Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

82 gasten online

Oud FC Groningen zet zegereeks voort in Zeerijp: 4-2 tegen De Fivel

 

(ook verschenen op officiële clubsite FC Groningen)

 

Nadat Oud FC Groningen vorige maand bijna achteloos VV Appingedam met 15-2 klop gaf en vorige week zijn visitekaartje afgaf op het toernooi van de s.v. THOS in Beerta was het zaterdagavond de beurt aan De Fivel uit Zeerijp om kennis te maken met de zgn. oude garde van FC Groningen. Onder het toeziend ogen van de soeverein fluitende Roelof Luinge trok Oud FC met 4-2 aan het langste eind.

Het jubilerende De Fivel uit Zeerijp – de Riepster voetbalvereniging (‘het andere Oranje’) bestaat dit jaar 75 jaar – had vooraf al te kennen gegeven zeer verheugd te zijn dat het Oud FC Groningen had weten te strikken om het uitstekend georganiseerde jubileum op te luisteren. Voeg hierbij de aanwezigheid van de nog altijd gezag, kennis en kunde uitstralende arbiter Roelof Luinge en alle ingrediënten waren aanwezig voor een heerlijke voetbalavond. En die kwam er ook, gadegeslagen door talloze toeschouwers op het hoofdveld van het Eltjo Jan Keijer sportpark en nog veel meer geriefelijk achter het glas van de afgeladen kantine meegenietende Fivelianen.

 

 

Bij afwezigheid van de deze week door FC Groningen in het zonnetje gezette elftalleider Piet Fransen had Ronald Steenge de rol van de enige echte Mister FC Groningen overgenomen en fungeerde vanavond in de dubbelrol van speler/coach. Hij kweet zich met verve van deze taak. Omdat een aantal andere coryfeeën om uiteenlopende redenen ook al ontbrak zag Steenge zich genoodzaakt Oud FC Groningen aan te vullen met een tweetal jonkies, te weten Jelle Wagenaar en Jorrit Kunst van Jong FC. Ronald liet beiden maar meteen praktisch de hele wedstrijd opdraven, hiermee aansluitend bij de strategie van de tegenstander dat in de 1e helft een aantal oudere spelers de wei in stuurde en in de 2e helft met een jongere lichting aantrad. (Het woord wei had overigens in de eerste jaren na de oprichting van De Fivel een andere, letterlijker betekenis, aangezien het veld toen eveneens als weiland in gebruik was zodat het gras voor voetbalactiviteiten geregeld te hoog stond en voor aanvang van een wedstrijd eerst van koeienplakken moest worden ontdaan. Het veld lag er vanavond echter als een biljartlaken bij en was zeker niet overbemest.)

Oud FC Groningen liet er vanaf het begin geen misverstand over bestaan: jubilerende tegenstander of niet, de FC wilde vanavond niets cadeau doen en was uitsluitend voor een zege naar Zeerijp afgereisd. Vanaf het eerste fluitsignaal legden de soepel combinerende Oud FC-ers de ene na de andere vloeiende aanval op de mat. Rinie Jurna’s schot mist ternauwernood het doel, Waalderbos’ pegel deed de lat trillen en waar nodig hield Johan Tukker zijn doel schoon en zorgde Herman Dieterman er met meescherpe slidings voor dat de verdediging van de FC in de beginfase moeiteloos overeind bleef.

De1-0 voor Oud FC kon niet uitblijven en viel dan ook na een minuut of tien spelen. René van der Duin rondde een door hem zelf opgezette aanval met een bekeken schot af.

Dit zette de tegenstander aan tot een verhoging van de dadendrang. Zelfs Jong FC-er Jelle Wagenaar moest erkennen dat hij slechts door alle zeilen bij te zetten de rechtsbuiten van De Fivel van zich af kon schudden, maar na een klein kwartier spelen was het toch raak voor de oudgedienden van De Fivel: uit een corner zorgde Marko van der Ploeg voor de gelijkmaker.

