Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

225 gasten online

Groningen Fanatics in overleg met FC Groningen en denken na over toekomst

Op 17 december jl. hebben we al bericht (onderaan dat lange stuk) dat er op 21 december 2009 een gesprek tussen de Groningen Fanatics (GF) en FC Groningen zou plaatsvinden naar aanleiding van een brief van de GF aan de FC. Thema's als onvrede en teleurstelling over zaken als recente stadionverboden, de groeiende kloof tussen club en (fanatieke) supporters en voetbalbeleving speelden daarin een belangrijke rol. Het gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden. De GF spreken op haar site over een lang en open gesprek waarin de GF nogmaals overtuigd zijn geraakt van de goede bedoelingen en inzet van de club. Het is de GF echter ook nogmaals duidelijk geworden dat GF en FC elkaar vaak niet begrijpen en andere prioriteiten hebben.

 

Op de site van de GF staat het volgende over het gesprek tussen GF en club:

 

Afgelopen maandag (21 december 2009) hebben wij een gesprek met FC Groningen gehad naar aanleiding van de brief die wij gestuurd hadden. In dit lange en open gesprek is nogmaals ons beeld bevestigd dat FC Groningen met goede bedoelingen en volledige inzet handelt. Het is echter ook nogmaals duidelijk geworden dat wij elkaar op veel punten niet begrijpen en onze prioriteiten vaak ver uit elkaar liggen. Daarnaast zijn ook de KNVB, politie en andere clubs betrokken bij het probleem dat wij het voetbal op dit moment niet naar onze wens kunnen beleven.


Hierdoor is de vraag of er voldoende basis is om op deze wijze verder te gaan voor ons nog niet beantwoord. We hebben afgesproken het gesprek enkele dagen te laten bezinken, zodat wij rustig met de hele groep kunnen overleggen over de vraag 'hoe nu verder'. Op korte termijn zullen wij hier een beslissing over nemen.

 

In ons stuk van 17 december 2009 spraken wij al de hoop uit dat het gesprek van de 21e op een constructieve manier zou verlopen, zodat de neuzen van supporters en club weer meer dezelfde kant op zouden komen te staan. Uiteraard spelen instanties als KNVB en politie ook een belangrijke rol bij het gevoel van de GF dat ze voetbal niet kunnen beleven op de manier zoals zij graag zouden willen, en deze logge, club en supporters tegenwerkende instituten zijn niet tot in hun wortels door FC Groningen, laat staan door haar supporters, te beïnvloeden.

 

De Groningen Fanatics overleggen nu met elkaar over de vraag of en hoe zij verder willen gaan.

 

Op deze plaats spreken wij de hoop uit dat 1312 actietijd inderdaad een positief begin is geweest waaraan in het gesprek tussen GF en FC en in het vervolggesprek tussen GF onderling verder richting wordt gegeven. Bij de actie rond Sparta-uit van 13 december jl. zijn de supporters van FC Groningen er strijdvaardig en vreedzaam (dat gaat dus heel goed samen, mensen in Zeist) in geslaagd landelijk hun punt te maken door aan te tonen dat ze probleemloos door Nederland kunnen reizen. Dat ze het Kasteel niet haalden is jammer, de supporters hadden graag het protest compleet gemaakt, maar dit mocht niet zo zijn. "Laat dit een positief begin zijn!", aldus de GF in het verslag over de actie.

 

De KNVB, politiekorpsen en andere autoriteiten, die toch al niks op hebben met goedwillende supporters en ook clubs het leven steeds moeilijker maakt met een groeiende stroom aan betuttelende regels, zouden in hun vuistje lachen als de GF zouden stoppen met al hun sfeerverhogende activiteiten, en de club en supporters zouden de grote verliezer zijn. Ik begrijp echter heel goed dat er een grens is aan het kunnen doorgaan, niemand kan zich met volledige inzet en overgave storten op een manier van werken waarbij de eigen identiteit opgegeven moet worden.

 

Het moet echter mogelijk zijn een modus te vinden waarbij prachtige sfeeracties als onderstaande een vervolg kunnen krijgen en waarbij de afstand tussen club en fanatieke supporters verkleind kan worden. Het gevoel van "de liefde moet van twee kanten komen" moet terug. Zowel GF als de FC wens ik veel wijsheid hierbij om dit te bewerkstelligen. Want Groningen kan alleen dé voetbalstad zijn waarbij de fanatieke supporters van FC Groningen een belangrijke rol blijven spelen. Er zijn al genoeg clubs met een te hoog bioscoopkarakter. Bij onze Friese westerburen is de rauwe voetbalsfeer al volledig in de kiem gesmoord, en in de Arena klinkt tegen het einde van de rust een gong om de "supporters" te melden dat de tweede helft op het punt van beginnen staat. Bioscoop-puur. Willen we die kant op? Nooit!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.