Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

116 gasten online

FC Groningen prachtig vijfde in Uitsupporters Ranglijst seizoen 2011-2012

De Trots van het Noorden mag dan een sportief gezien belabberd seizoen hebben gedraaid en op een FC Groningen-onwaardige 14e plaats zijn geëindigd - als we kijken naar de door In de hekken gepubliceerde ranglijst van uitsupporters die het afgelopen seizoen hun club achterna zijn gereisd, dan staat FC Groningen op een prachtige vijfde plaats met gemiddeld 299 naar uitwedstrijden meereizende 'Schlachtenbummler'. Een score om trots op te zijn!

 

Absolute koploper is Feyenoord. Supporters van de revelatie van dit seizoen mogen zich volkomen terecht ook in uitwedstrijden Het Legioen noemen, getuige het imposante aantal van 822 Rotterdammers dat gemiddeld in een uitvak zit. 

 

In het begeleidende rapport van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dat hier te lezen is, staan diverse interessante passages. Een selectie van lezenswaardige conclusies: 

 

Uitsupporters FC Groningen

FC Groningen is dankzij de gratis kaarten thuis bijna altijd verzekerd van een goed gevuld bezoekersvak, maar ook op verplaatsing spelen de Groningers vaak voor een vol uitvak. Op ruime afstand van FC Twente voert Groningen het rijtje subtoppers aan. Uitverkochte uitvakken zijn er niet vaak en de meeste wedstrijden worden door zo’n 150 á 200 supporters bezocht, maar door een uitverkocht vak in Heerenveen en Almelo en een vol vak in Enschede en Eindhoven komt Groningen ondanks een rampseizoen op een prima score qua uitsupporters.

 

FC Groningen deed het dit seizoen sportief belabberd, maar staat in de ranglijst uitsupporters verrassend hoog. Er mag dus verwacht worden dat de noorderlingen er sportief ook wel weer bovenop komen.

 

Heerenveen-uit

 

Verband ranglijst aantallen uitsupporters en stand Eredivisie

De ranglijst vertoont overeenkomsten met de sportieve ranglijst, maar laat ook duidelijke verschillen zien. Het bezoeken van uitwedstrijden neemt toe naarmate de sportieve prestaties toenemen, maar er zijn ook clubs die ondanks een slecht seizoen toch de uitvakken vullen. Andersom zijn er ook clubs die goed presteren, maar niet opvallend veel meer uitsupporters meenemen. De ranglijst kijkt kortom verder dan het sportieve, en zegt daarmee veel meer over de gehele club dan de sportieve ranglijst. In zekere zin is de lijst een blik in de toekomst. De lijst laat zien welke clubs een grote aanhang hebben, en dus potentie hebben. Het ook zien welke clubs te weinig potentie hebben, en op lange termijn waarschijnlijk moeten afhaken.


Gevolgen combiregelingen en variërende aanvangstijdstippen door Eredivisie Live

Vergeleken met seizoen 2008-2009 is het aantal uitsupporters in de Eredivisie met liefst 28% gedaald. Opvallend, omdat het aantal thuissupporters mede door stadionuitbreidingen stijgt. In 2009 reisden er gemiddeld 412 supporters mee, een jaar eerder nog 375. Van 2010 en 2011 zijn helaas geen cijfers, maar vermoedelijk is de daling vanaf 2010 ingezet. Combi’s zijn vanaf deze periode niet meer voorbehouden aan risicowedstrijden, maar worden bij bijna iedere wedstrijd te pas en te onpas ingezet. Zelfs als wedstrijden worden ingeschat op laag risico, willen paniekerige burgemeesters nogal eens een combi of zelfs noodverordening uitvaardigen. Ook het verbod op uitsupporters dat in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam sinds een paar jaar van kracht is speelt mee. Voorheen waren dit wedstrijden die het gemiddelde flink omhoog hielpen.


(In het seizoen 2008-2009 reisden gemiddeld 367 supporters van FC Groningen mee naar uitwedstrijden; in het seizoen 2009-2010 waren het er gemiddeld 331 per uitwedstrijd.)

