Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

125 gasten online

Oud FC Groningen met speels gemak langs vooraf gevreesd SIOS: 0-7

Ondanks de verzengende hitte op Sportpark de Lange Twee in het idyllische Sauwerd lieten de zgn. oudgedienden van de Trots van het Noorden zaterdagmiddag geen spaan heel van het vooraf als zwoar en stoer ingeschatte eerste elftal van de v.v. SIOS. Captain Ronald Steenge sprak vooraf aan FCG Online zelfs zijn veto uit over een te plaatsen verslag over deze pot, bang als hij was voor een afstraffing. Na afloop van de met 0-7 eclatant gewonnen wedstrijd was van welk veto dan ook echter geen sprake meer. Oud FC heeft grote indruk gemaakt en had in René van der Duin, Jan Jaap Kooistra (2x), Jelle Wagenaar (toekomstig Oud FC-er), Arnold Bos, Ronald Steenge en special guest Gert Westerhof van de VV Roden trefzekere schutters in de gelederen. Van de Sauwerdse clubnaam (SIOS, oftewel Succes Is Ons Streven) kwam vanmiddag weinig terecht...

 

 

Het zal deels aan het warme weer, deels aan de oefeninterland van Oranje gelegen hebben dat de éénkoppige delegatie van FCG Online vanmiddag naar schatting maar liefst 1% van de totale opkomst in Sauwerd uitmaakte, maar de te vele thuisblijvers kregen zwaar ongelijk. Achteraf bezien mag de prestatie van Oud FC Groningen tegen SIOS als grootser betiteld worden dan de zege van Oranje op Hongarije. Tussen Oud FC en de 5e klasse D (zaterdag), waarin SIOS afgelopen seizoen keurig in de middenmoot is geëindigd, gaapt op papier een kleiner gat dat tussen Oranje en Hongarije, maar de mannen van Piet Fransen (vandaag overigens afwezig wegens scoutingsverplichtingen op Ameland) wisten het krachtsverschil duidelijker in de score tot uitdrukking te brengen dan het elitekorps van Bert van Marwijk: 7-0 versus 6-1. Saillante overeenkomst tussen beide wedstrijden: kort nadat Arjen Robben in Amsterdam met een hamstringblessure van het veld moest, overkwam Herman Dieterman in Sauwerd ongeveer hetzelfde. Voor laatstgenoemde moet voor een afgescheurde achillespees worden gevreesd; moge Arjen Robben eenzelfde lot bespaard blijven!

 

Vanaf deze plek: Herman, heel veel sterkte!

 

Terug naar het begin van het spektakel aan de Oosterweg in Sauwerd. Deze dag was georganiseerd vanwege het 40-jarig jubileum van de v.v. SIOS. Opgericht werd de naar Succes hunkerende club op 10 maart 1970, inmiddels zijn we dus vier decennia verder - de hoogste tijd voor een treffen met Oud FC Groningen.

 

Voorafgaand aan de wedstrijd zette Henk de Haan van Oud FC de topscorer van SIOS, Harmen Wienke, met een voor Henk spetterende toespraak, uiteraard in het Gronings, in het zonnetje, waarna (citaat speaker) "onze enige echte Bertha", wie dat ook moge zijn, zonder kleerscheuren, bloedvergieten of wat voor calamiteiten dan ook de aftrap verrichtte.

 

De mannen van Piet Fransen, wiens honneurs vanmiddag vlekkeloos werden waargemomen door verzorgster Aaltje, startte vandaag in de volgende opstelling:

 

Johan Tukker, Henk de Haan, Jelle Wagenaar, Arnold Bos, Bert Boers, René van der Duin, Jan Jaap Kooistra, Leonardo (zijn debuut voor Oud FC Groningen!), Ronald Steenge, Herman Dieterman en Rinie Jurna

 

(foto: L. Poppema, huisfotograaf Oud FC Groningen)

 

Wisselbereid (de één wat meer dan de ander) waren de van de VV Roden overgevlogen Gert Westerhof en Peter van Karnebeek, Marcel Roode en Richard Vennema. De ook geïnviteerde Hugo Alves Velame was bij de aftrap van de wedstrijd nog niet aanwezig en ook ver na afloop van de zinderende pot voetbal was onze gedesoriënteerde goedlachse Braziliaanse vriend naar verluidt nog altijd onderweg naar Sportpark de Lange Twee. Wij hopen van harte dat Hugo inmiddels op de plaats van bestemming is gearriveerd.

