Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

56 gasten online

Fanatieke AZ-supporters waarderen steun van meegereisde supporters FC Groningen

In de nieuwe rubriek Sfeer & Beleving (zie het menu links op onze site) mag het volgende bericht niet ontbreken. Van één van de leden van Supportersbeweging Victoria Alkmaar ontving o.a. FCG Online een e-mail n.a.v. de wedstrijd die wij op 30 januari jl. in Alkmaar hebben gespeeld. Kort daarvóór werden 16 omstreden stadionverboden uitgesproken tegen AZ-fans. Uit protest beklommen talloze aanhangers van AZ pas na 16 minuten de tribune. Vele meegereisde FC-supporters waren solidair. AZ-fans bedanken hen!

 

(Bewust plaats ik af en toe uit betrokkenheid een artikel op deze site over het wel en wee van de fanatieke supporters, ook al zijn deze stukken niet de meest gelezen epistels op FCG Online. De fanatieke supportersschare van FC Groningen is nl. onlosmakelijk verbonden aan onze prachtige club. Daar waar spelers vaak komen en gaan uit financiële overwegingen in plaats van uit clubliefde, daar blijven echte supporters hun club door dik en dun trouw. Onze nieuwe rubriek heet niet voor niets Sfeer & Beleving. Zaken die bij onze club horen, zaken die Hans Nijland geregeld benoemt en zaken die wij ook willen benoemen als daar aanleiding voor is.)

 

In onze voorbeschouwing op de wedstrijd AZ - FC Groningen zijn we al uitgebreid ingegaan op de onverkwikkelijke taferelen die zich in Alkmaar hebben afgespeeld, lees het maar eens door. Wat was ook nog maar de aanleiding voor de stadionverboden? Ik citeer uit de voorbeschouwing:

 

Er zijn er opeens 16 stadionverboden uitgedeeld aan AZ-supporters. Zij hebben eind oktober 2009 tijdens de wedstrijd die AZ tegen hun uit Amsterdam afkomstige grootste vijand en rivaal moest spelen (en verloor) [wat overigens dezelfde grootste vijand en rivaal is van FC Groningen] spreekkoren aangeheven aan het adres van de op een gênante manier van AZ naar Ajax overgelopen Demy de Zeeuw. Vermoedelijk met geavanceerde apparatuur, met wellicht zelfs een liplees-optie, is achterhaald wat deze 16 supporters hebben gezongen en binnen de kortste keren is een stadionverbod, namens de KNVB en in eendrachtige samenwerking met de club AZ door deurwaarders thuisbezorgd bij de 16, hun deel. De KNVB is opgetogen en heeft de club AZ met dit doortastende optreden beloond in de vorm van het niet verder willen vervolgen van AZ: betrokkenen binnen AZ hebben adequaat gehandeld, aldus de rasbobo's uit Zeist.

 

Vandaag is er naar buiten gekomen wat de supporters van AZ zaterdag in de wedstrijd tegen FC Groningen van plan zijn: ze willen pas na 16 minuten de tribunes bestormen, als voor elk stadionverbod één protestminuut is verstreken. Lees hier maar eens meer over de protesten die rond de wedstrijd van AZ tegen ons gehouden gaan worden. Voornaamste punt van woede onder de AZ-fans is: "Zonder enige kans op verdediging en zonder bewijs te hebben gezien worden zestien supporters veroordeeld om een voorbeeld te stellen. Een volkomen onacceptabele gang van zaken, die dan ook schreeuwt om actie."

 

De fanatieke supporters van FC Groningen pikten dit signaal op en hebben het voor elkaar gekregen dat ook veel supporters die met FC Groningen naar Alkmaar waren afgereisd de eerste 16 minuten van de wedstrijd beneden hebben bekeken en pas daarna het uitvak hebben betreden. Zie hier voor de tekst die op een pamflet stond dat aan de meegereisde supporters van de Trots van het Noorden werd uitgereikt. Een mooi stukje solidariteit.

 

De betrokken supporters van AZ kunnen dit gebaar zeer waarderen, en ze schreven o.a. aan ons onlangs het volgende:

 

Bedankt voor de steun zaterdag! Mooi om te zien dat supporters eensgezind actie kunnen voeren tegen de absurde maatregelen die ons ten deel vallen. Je hebt helaas altijd veel mensen die zich niks van acties aantrekken en gewoon de tribune bestijgen, maar gekeken naar het aantal mensen dat wél beneden stond is de actie geslaagd! Nogmaals dank en mochten we elkaar nog eens bij kunnen staan weten we elkaar te vinden!

 

Nogmaals: niemand spreekt de spreekkoren goed, het gaat om de willekeur waarmee zomaar 16 supporters uit een groep zijn geplukt en zonder overlegging van bewijsstukken en zonder kans op verweer een stadionverbod opgelegd hebben gekregen. Als supporter zijnde ben je niet meer dan aangeschoten wild, en dat is onacceptabel.

 

Extra wrang en echt stuitend aan de gang van zaken is dat één van de 16 "daders" (die in AZ-kringen M. wordt genoemd) vroeger zelf aan kanker heeft geleden en ontkent de spreekkoren te hebben aangeheven. Lees het schokkende verhaal hierover op de site AZ Fanpage. Inmiddels is de 16 voorgehouden dat ze strafvermindering kunnen krijgen door een bepaald traject bij het KWF te doorlopen, en na overleggen tussen de club AZ en M. lijkt laatstgenoemde dit voor hem pijnlijke en confronterende gebeuren niet te hoeven ondergaan.

 

Klik hier voor een (Alkmaars) verslag van de supportersactie rond AZ - FC Groningen. Ook hierin worden de supporters van FC Groningen genoemd. Ik citeer: "Veel FC-supporters bekeken de eerste zestien minuten van de wedstrijd eveneens vanuit de gracht. Hiermee is eens te meer aangetoond dat voetbalsupporters van verschillende clubs elkaar niet per definitie aftuigen, maar op een normale manier voetbal kunnen beleven zonder dat hier problemen uit voortvloeien. Hulde aan de Groningers voor de actiebereidheid en steun, samen staan we sterker in de strijd tegen de absurde behandeling van voetbalsupporters!"

 

Graag gedaan!


Een deel van de supporters van FC Groningen die gedurende 16 minuten beneden blijven staan.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.