Bij de verwoestende tackle op Walter Waalderbos hield Luinge de kaarten nog op zak en toonde slechts de voor hem kenmerkende brede glimlach, maar na een half uur spelen toverde hij toch een rode kaart uit de hoge hoed. Hiermee werd symbolisch een einde gemaakt aan de voetbalcarrière van plaatselijke voetbalheld Gerke Reiffers, de Cruijff van De Fivel die maar liefst 25 jaar lang in het eerste van zijn vereniging heeft gespeeld. Er werd met een prachtige bos bloemen afscheid van hem genomen.

Vlak hiervoor was Oud FC Groningen overigens wederom aan de leiding gekomen na alweer een prachtig doelpunt van René van der Duin die als het slangenmens van weleer eerst iedereen voorbij slalomde en vervolgens de keeper van De Fivel met een fraai afstandsschot kansloos liet. Met een 2-1 voorsprong voor Oud FC gingen beide ploegen de kleedkamers in.

Na rust opende Oud FC Groningen weer furieus. Captain Ronald Steenge, degehele wedstrijd prachtig combinerend met Alex de Raad, kwam alleen al in de eerste minuten twee maal vrij voor de keeper van De Fivel. De eerste keer redde de sluitpost uit Zeerijp nog reglementair, maar toen Steenge voor de tweede maal vrij voor hem opdook trok hij genadeloos aan de noodrem. Luinge wees gedecideerd naar de stip en Henk de Haan joeg de bal al even gedecideerd de rechter bovenhoek in: 3-1.

Het wachten was op het moment dat de tand des tijds in het nadeel van Oud Grunn zou toeslaan en de jongere garde van De Fivel de groen-witte oudjes zou overlopen, maar dit moment kwam nimmer!. Rinie Jurna verzuchtte op een gegeven moment langs de kant zelfs of het nou echt nodig was om met drie spitsen te spelen. Halverwege de tweede helft oogde Oud FC Groningen nog steeds fris en frivool, speelde verzorgd en liet de bal zoveel mogelijk het werk doen. Waar nodig verrichtte Johan Tukker diverse stijlvolle reddingen en kopte Waalderbos op de doellijn een bal keihard weg. Hij leek hierbij ook het hoofd van een Riepster aanvaller te toucheren maar Wally ging onverdroten voort.

Na ruim 20 minuten spelen was Tukker dan toch geslagen bij een actie van Arjan de Vries: 3‑2.

De FC liet het er wederom niet bij zitten en ging onvermoeibaar door, hoewel Herman Dijkstra op een gegeven naar de kant ging omdat hij bij een actie de longen dermate uit zijn lijf liep dat hij nog slechts een gang naar de bank kon produceren. Na een half uur spelen gaf Steenge fraai voor op René van der Duin die zijn derde en FC’s vierde doelpunt deed aantekenen: 4-2.

De wedstrijd kende vervolgens nog twee vermeldenswaardige wapenfeiten: allereerst wees Luinge de organisatie er met scherpe fluitsignalen op dat er van het scorebord diverse cijfers waren afgevallen, en het thuispubliek werd vlak voor tijd nog in verrukking gebracht toen Frank Pijper een acrobatische solo net niet doeltreffend kon afsluiten. Zijn partner, Nikky Werkman die wekelijks in het Dames 1-elftal van De Pelikanen laat zien dat ze niet ver meer van Oranje is verwijderd, keek ademloos toe naar de verrichtingen van haar aanstaande.

Na 2x35 minuten blies Roelof Luinge voor de laatste maal en ging het publiek voldaan naar huis. Het gebodene was een veelvoud waard geweest van de schamele drie euro entreegeld.

Oud FC Groningen trad in wisselende samenstellingen met de volgende dertien spelers aan:

Johan Tukker, Henk de Haan, Walter Waalderbos, Jelle Wagenaar, Henderikus Huisman, René van der Duin, Rinie Jurna, Ronald Steenge, Herman Dieterman, Herman Dijkstra, Alex de Raad, Jorrit Kunst en Jan Slor