubleiding dan nemen. Maar het was ook de gemakkelijkste beslissing." Zie verder ons artikel van 14 mei 2012.

 

We zijn twee maanden verder en Pieter Huistra is al sinds 30 mei 2012 de nieuwe trainer van De Graafschap. De Superboeren gaan een mooie oefencampagne tegemoet met als hoogtepunt een prachtig oefenduel op 3 augustus a.s. op De Vijverberg tegen Fortuna Düsseldorf.

 

Het stadium van verwerken van zijn ontslag bij FC Groningen en dan weer doorgaan heeft Huistra echter nog niet bereikt. Hij komt vandaag in de papieren versie van Voetbal International aan het woord. Een samenvatting van het interview staat nu al op de website van VI in een artikel dat kopt met 'FC Groningen met zware onvoldoende gezakt voor test'. Huistra gaat opnieuw uitgebreid in op zijn ontslag - wat ons betreft net zo onnodig als de manier waarop Henk Veldmate op 10 mei jl. inging op het ontslag. Huistra zegt ondermeer: "Het ontslag heeft pijn gedaan en roept nog altijd een nare smaak op. Je kunt dan eindeloos gaan treuren, maar met De Graafschap kreeg ik een nieuw focuspunt. Natuurlijk zit daar een bepaald soort revanchegevoel bij, dat lijkt me ook logisch. FC Groningen heeft me enorm teleurgesteld. Nog altijd ben ik het totaal niet eens met de dingen die daar zijn gebeurd en er zijn bepaalde mensen met wie ik niet snel meer om de tafel hoef te zitten. Als je alles op een rijtje zet, valt het allemaal moeilijk te rijmen."

 

Aanvulling na lezing volledige interview:

Pieter Huistra is boos en verbitterd en toont geen realiteitszin

Aan het volledige interview, dat we inmiddels in de papieren editie van VI hebben gelezen, maken we verder weinig woorden vuil. VI schrijft dat Huistra boos en verbitterd is, en zo zijn zijn uitlatingen ook te interpreteren. Huistra vindt dat hij is afgerekend op iets waar hij part noch deel aan heeft: "Iedereen wist dat het geen gemakkelijk seizoen zou worden. Er waren veel belangrijke spelers verkocht. De directie - Henk Veldmate en Hans Nijland - is verantwoordelijk voor de selectie. Als technische staf konden we wel eens 'ja' of 'nee' zeggen, maar zij waren beslissend. Daardoor wordt je als trainer afgerekend op het werk van anderen."

 

Wij hopen dat Pieter Huistra (die zegt na zijn ontslag nog niet met mensen van de FC te hebben gesproken en die behoefte ook niet heeft: "Daar is het nu ook nog allemaal te vers voor, denk ik") zijn tijd bij FC Groningen hiermee heeft afgesloten en verwerkt en wensen hem veel succes bij De Graafschap.

Het artikel van de website van VI hebben we hieronder vermeld. We sluiten niet uit dat dit een in onze ogen subjectieve weergave is van het gehele interview waarin hij mogelijk ook positieve zaken over FC Groningen opmerkt. Het gehele interview hebben we nog niet kunnen lezen; we komen later vandaag dan ook terug op het vraaggesprek van Voetbal International met Pieter Huistra. 

 

'FC Groningen met zware onvoldoende gezakt voor test' (bron: VI.nl)


Pieter Huistra staat met De Graafschap inmiddels voor een nieuwe uitdaging. De 45-jarige trainer jaagt ook op persoonlijk eerherstel na zijn gedwongen vertrek bij FC Groningen.


'Het ontslag heeft pijn gedaan en roept nog altijd een nare smaak op', zegt Huistra deze week in Voetbal International. 'Je kunt dan eindeloos gaan treuren, maar met De Graafschap kreeg ik een nieuw focuspunt. Natuurlijk zit daar een bepaald soort revanchegevoel bij, dat lijkt me ook logisch.'


'FC Groningen heeft me enorm teleurgesteld. Nog altijd ben ik het totaal niet eens met de dingen die daar zijn gebeurd en er zijn bepaalde mensen met wie ik niet snel meer om de tafel hoef te zitten. Als je alles op een rijtje zet, valt het allemaal moeilijk te rijmen.'


Huistra verlengde op 29 november zijn contract bij FC Groningen. 'Er werd met mij zowat de polonaise gelopen. We doen alles samen, was het credo. Dat is makkelijk roepen als het goed gaat, maar wordt werkelijk getest bij een tegenslag. Die kwam er in het slot van de competitie en in mijn ogen is FC Groningen flink gezakt voor die test, met een zware onvoldoende.'


Huistra zag zijn vertrek niet aankomen. 'De mooie woorden bleken in de praktijk veel minder waard. Het opportunisme kreeg invloed op de clubleiding. Er moesten seizoenkaarten worden verkocht en blijkbaar hebben directeuren dan niet meer de ruggengraat om vast te houden aan een bepaalde lijn.'

 

Gerelateerde artikelen:

 

14-05-2012 Pieter Huistra: "Clubleiding FC Groningen heeft mij onnodig beschadigd"
 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.