Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

74 gasten online

Deel 1 verrichtingen oud-spelers FC Groningen:

Ivar van Dinteren, Mathias Florén, Pedro Kamata, Goran Lovre en Gibril Sankoh

"We moeten het verleden kennen, om het heden te begrijpen en de toekomst te beheersen", zo luidde de titel van een museumbeleidsnotitie die onlangs verscheen. Wij vinden dit een goed motto en hebben gemeend dat het goed is om ons niet alleen te focussen op de Trots van het Noorden anno nu, maar om ook blijvend oog te hebben voor de verrichtingen van spelers die het shirt van FC Groningen in het (al dan niet grijze) verleden hebben gedragen maar hun geluk daarna elders hebben beproefd.

 

Vandaag de eerste serie van vijf spelers:

Ivar van Dinteren, Mathias Florén, Pedro Kamata, Goran Lovre en Gibril Sankoh.

 

Ivar van Dinteren (Bussum, 3 mei 1979)

 

Carrière FC Groningen: 1998-2000 (70 wedstrijden, 14 goals)

Debuutwedstrijd: FC Groningen - FC Emmen (11-08-1998, 7-0)

Afscheidswedstrijd: FC Groningen - MVV (04-06-2000, 1-2)

Speelde daarna bij: RKC Waalwijk, Helmond Sport, FC Zwolle, Stormvogels Telstar, Dayton Dutch Lions FC (USA)

 

 

Huidige club: Dayton Dutch Lions FC (functie: hoofdtrainer)

Niveau: USL Pro Division (één niveau onder de MLS (Major League Soccer))

 

Ivar mag dan officieel gestopt zijn al speler, op VoetbalPrimeur.nl lazen we op 13 augustus jl. dat hij af en toe nog gewoon in het veld staat, zoals begin augustus het geval was: "We hadden maar drie wisselspelers waaronder mijzelf. Ik zag dat een aantal jongens er zwaar doorheen zat de tweede helft, dus ik besloot ze te helpen voor zover ik kon", aldus Van Dinteren, die op dat moment al een drietal weken had meegetraind wegens de vele blessures en schorsingen binnen zijn team.

 

In dit filmpje krijgen we een aardige impressie van het Amerikaanse voetbal. Het betreft de wedstrijd van Ivars club Dayton Dutch Lions FC, die toen nog een paar divisies lager speelde, tegen Kalamazoo Outrage van 17 juli 2010 (uitslag: 6-1). Ivar scoort de 1-0.

 

 

Mathias Florén (Söderhamn (Zweden), 11 augustus 1976)

 

Carrière FC Groningen: 2001-2006 (170 wedstrijden, 2 goals)

Debuutwedstrijd: FC Groningen - Fortuna Sittard (18-11-2001, 4-2)

Afscheidswedstrijd: RKC Waalwijk - FC Groningen (30-12-2006, 0-2)

Speelde daarna bij: IF Elfsborg (Zweden)

 

 

 

Huidige club: IFK Norrköping (Zweden)

Niveau: Allsvenskan (hoogste Zweedse divisie)

Laatste wedstrijd: GAIS - IFK Norrköping (16 september 2011, 1-2) (Mathias speelde de volle 90 minuten)

Na 25 wedstrijden staat IFK Norrköping op een 11e plaats.

 

In 2001 nam FC Groningen Mathias Florén over van IFK Norrköping, waar hij op dat moment sinds 1997 al 122 competitieduels had gespeeld waarin hij vier maal had gescoord. Na zijn carrière bij FC Groningen kwam hij tussen 2007-2010 in 78 competitiewedstrijden voor IF Elfsborg in actie, waarna deze club meewerkte aan een overgang naar Mathias' oude club, IFK Norrköping, ondanks een nog doorlopende verbintenis. Mathias was op dat moment 34 jaar oud en kon een driejarig contract tekenen bij IFK Norrköping, waar hij en zijn gezin graag wilden wonen. Elfsborg stelde zich niet moeilijk op en verklaarde op de website op 21 december 2010 hem te bedanken voor de jaren in het geel-zwart en wensten hem veel succes bij zijn nieuwe, oude club.