 

Tegenstander SIOS 1 putte uit de volgende selectie:

Brian Akkerman, Erik Boersma, Rik Bolt, Bob Brinkhuizen, Lammert Brinkhuizen, Merlijn Harsema, Arnoud Huisman, Sky Kluivert (over deze exoot later meer), Dirk v.d. Laan, Sjoerd Nomden, Rudy Olthof, Siebrand Solinger, Harmen Wienke, Mark Wolters, Hylke Zijlstra en Dirk Zwakenberg. Getraind worden deze mannen door Rob Brouwer en laatstgenoemde weet na vanmiddag wat bij er zijn elftal aan schort: de combinatie van fluwelen techniek, slimheid en efficiency die het Oud FC Groningen van Piet Fransen en Ronald Steenge zo kenmerkt.

 

Ronald Steenge verzocht mij nog expliciet te vermelden dat zijn mannen een vlekkeloze ontvangst in Sauwerd hadden gekregen, en ik sluit mij hierbij aan: de (terechte) opmerking afkomstig te zijn van de pers was goed voor een prima parkeerplaats en een gratis entree. Organisatie: heel hartelijk dank!

 

Liep Oud FC Groningen jongstleden woensdag tegen Harkstede 3 nog in no time uit naar een 0-3 voorsprong, vanmiddag konden we een kopie van dit scenario registreren. René van der Duin had na 6 minuten al voor de 0-1 gezorgd (eigen verdienste), Jan Jaap Kooistra was het die in de 13e minuut na een kluts, die via René van der Duin en Rinie Jurna verliep, de 0-2 liet aantekenen en dezelfde Jan Jaap Kooistra was na 17 minuten verantwoordelijk voor de 0-3, waarna hij gretig en badend in het zweet naar de wisselbank ijlde. Het veldspel was echter volledig anders dan wat ons in Harkstede werd geboden. Daar waar het zgn. drankelftal van Harkstede zich liet inzakken en het veld compact hield, daar was SIOS in staat een tactische verfijning aan te brengen. Het probeerde meer te voetballen, legde een verzorgder voetbal op de schroeiende grasmat, speelde minder verdedigend, ging niet blind voor het lange-halen-gauw-thuis-concept en hield het veld breed. Helaas bleek deze tactiek uiteindelijk qua resultaat gelijk te staan aan deze actie van een inventieve Rus die een etmaal eerder tenonder ging aan zijn zelf gebouwde guillotine: zelfmoord.

 

Vanaf de aftrap was ook duidelijk dat Oud FC Groningen in de persoon van Leonardo een speler in de gelederen heeft die met fluwelen passes strooit, die over verre afstand verstuurd worden, en die als een jonge God over de velden sleurt. Ook zijn vrije schop is een geducht wapen. Voeg hierbij de bij weer en wind bestendige Jelle Wagenaar van Jong FC Groningen en er staat een verdediging die niet te slechten viel vanmiddag. Normaliter staat er een op papier nóg hechtere verdediging maar Anne Mulder bleek bij navraag een tennisafspraak te hebben en Walter Waalderbos, woensdag in Harkstede nog (niet onomstreden) grensrechterend, bleek jammerlijk door de gordelroos geveld te zijn en moest dus verstek laten gaan. Maar Henk de Haan en Arnold Bos deden beide veteranen vanmiddag vergeten.

 

(foto: L. Poppema, huisfotograaf Oud FC Groningen)

 

Maar door deze kanjers te noemen doe ik de anderen tekort. Iedereen deed zijn stinkende best en dat bij een gevoelstemperatuur die de 50 graden ruimschoots overschreed.

 

Bert Boers wist hoe het vanmiddag werkte: kort en pittig spelen en dan even afkoeling zoeken langs de kant. Hij blijkt nog altijd een zwak te hebben voor de (citaat BB) "telefoonnummer-club" (we hebben het over 020), wanneer slijt deze denkfout nu eindelijk eens weg uit zijn brein?

 

De FC kon het tempo maken en deed dit met verve. Zoals gezegd: al rap stond er een geruststellende 0-3 voorsprong op het (in Sauwerd wél aanwezige) scorebord en het legde de ene na de andere mooie aanval op de mat. Nogmaals, het werd mede mogelijk gemaakt door het prima, verzorgde veldspel van de tegenstander waarin de Trots van het Noorden kon meegaan. De FC had veel balbezit en kon SIOS laten lopen. Rinie Jurna haalde in de 23e minuut opeens één van zijn befaamde kopballen uit de kast, maar helaas - de scheidsrechter bleek al te hebben afgefloten. Het feest ging niet door.

 

Bij SIOS werd er naarmate de wedstrijd vorderde en de achterstand steeds zorgwekkender vormen aannam steeds meer op elkaar gewezen en tegen elkaar gepraat, nee de thuisploeg had het zich allemaal heel anders voorgesteld vanmiddag!

