Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

216 gasten online

Supportersvereniging FC Groningen en club voeren kritisch, open en dus nuttig gesprek

Afgelopen vrijdag sprak de Supportersvereniging FC Groningen middels een open brief, gericht aan Hans Nijland, haar zorgen uit over diverse zaken die alles met FC Groningen te maken hebben. In de brief ('geschreven met een FC Groningen-hart, eerlijk en oprecht', aldus SV-voorzitter John Schurer) kwamen zaken als in- en verkoopbeleid, de financiële situatie, de stand op de ranglijst en de binding van de supporters met hun club aan de orde.

 

Het zal geen toeval zijn geweest dat de spelers van de FC afgelopen zaterdag de zege op AZ uitbundiger dan anders vierden met de meegereisde supporters. Het feit dat de spelers tot twee maal toe een feestje vierden met de euforische fans geeft aan hoe serieus de club het statement van de SV neemt.

 

Een uitgebreide delegatie van de Trots van het Noorden heeft gisteravond uitgebreid gesproken met het bestuur van de Supportersvereniging. De slotconclusie van het ruim drie uur durende gesprek was: Alle aanwezigen concludeerden uiteindelijk dat het een kritische en nuttige bijeenkomst was geweest, waarbij er meer wederzijds begrip en duidelijkheid was gekomen met slechts één gezamenlijk doel: het belang en welzijn en de toekomst van FC Groningen.

Wij maken geen deel uit van het bestuur van de SV en waren gisteravond dus niet aanwezig. Als we het verslag doorlezen, dan constateren we enerzijds dat er nog wel de nodige vragen overblijven. Zo zijn onze zorgen omtrent de financiën van FC Groningen, zoals door ons op 16 januari jl. verwoord in ons artikel 'Financieel jaarverslag 2011-2012 FC Groningen: verontrustende cijfers' nog niet weggenomen. Hans Nijland en financieel manager Marc-Jan Oldenbandringh spreken over economische tegenwind en zelfs over de economische crisis die z'n dieptepunt nog niet heeft bereikt. De voor 2012/2013 begrote omzet van € 18,0 miljoen betekent echter een stijging van 9,8% t.o.v. 2011/2012 toen de omzet juist met 5,2% was gedaald t.o.v. 2010/2011. Wij kunnen deze stijging moeilijk rijmen met de voortdurende economische malaise, maar wellicht liet de club gisteravond niet het achterste van haar tong zien.

 

Anderzijds zijn we heel blij met het feit dat de clubleiding van FC Groningen het signaal vanuit de kant van de supporters serieus neemt en zo snel op de uitnodiging van de SV is ingegaan om samen aan tafel te schikken. Veelbelovend is de volgende passage:

 

De club is op de hoogte van de geluiden in Euroborg en is druk bezig met het maken van plannen om het enthousiasme onder de aanhang weer terug te krijgen en de sfeer en beleving weer een impuls te geven.

 

We zijn erg benieuwd naar deze plannen. De gemeenschappelijke wens van supporters én club om van de Euroborg weer een vol en kolkend stadion te maken klinkt ons als muziek in de oren.

 

Niet helemaal duidelijk is of het de bedoeling is dat het gesprek een al dan niet structureel terugkerend vervolg krijgt. De SV zal een vinger aan de pols houden, dus we nemen aan dat het supportersbolwerk niet op z'n lauweren zal rusten en de clubleiding waar nodig opnieuw opbouwend-kritisch tegemoet zal treden mocht hier aanleiding toe bestaan.

 

Na afloop waren er over en weer positieve geluiden te horen. De SV was blij met de uitgebreide, open en transparante uitleg en toelichting van FC Groningen; FC Groningen zelf was verheugd over de betrokkenheid van de supporters die van de open brief uitgaat - 'dit zegt alles over de manier waarop we met elkaar het beste voor hebben met FC Groningen'.

 

Wat ons betreft is er met de bijeenkomst van gisteravond heel goed invulling gegeven aan het allereerste dat de club, na het voorwoord, in het beleidsplan 2012-2016 schrijft:

 

FC Groningen is een volksclub. Dit impliceert al dat de club dicht bij haar supporters, zakelijke relaties en ketenpartners staat en wil staan. FC Groningen voert daarom een open en transparant beleid en de club luistert graag naar haar achterban. Om dicht bij de mensen te (blijven) staan die de club een warm hart toedragen, dien je je te mengen in de maatschappij. FC Groningen realiseert zich dat de club een uithangbord is, een voortrekkersol kan spelen en een voorbeeldfunctie heeft.

 

We verwijzen graag naar de samenvatting van de bijeenkomst die op de sites van FC Groningen en de Supportersvereniging zijn verschenen.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.