Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

67 gasten online

Roda JC schoffeert supporters FC Groningen

We hebben er even een (kort) nachtje over geslapen om de eerste primaire reacties op de manier waarop Roda JC omgaat met de bezoekende supporters kwijt te zijn. Maar ook the day after is duidelijk dat de wijze waarop stewards en politie gisteren met de aanhang van FC Groningen is omgesprongen is ronduit beschamend. Een korte impressie van een avond waarop intimiderend werd gefouilleerd, supporters onnodig lang moesten wachten, bier door de politie werd gestolen en zelfs niet werd voorkomen hoe de achterruit van een FC-busje werd vernield omdat er een FC Groningen-vlag achter lag. Roda JC: om ziek van te worden.

 

UPDATE:

Ons artikel heeft kennelijk veel losgemaakt, niet alleen in Groningen, maar ook in Limburg. We krijgen veel sympathieke reacties binnen, ook van Roda-supporters. Dat doet ons goed. Laten we hopen dat we komend seizoen een heel positief artikel kunnen schrijven over het randgebeuren van de wedstrijd Roda JC - FC Groningen! (En wie weet komen we elkaar in de KNVB-beker nog tegen )

 

Op alle fronten is Roda JC bezig om met voorbedachte rade alle mogelijk schaars nog aanwezige sympathieke gevoelens definitief de grond in te stampen. Het feit dat Mark van Rijswijk van Eredivisie Live gisteravond constateerde dat er op Limburgse vlaaien bezuinigd wordt en nu alleen nog aan de schrijvende pers wordt uitgedeeld doet ons nog slechts de schouders ophalen, maar de wijze van omgang van Limburgse stewards en politie met de supporters van FC Groningen mag stuitend worden genoemd.

 

Ondergetekende zat zoals zo vaak in een Fan Tour-bus, en op het eerste gedeelte van de reis viel weinig aan te merken, al was het uiteindelijke vertrektijd van 14:15 uur wel wat érg vroeg. Ondanks twee pauzes onderweg waren we al ca. 1,5 uur vóór aanvang van de wedstrijd op de plaats van bestemming gearriveerd, maar goed - als de voorspelde sneeuw ook ten zuiden van de mooiste provincie van Nederland zou zijn gevallen zou de reis ongetwijfeld minder voorspoedig zijn verlopen.

 

Maar meteen bij aankomst op de parkeerplaats van het Parkstad Limburg Stadion begon het gedonder. Nooit eerder vertoond: uitsupporters moesten lang wachten bij het gesloten draaihekje van het stadion. Niet dat er geen stewards aanwezig waren om ons (één voor één) binnen te laten, integendeel. Er was een grote controlemacht opgetrommeld en die stonden ons reeds op te wachten. Maar nee, er werd gezellig gekletst met elkaar door de heren en dames stewards, maar het hekje opendoen - neen. Sterker nog, we werden volledig genegeerd. Waren we dan met honderden supporters aanwezig die een langere controle-voorbereidingstijd vereisten? Welnu, van de 170 meegereisde uitsupporters waren slechts 22 per bus gearriveerd, kortom - wat was het probleem? Het toppunt was nog dat één steward heel provocerend tegen het nog afgesloten draaihek ging leunen om ons vals aan te grijnzen - en pas minuten later het hekje opende. En nee, de FC-supporters gedroegen zich voorafgaande aan de wedstrijd netjes, geen wanklank was te horen, geen anti-Limburgs spreekkoor weerklonk.

 

(Te bespottelijk voor woorden: zoals te doen gebruikelijk worden de Fan Tour-bussen bij elke uitwedstrijd een aantal kilometers vóór aankomst op de plaats van bestemming opgewacht door een aantal politiemotoren, die ons begeleiden naar het stadion. Gisteravond bleken de politiemotoren zich echter zó langs de snelweg opgesteld te hebben dat ze niet konden waarnemen wie er langsreden. Het ontging de heren, die zich met de rug naar het langsdenderende verkeer hadden gekeerd, dan ook volledig dat de Fan Tour-bus passeerde. Hoe onze buschauffeuse ook claxoneerde - pas vele minuten later werden we ingehaald door de motoren die ons, als waren we criminelen, met een indrukwekkend vertoon van sirenes en macht naar het stadion brachten.)

 

Het fouilleren was ronduit intimiderend, en van een zelden vertoonde grondigheid. Bij een aantal supporters, waaronder bij mij, bleek meer dan één pen in de jaszak te zitten - inleveren die handel: het maximum van één pen per persoon was overschreden. Een zelfbedachte Roda-regel die het bloed onder de nagels weghaalde. Want wat is er mis met een handjevol pennen in het stadion? Ja, je kunt ze op het veld gooien, maar komen wel toegestane klompen of broekriemen niet nog veel harder aan?

