Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

322 gasten online

FC-supporters zijn verplichte (halve) buscombi's beu en willen met de trein naar Sparta-uit

Voor veel supporters is het feit dat na RKC-uit ook Sparta-uit door de locale driehoek (officier van justitie, burgemeester van Rotjeknor en de gemeente Rotterdam), in overleg met beide clubs, van een buscombi is voorzien de bekende druppel. Waar in het verleden (halve) buscombi's werden opgelegd bij zgn. risicowedstrijden, daar is het inmiddels meer en meer mode om ze ook voor wedstrijden zonder welk incidenteel verleden dan ook op te leggen. Supporters van de FC zijn het nu beu en willen op 13 december a.s. met de trein naar Rotterdam reizen.

 

Een vijftal supportersgroeperingen van FC Groningen, te weten Trots van het Noorden, de Supportersvereniging FC Groningen, De Groene Hel.com, Boerenmacht.nl en FCG Online, is vandaag verzocht onderstaande tekst te plaatsen. Het verzoek bereikte ons per e-mail en is vermoedelijk afkomstig van de fans die onder de naam "1312 - actietijd" de tekst vanmiddag al op het FCG Forum hebben geplaatst. Aldaar samengevat komt de actie neer op het volgende:

 

Onderwerp: oproep tot treinreis naar Sparta uit op 1312
Doel: op een normale en eigen manier naar een uitwedstrijd reizen
Vertrektijd Groningen CS: 11.06uur
Aankomsttijd Rotterdam CS: 13.55uur (bij geen problemen)
Daarna: lopend richting Het Kasteel
Bij het stadion: vragen om toegang, anders naar een kroeg
Na de wedstrijd: zelfde wijze terug naar Groningen
Bijzonderheden: onderweg kunnen er allerlei zaken anders lopen dan gewild, waaronder provocaties van politie ed. Doel van de reis blijft op een normale manier reizen, het liefst naar het Kasteel, desnoods terug naar Groningen

 

De volledige tekst van de voorgenomen vredige protestactie is de volgende:

 

FC Groningen-supporters roepen op tot treinreis

Sinds vrijdagmiddag staat op het FCG Forum, voor en door FC Groningen-supporters, een bericht te lezen waarin wordt opgeroepen massaal met de trein naar de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam af te reizen om te laten zien dat de supporters alle regelingen waar ze bij uitwedstrijden mee te maken hebben spuugzat zijn.

"De afgelopen jaren worden fanatieke supporters steeds meer in hun vrijheid beperkt bij het bezoeken van wedstrijden. Met name alle regelingen en regels rondom uitwedstrijden zijn niet meer op 1 A4tje samen te vatten. Tegenwoordig moeten we al in de combi naar risicoloze wedstrijden als RKC, Sparta of Tilburg uit. Hiervoor gelden allerlei regels wat betreft omwisselen, alcoholgebruik, verplichte rijroutes om bij het stadion te komen, en recent bij RKC, over goederen (bier) die je in je auto door het land vervoert.

Regeltje na regeltje wordt toegevoegd en het net rondom supporters begint zich steeds verder te sluiten. Clubs en zeker lokale autoriteiten zien het liefst geen supporters van de bezoekende club komen en als die komen, dan het liefste in de buscombi. En als je dan nog een keer zonder buscombi naar een uitwedstrijd mag, dan moet je nog afwachten of het gedrag van de lokale politie, het beveiligingspersoneel of de clubpersonen niet provocerend is. Niet voor het eerst zijn er afgelopen zaterdag in Waalwijk nutteloze arrestaties verricht.

Daarom is het tijd voor wat anders. Wij roepen alle supporters die op een normale vrije manier naar een uitwedstrijd willen gaan op om zich aan te sluiten bij het volgende: Om 10.45 uur verzamelen we met een zo groot mogelijke groep op het CS Groningen. We zullen daar de trein van 11.06 uur nemen richting Rotterdam. Op Rotterdam CS zullen we uitstappen en richting Het Kasteel lopen. Daar zullen we verzoeken gewoon tot het uitvak toegelaten te worden. Als dit niet wordt toegestaan, zullen we weer vertrekken richting een kroeg om daar de wedstrijd te bekijken en na afloop in de trein terug naar Groningen te gaan.

Het moet voor iedereen ook duidelijk zijn dat het onze bedoeling is deze hele reis probleemloos te laten verlopen! Wij als supporters willen op een normale manier naar een uitwedstrijd kunnen; op een normale en vooral een vrije manier.
Sluit je aan!"

 

Op het FCG Forum wordt inmiddels volop gediscussieerd over dit onderwerp, dat veel losmaakt bij fans die graag zonder overbodige rompslomp naar uitwedstrijden reizen. Er is op het forum zelfs een apart topic aan gewijd: Actietijd - Sparta uit.

 

(NB Bij een buscombi reis je per georganiseerde busreis van de Euroborg naar het stadion waar de uitwedstrijd wordt gespeeld; bij een halve buscombi mag je met eigen vervoer naar de zgn. opstapplaats (voor Sparta-uit is dat Reeuwijk, iets vóór Rotterdam) reizen en van daaruit verplicht met de georganiseerde busreis naar het stadion waar de uitwedstrijd wordt gespeeld. Voor Sparta-uit kost de reis per bus vanaf de Euroborg € 32, dit bedrag moet ook voor de busreis Reeuwijk-stadion Het Kasteel worden neergeteld, hierbovenop komen dan nog de benzinekosten van Groningen (of waar een FC-supporter ook woont) naar Reeuwijk. In Reeuwijk moet je al  twee uur vóór aanvang van de wedstrijd zijn, terwijl Reeuwijk onder de rook van Rotterdam ligt.)

 

Het op een andere manier naar een uitwedstrijd reizen dan voorgeschreven is niet zonder risico's. Zo lazen wij op het forum, waarbij als bron de Richtlijn termijn stadionverbod Seizoen 1009/'10 van de KNVB wordt aangehaald, dat aan het niet voldoen aan een verplichte combiregeling een stadionverbod van 12 maanden is verbonden, een verbod dat geldt voor alle stadions in Nederland.

 

Duidelijk is dat er een signaal en statement wordt afgegeven: het moet volgens "1312 - actietijd" afgelopen zijn met het automatisme van het opleggen van een (halve) buscombi voor uitwedstrijden van Nederlandse voetbalclubs in het algemeen en FC Groningen in het bijzonder voor wedstrijden zoals RKC-uit, Sparta-uit etc. waarbij in het verleden niets is voorgevallen, en waarvoor de legitimiteit van het niet vrij of desnoods per trein mogen afreizen lijkt te ontbreken.

 

Wij kunnen de supporters die er zo over denken heel goed begrijpen, en voldoen graag aan het verzoek om de aangeleverde tekst te plaatsen. Let wel: met het plaatsen van deze tekst willen we mensen niet oproepen om aan deze actie deel te nemen, dat moet ieder voor zich beslissen.

 

Voor verdere feiten en meningen rond deze actie kan het betreffende topic op het FCG Forum worden geraadpleegd.

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.