 

Uit de degradatie van Willem II en de daaropvolgende explosie van het aantal uitsupporters van de Tilburgers in de Eerste Divisie blijkt dat uitwedstrijden nog altijd populair zijn, mits er minder restricties gelden. Ook een club als Fortuna Sittard zou met een gemiddelde van 208 uitsupporters dit jaar in de Eredivisie niet misstaan. Voormalige (?) volksclubs als Den Haag, Utrecht en NAC komen nu met een armzalig plukje supporters naar uitwedstrijden, terwijl ze vroeger garant stonden voor goed gevulde uitvakken.


De aanvangstijdstippen zijn er sinds 2009 ook niet beter op geworden. De wil van Eredivisie Live is wet, en daardoor worden wedstrijden als Groningen-Roda en VVV-AZ op zondag om 12:30 uur gespeeld, waarbij de reistijd voor uitsupporters kennelijk geen rol speelt. Andere wedstrijden trappen juist pas om 16:30 uur af. Extreem vroeg op of op zondagavond laat thuis is voor veel uitsupporters reden om niet mee te gaan. Ook zaterdagavond 18:45 uur, doordeweeks 18:30 uur (o.a. De Graafschap-Twente) of 19:00 uur (o.a. AZ-Twente), zijn onmogelijke tijdstippen die per wedstrijd vele tientallen bezoekers schelen.

 

Fiorentina-uit

 

Prijzen van kaartjes vioor uitwedstrijden (bron: In de hekken - clubs beroven uitsupporters)

Naast de steeds slechtere omstandigheden waaronder uitwedstrijden kunnen worden bezocht spelen ook de kosten een rol. De prijs van de kaartjes voor uitvakken is sinds 2009 flink gestegen, ondanks de economische crisis. In dat jaar was 20 euro voor een kaartje veel, momenteel zit de helft van de Eredivisie hierboven.

 

Uiteraard zijn er ook uitzonderingen op de regel; FC Groningen bijvoorbeeld. Als de uitspelende club akkoord gaat met de openstelling van slechts een deel van het uitvak, kost het de supporter 0 euro (lees: 3 euro, wegens administratiekosten).

 

EREDIVISIE
€27,50 – Feyenoord
€25 – Ajax
€25 – AZ
€25 – FC Twente
€23 – PSV
€22,50 – VVV-Venlo
€22,50 – De Graafschap
€22 – SC Heerenveen
€20 – Heracles Almelo
€20 – FC Utrecht
€18 – ADO Den Haag
€17,50 – Roda JC
€17 – Vitesse
€16 – NEC
€15 – NAC
€15 – RKC Waalwijk
€15 – Excelsior
€0 – FC Groningen

 

EERSTE DIVISIE
€16 – Go Ahead Eagles
€15 – Willem II
€15 – SC Veendam
€14 – FC Zwolle
€14 – Sparta
€14 – FC Eindhoven
€14 – Cambuur Leeuwarden
€14 – FC Oss
€13 – FC Den Bosch
€12,50 – FC Volendam
€12,50 – AGOVV Apeldoorn
€12 – MVV Maastricht
€12 – Telstar
€11,50 – FC Emmen
€11 – Almere City
€11 – Helmond Sport
€11 – Fortuna Sittard
€9 – FC Dordrecht

 

Utrecht-uit

 

Nederland combi natie
Nog altijd worden bij ruim driekwart van de Eredivisiewedstrijden reisbeperkingen opgelegd. Hoewel het aantal buscombi’s langzaam afneemt, neemt het aantal autocombi’s snel toe. Dit blijkt uit een steekproef bij AZ en Alkmaar en een inventarisatie van de vervoersregelingen bij andere clubs.


Vrij vervoer is zeldzaam. Zeker de clubs uit de vier grote steden moeten altijd met de bus, en soms met de auto. Een steekproef bij AZ, een van de clubs met de minst beruchte supporters en daarom de soepelste vervoersregelingen, leert dat slechts 6 van de 17 uitwedstrijden (35%) zonder restricties te bezoeken zijn. Bij vier wedstrijden zijn supporters verplicht om met de auto te komen, en bij vijf wedstrijden moet er zelfs nog onderweg omgewisseld worden. Eén keer is een buscombi.