 

 

Op 3 december 2010, de wedstrijd van de rentree in de basis van Petter Andersson en de wedstrijd waarin Koen van de Laak zich zo zwaar blesseerde, was Mathias even terug in Groningen. FC Groningen TV maakte het volgende item:

 

 

Pedro Kamata (Luanda (Angola), 6 september 1981)

 

Carrière FC Groningen: 2002 (3 wedstrijden, 0 goals)

Debuutwedstrijd: ACV - FC Groningen (10-08-2002, 0-3)

Afscheidswedstrijd: FC Groningen - Vitesse (18-08-2002, 1-2)

Speelde daarna bij: Clermont Foot, Châteauroux, Legnano, Bari

Bijzonderheid: éénvoudig international voor Frankrijk U20 (2001) en Congo (2010)

  

 

Laatste club: A.C. Siena

Niveau: Serie A (hoogste Italiaanse divisie)

 

FC Groningen nam Pedro Kamata in 2002 over van het Franse Auxerre, waar hij een veelbelovende jeugdspeler was. Eenmaal in Groningen aangekomen voerde hij heimwee op om onder zijn contract met FC Groningen uit te komen (het gerucht ging dat hij onder druk was gezet door Auxerre om naar Frankrijk terug te keren), waarna de FC hem na drie officiële wedstrijden alweer liet gaan. Voor Auxerre heeft hij echter nimmer meer gespeeld.

 

A.C. Siena maakte op 24 juni 2011 op de clubsite bekend dat het Pedro Kamata definitief overnam van Bari. Zijn carrière aldaar eindigde echter even mysterieus als zijn dienstverband met FC Groningen, want op 1 augustus 2011, dus een dikke maand na zijn aanstelling, communiceerde Siena, eveneens op de clubsite, dat zijn contract per direct werd ontbonden. Waar Kamata momenteel speelt is ons niet bekend.

 

Bij Bari heeft men een heus tribute-filmpje aan hem gewijd:

 

 

Goran Lovre (Zagreb (Servië), 23 maart 1982)

 

Carrière FC Groningen: 2006-2010 (149 wedstrijden, 28 goals)

Debuutwedstrijd: FC Groningen - Feyenoord (20-08-2006, 3-0)

Afscheidswedstrijd: FC Utrecht - FC Groningen (06-05-2010, 3-1)


 

 

 

Huidige club: Barnsley FC (Engeland)

Niveau: Football League Championship (één-na-hoogste Engelse divisie)

 

FC Groningen nam hem in 2001 over van het Belgische Anderlecht, waar hij zijn profcarrière was gestart. In de jeugd heeft hij voor zowel Partizan Belgrado als Anderlecht gespeeld.

 

Goran Lovre speelde in zijn eerste seizoen voor Barnsley 19 competitiewedstrijden, waarin hij twee maal scoorde, en in twee bekerwedstrijden: eentje voor de FA Cup en eentje voor de League Cup. Hij begon het vorige seizoen erg ongelukkig: in een duel tegen Crystal Palace raakte hij buiten bewustzijn na een botsing met Darren Ambrose en kon lange tijd niet spelen. In het nu lopende seizoen is hij nog niet in actie gekomen. Hij zat tijdens twee van de tot nu toe zeven gespeelde competitiewedstrijden op de bank, maar viel beide malen niet in. In de afgelopen transfer window was hij zo goed als verkocht aan het Zweedse Halmstads BK (de vroegere club van Tim Sparv), maar hoewel beide clubs er al uit waren is het niet tot een transfer gekomen. De transfersom zou £ 100.000 (omgerekend € 115.000) bedragen.