 

Vij minuten vóór de rust, die vandaag na 30 minuten werd ingegaan, stond Steenge vrij voor de keeper. Hij had kunnen afspelen maar koos voor eigen succes, helaas, het leverde niet de 0-4 op. Toen ondergetekende zijn lof uitsprak over de conditie van de jonkies die bij Oud FC speelden, toen protesteerde René van der Duin met verve: "Onderschat mij niet!" En hij had helemaal gelijk, ook Van der Duin speelde prima vanmiddag, en vond de snikhete weersomstandigeden ideaal vandaag: "Mooie temperatuur!". Ook Arnold Bos speelde weergaloos, wat Bert Boers deed opmerken, toen de volgende voor een wisselbeurt werd genomineerd: "Laat Arnold maar mooi staan!"

 

In de slotminuut van de eerste helft werd het dan toch 0-4: het was Jelle Wagenaar die een prachtige rush met een bekeken schuiver afrondde. Een schitterende goal!

 

SIOS verliet nu nog meer de toch al schaars bezette verdedigende stellingen en wist nog een paar corners uit het vuur te slepen. Johan Tukker liet echter zien nog steeds een puike keeper te zijn en ranselde alles uit zijn doel.

 

De tweede helft begon en onze blik werd meteen getroffen door een zwarte parel bij de tegenstander van Oud FC Groningen. Hij luistert naar de exotische naam Sky Kluivert, maar vooral zijn winterse kledij deed menigeen verbaasd doen toekijken. Hij speelde met een dikke maillot en een T-shirt met lange mouwen, die ook zijn handen volledig bedekten. Wij nemen aan dat hij anders zijn toevlucht tot wollen handschoenen zou hebben gezocht. Wij weten niet hoe hoog hij thuis de thermostaat heeft staan maar het zal de Sauwerdse hitte van vanmiddag met enkele tientallen graden overstijgen.

 

Johan Tukker was in de rust vervangen door Richard Vennema, die vooraf nog had gehoopt dat de wedstrijd vanmiddag 2 x 18,5 minuten zou duren, maar helaas voor hem, hij moest de volledige tweede helft aan de bak, goed voor 30 minuten. Al na 4 minuten tikte hij stijlvol een vrije schop, die volgens Johan Tukker een cadeautje en een goedmakertje van de scheids was, uit zijn doel.

 

Na vijf minuten in de tweede helft was er het dramatische einde van de tot dan enorm vlijtige Herman Dieterman. Zonder inbreng van een tegenstander ging hij neer, anderaf verklaarde hij iets te hebben horen knakken en we moeten vrezen voor een afgescheurde achillespees. Verzorgster Aaltje deed alles wat ze kon, maar helaas, Herman moest, ondersteund door René van der Duin en Jan Jaap Kooistra, van het veld worden gedragen om zich naar het ziekenhuis te spoeden. Nogmaals sterkte, Herman!

 

Rinie Jurna had het tot dat moment prima volgehouden maar was gaandeweg de 2e helft aan zijn welverdiende rust. Langs de kant was hij er getuige van hoe Arnold Bos een solo opzette, ons een mooi één-tweetje met Van der Duin voorschotelde en zelf prachtig afrondde: 0-5! We waren toen 13 minuten in de 2e helft onderweg.

 

Een paar minuten later leek Sjoerd Nomden namens SIOS te scoren, maar hij trof slechts het zijnet. Aan zijn actie waren allerlei overtredingen vooraf gegaan, maar de scheidsrechter zag vanmiddag van alles door de vingers.

 

De FC bleef maar met mooie aanvallen strooien, het verzet van SIOS was inmiddels gebroken. Bert Boers had nog een mooie afstandspoeier in de aanbieding, maar deze trof net geen doel.

 

Langs de kant werd Marcel Roode nog subtiel in de zeik genomen. Gisteren had hij ook al een inspannend 7 tegen 7 toernooi gespeeld, en ook nu rende hij weer de longen uit zijn lijf, waarop zijn langs de kant uitrustende collegae hem vroegen of hij al moe was. "Nee!" grijnsde hij, om zich kort daarna te laten vervangen, om ook niet meer op het veld terug te keren.

 

Nadat Kooistra rakelings naast had geschoten was het Ronald Steenge die in de 30e minuut fraai voor de 0-6 zorgde. Het publiek dacht dat de eindstand bereikt was, we hadden de laatste minuut van de officiële speeltijd er immers opzitten, maar de scheidsrechter kende geen genade en trok elke seconde aan de blessure van Dieterman ten grondslag liggend oponthoud bij en zo kon het gebeuren dat gastspeler Gert Westerhof in de 30+4e minuut met een hard schot voor het slotakkoord kon zorgen: 0-7!

 

Net als woensdag was iedereen opgetogen over het gebodene. Op naar de volgende strafexpeditie van Oud FC Groningen!

 

Resterend programma Oud FC Groningen jaargang 2010:

 

vrijdag 11 juni 2010 19.00 uur toernooi 7x7 Wildervank
zondag 8 augustus 2010 19.00 uur Vlagtwedde
zaterdag 14 augustus 2010 14.00 uur Valthermond

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.