De ontvangende gemeente Alkmaar maakt het nog bonter, door slechts drie clubs op vrij vervoer naar de kaasstad te laten komen. De overige clubs zijn verplicht om hun kaartje om te wisselen buiten Alkmaar. Er worden geen buscombi’s opgelegd.
 

Uit de houding van Alkmaar, maar bijvoorbeeld ook uit de recente houding van Heerenveen, blijkt dat de meeste steden uitsupporters liever buiten de deur houden. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt per club of per supportersgroep, maar worden alle uitsupporters over een kam geschoren. Tjeerd van der Zwan, burgemeester van het voorheen gastvrije Heerenveen, liet deze weten ook komend seizoen alle uitsupporters uit de stad te weren, van Ajax en Feyenoord tot VVV en Excelsior.


Nederland uniek in Europa
Op basis van enkele incidenten die niet in de context worden gezien, veel vage vermoedens, angst voor het onbekende en de neiging alles te willen regisseren schieten gemeenten als Heerenveen met een kanon op een mug. Hiermee gaan ze lijnrecht in tegen het beleid van ‘normalisatie’ dat door het Ministerie van Justitie en de KNVB is geformuleerd. Het rapport over voetbal en veiligheid uit 2011 is hier te lezen.


De absurde maatregelen rond uitwedstrijden zijn een unicum in Europa. In de landen die ons omringen, met Duitsland als beste voorbeeld, wordt zelden tot nooit een combiregeling of iets dergelijks opgelegd. Daar zijn zo mogelijk nog minder problemen met supporters dan hier. Het eens tolerante Nederland is verworden tot een angstige samenleving die alle risico wil uitsluiten en daarom preventief allerlei repressieve maatregelen neemt. De maatregelen treffen bovendien vooral de goedwillende supporters die naar uitwedstrijden reizen. De hooligans die in de stad met elkaar afspreken buiten de wedstrijd worden door de combi’s niet getroffen.

 

Massaal naar Twente, niemand naar Amsterdam

Populairste uitwedstrijd om te bezoeken is dit jaar FC Twente. Dit percentage is wel wat vertekend omdat vier vrij kleine clubs niet mochten komen vanwege het ingestorte stadiondak begin dit seizoen, terwijl de sportieve en regionale rivalen daarna in de resterende twaalf wedstrijden hoge aantallen meenamen. Dat de prijs van het kaartje veel uit kan maken bewijst FC Groningen, met gemiddeld 405 gasten tweede op de ranglijst. Clubs die geen gebruik maken van het gehele uitvak (1100 plaatsen) nemen ‘slechts’ 525 kaarten af en krijgen deze gratis aangeboden. FC Groningen kan dan immers het andere vak aan eigen supporters verkopen. Een sympathiek gebaar dat meer clubs zouden kunnen maken, maar vooralsnog helaas geen navolging heeft gekregen.

 

Het vaststaande verlies van bezoekende clubs, de combi’s en het ontbreken van rivalen Feyenoord en Den Haag zorgt in Amsterdam voor het laagste gemiddelde aan bezoekers. Een niet populair is het zwaar bewaakte fort Den Haag, dat ook nog eens uit de route ligt voor de op Zuid- en Oost-Nederland georiënteerde Eredivisie en sportief dit seizoen niet echt rivalen kende. Ook NEC (klein uitvak, geen sportieve rivalen), Heracles (idem), Roda (ver weg) en NAC (dramatisch uitvak) trekken relatief weinig bezoekers.

 

Bezettingsgraad van 30% in Eredivisie-uitvakken
De gemiddelde bezettingsgraad van het uitvakken in de Eredivisie is 30%. Slechts een krappe 16% van de Eredivisiewedstrijden is uitverkocht. Tweederde daarvan komt door Feyenoord (17) en Ajax (15). De overige zestien wedstrijden worden uitverkocht door vooral PSV, Twente (3), NEC, Vitesse en Groningen (2).

 

 

Met dank aan In de hekken

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.