 

Nog altijd krijgen wij kippenvel van dit doelpunt van Goran Lovre, gescoord op 20 september 2007 tegen Fiorentina in een werkelijk onvoorstelbaar kolkende Euroborg:

 

 

Gibril Sankoh ((Freetown (Sierra Leone), 15 mei 1983)

 

Carrière FC Groningen: 2004-2010 (179 wedstrijden, 1 goal)

Debuutwedstrijd: ADO Den Haag - FC Groningen (23-01-2005, 0-3)

Afscheidswedstrijd: FC Groningen - FC Utrecht (09-05-2010, 0-2)


 

 

 

 

 

 

Huidige club: FC Augsburg (Duitsland)

Niveau: 1. Bundesliga (hoogste Duitse divisie)

 

Op Wikipedia staat een interessante beschrijving van zijn loopbaan:

Gibril Sankoh is een in Sierra Leone geboren voetballer die tijdens zijn dienstverband bij FC Groningen ook de Nederlandse nationaliteit verkreeg. Hij speelde in Freetown bij Royal Stars en werd op zeventienjarige leeftijd geselecteerd voor het Sierra Leonees voetbalelftal maar zou niet debuteren. In 2000 moest hij gedwongen vluchten omdat hij dezelfde achternaam had als rebellenleider Foday Sankoh die geen familie van hem is. Per boot kwam hij in Nederland en kwam in een asielzoekerscentrum in Rijsbergen. Na een verhuizing naar Heemskerk ging hij bij De Kennemers in Beverwijk spelen. Daar werd hij al snel gescout door Stormvogels Telstar.

 

In het seizoen 04/05 maakte Sankoh na zeventien wedstrijden gespeeld te hebben voor Stormvogels Telstar de overstap naar FC Groningen. In het seizoen 05/06 werd Sankoh een vaste waarde van 'de Trots van het Noorden' en had hij een aanzienlijke bijdrage aan het succes in het daaropvolgende seizoen. In de play-offs van het seizoen 2006/2007 scoorde Sankoh zijn eerste doelpunt voor Groningen in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord, die met 2-1 werd gewonnen. Mede door dit doelpunt bereikte Groningen de finale van de play-offs. Sankoh had volgens Voetbal International de beste lange trap had van alle spelers uit de Eredivisie. Sankoh gaf in de zomer van 2008 aan wel eens te denken aan een grotere club.

 

In Duitsland staat hij de laatste weken enigszins onder druk. Afgelopen weekeinde werd weliswaar met 2-2 gelijkgespeeld in de uitwedstrijd tegen Hertha BSC, maar één van de tegendoelpunten was aan Gibril te wijten, zoals op de clubsite van FC Augsburg te lezen valt: "Schließlich verlor Gibril Sankoh als letzter Mann das Leder an Lasogga, der Tunay Torun freispielte. Diese Chance ließ sich der Türke im eins-gegen-eins mit Jentzsch nicht nehmen. Plötzlich lag der FCA 1:2 hinten." Vorige week werd thuis met 1-4 verloren van Bayer Leverkusen en Sankoh zag er bij diverse tegendoelpunten 'nait te best' uit. Ook zorgde hij in die westrijd nog voor een gevaarlijke situatie door bij een omhaal niet de bal maar een tegenstander te treffen ("Nach einem Fallrückzieher von Sankoh direkt am Gegenspieler pfiff Schiedsrichter Felix Zwayer indirekten Freistoß für die Gäste. Michael Ballack traf aus 16 Metern allerdings nur ein Augsburger Abwehrbein.")

 

(Edit: klik hier om de blunder van Gibril Sankoh van afgelopen weekeinde te zien. Zijn trainer, Jos Luhukay, wisselde hem hierna meteen...)

 

Sankoh wist voor FC Groningen slechts één keer te scoren, maar zijn doelpunt was prachtig! Het werd gescoord in de play-off wedstrijd tegen Feyenoord op 10 mei 2007:

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.