Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

98 gasten online

Evgeniy Levchenko beëindigt voetbalcarrière - Lev, bedankt voor alles!

Op 8 oktober 2011 scheven wij in deze terugblik op een vijftal oud-spelers van FC Groningen het volgende over Evgeniy Levchenko: "Als er één oud-speler van FC Groningen is die wij liever vandaag dan morgen in het shirt van de FC zouden terugzien en die wij het zouden gunnen dat er een tribune in de Euroborg naar hem vernoemd zou worden, dan is het Lev. Wat hebben wij van deze klasbak genoten. Eigenlijk is de benaming cultheld op zijn plaats."

 

Het gaat er helaas niet meer van komen. De inmiddels 36-jarige Levchenko hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Op Instagram zegt hij:

 

"Beste vrienden, In het leven maken we keuzes. Ik wil hierbij mededelen dat ik een punt achter mijn actieve voetbalcarrière zet. Deze beslissing is moeilijk voor mij, want voetbal speelt een zeer belangrijke rol in mijn leven, maar desalniettemin wil ik niet langer wachten en wil ik dit stuk van mijn leven afsluiten. Mijn beslissing betekent niet dat ik voetbal volledig uit m'n leven ban, maar ik ga mijn prioriteiten wel anders stellen. Voetbal zal op de een of andere manier altijd in mijn leven blijven, want je kunt de voetballer wel uit het voetbal halen, maar het voetbal niet uit een voetballer. Ik ben alle mensen die een actieve rol hebben gespeeld in m'n voetballeven zeer dankbaar voor de mooie dingen die zij mij gebracht hebben. Groet, Evgeniy Levchenko"

 

Lev, bedankt voor alles! Wat zou het mooi zijn als je in de toekomst toch aan FC Groningen verbonden zult zijn, in welke hoedanigheid dan ook!

 

We citeren uit ons artikel uit 2011:

 

Sinds 1996 speelde hij voor Vitesse, Helmond Sport, SC Cambuur, weer Vitesse en Sparta Rotterdam (waarmee hij in 2005 via de nacompetitie naar de Eredivisie promoveerde), waarna hij medio 2005 naar FC Groningen vertrok. Zijn vertrek in 2009 verdiende bepaald niet de schoonheidsprijs. FC Groningen had besloten zijn aflopende contract niet te willen verlengen, maar kwam daar door zijn goede presteren op terug. Levchenko schoof alsnog met FC Groningen om tafel, maar tot een nieuw contract kwam het helaas niet. Levchenko wilde een tweejarige verbintenis, terwijl FC Groningen niet verder wilde gaan dan een contract met een looptijd van één jaar met een van zijn prestaties afhankelijke optie op een tweede jaar. Voor beide wensen viel wat te zeggen. Lev was inmiddels de 30 gepasseerd en wilde iets meer zekerheid, en FC Groningen wilde of kon dat risico juist niet lopen, wetende dat Levchenko's blessuregevoeligheid was toegenomen.

 

Evgeniy vertrok naar Rusland, speelde één seizoen voor FK Saturn, waarna hij terugkeerde naar Nederland en aanvoerder van Willem II werd. Met de Tilburgers degradeerde hij echter naar de Jupiler League. Hij vertrok weer uit Brabant en speelt nu voor het Australische Adelaide United.

 

Over Levchenko valt onnoemelijk veel te vertellen. Binnen het veld ontpopte hij zich tot een echte leider, die nooit opgaf, een fantastische inzet aan de dag legde, het team op sleeptouw nam en over een dood punt kon heenhelpen. Hij was een ijskoude penaltykiller, maar miste uitgerekend tegen Fiorentina een strafschop, tot groot verdriet van zowel de supporters van FC Groningen als hemzelf.

 

Ook buiten de lijnen was de Oekraïnse international een echte persoonlijkheid met een groot hart. Hij heeft zich verbonden aan Stichting Breath, die kansarme kinderen in de Oekraïne helpt, en heeft altijd bewezen verder te willen kijken en denken dan een doorsnee voetballer vaak doet.

 

In het shirt van FC Groningen heeft hij ons vier onvergetelijke jaren bezorgd. Als we er één weergaloos doelpunt uit mogen lichten, dan is het zijn 0-4, uit bij Vitesse, op de openingsdag van het seizoen 2008-2009. Wat een uithaal! Klik HIER voor een echt kippenvelmoment. Voor een mooie terugblik op zijn imposante groen-witte carrière kunnen we deze documentaire van RTV Noord aanbevelen:

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.