 

Bij de Groningen Fanatics werd moeilijk gedaan over het aantal meegenomen vlaggen, pas na lang aandringen mochten de sfeerverhogende attributen mee naar binnen worden genomen. Mogelijk heeft de zoals zo vaak ook meegereisde Paul Zweverink, intermedair tussen club en supporters, een bemiddelende rol heeft gespeeld bij dit vokomen onnodige incident, feit is dat Roda uit het werkelijk schandalige optreden van enkele jaren geleden, waarbij één supporter van FC Groningen volledig ten onrechte een stadionverbod kreeg toebedeeld, absoluut niets heeft geleerd.

 

(Als ik goed ben geïnformeerd is het indertijd zó gegaan. De FC Groningen-supporter in kwestie kreeg een stadionverbod, vroeg naderhand om beelden van de bewakingscamera, maar vervolgens waren die beelden plotseling verdwenen. Er werd een zaak van gemaakt, de beelden bleken er opeens toch te zijn, en nadat uit de beelden duidelijk naar voren kwam dat niet de FC Groninger-supporter maar juist de (door Roda ingehuurde?) bewakers achter de provocaties zaten is de persoon in kwestie gerehabiliteerd, overigens pas begin 2009!?!. [Edit: inderdaad, zo is het gegaan op de bewuste 11e november 2007. Het hele verhaal staat onderaan dit stuk.])

 

Nergens anders dan bij Roda-uit worden uitsupporters gedwongen eerst de bekende munten te kopen, in dit geval Roda-munten, waarna met die munten koffie e.d. aangeschaft kunnen worden. De wijze van verkoop van munten is lachwekkend. Eén en dezelfde persoon verkoopt aan de rechterkant van het uitgiftevak munten, loopt vervolgens naar links en is dan bereid de munten in ontvangst te nemen in ruil voor een versnapering. Maar in tegenstelling tot andere jaren slaagde men er gisteren zelfs in bij het verkopen van de munten het bloed onder de nagels van onze supporters weg te halen. Gelijk oversteken is er niet bij: eerst moeten we ons geld overhandigen, pas daarna gaat men op zoek naar munten. Of niet, zoals bij mij. Wel geld in ontvangst nemen voor een munt, maar de munt pas na lang aandringen overhandigen, hierbij in onverstaanbaar dialect allerlei onzin uitkramend. Het sloeg werkelijk nergens op wat de Limburgers vooraf bekokstoofd hadden hoe ze met ons moesten omgaan.

 

Na afloop van de wedstrijd werden we - zoals we eigenlijk alleen uit het vergelijkbaar gast-onvrije Duivendrecht kennen - veel te lang in het uitvak vastgehouden. De afgenomen pennen kregen we toen wel terug, dat moet gezegd, maar eenmaal in de bus gezeten mochten we vervolgens de parkeerplaats niet af. Pas kort vóór half elf mochten we vertrekken. Of we niet al laat genoeg in Groningen zouden arriveren!

 

Op de parkeerplaats bleek na afloop van de wedstrijd dat van een busje van de Groningen Fanatics de achterruit was ingeslagen. De reden zal zijn geweest dat er een FC Groningen-vlag achter die ruit zichtbaar was. Maar is het geen grof schandaal dat de ruim aanwezige plaatselijke politie- en steward-macht niet kon voorkomen dat dit kon gebeuren? De parkeerplaats is nota bene afgesloten van de parkeerplaats van het thuispubliek, maar de plastic linten zijn geen waterdichte afscheiding - waarom werd het verbod om de parkeerplaats te betreden niet gehandhaafd? Zoals gezegd, er was meer dan genoeg controlepersoneel aanwezig. Let wel - we waren gisteren met 170 supporters - hoe moeilijk kan het zijn om één en ander te organiseren? Of hebben de stewards de ruit zelf ingeslagen? Mochten ze naderhand beweren dat het terrein goed gecontroleerd is geweest op de aanwezigheid van onbevoegden, dan blijft er maar één mogelijkheid over - ze hebben de ruit zelf aan gort geslagen. Of is de achterruit al eerder stuk geslagen door een onverlaat van het thuispubliek? Die moeten we nog uitzoeken.

 

Dan het bierincident. Iedereen weet dat er op de parkeerplaats van de thuisclub door uitsupporters geen bier mag worden gedronken. Kijkend naar bv. de omgang en regelgeving met uitsupporters in Duitsland kun je hier al je vraagtekens bij zetten (het naderhand door FC-supporters gescandeerde Deutschland, Deutschland, Roda hoort erbij is dan ook weliswaar erg begrijpelijk, maar niet terecht: juist in Duitsland is het nog een feest om een uitwedstrijd te bezoeken. Bier drinken: geen probleem. Geen evenementenbier, nee echt lekker bier. Of Schnaps of wat dan ook. Ben je straal bezopen? Ook goed, dan mag je gewoon niet naar binnen. Prima geregeld daarzoot), maar daar gaat mijn punt niet over. Wat onze supporters wél deden - niks mis mee: voorafgaand aan de wedstrijd het meegebrachte bier onder de auto's zetten, zodat het lekker zou afkoelen tijdens de wedstrijd, om het na afloop van de wedstrijd mee te nemen, de auto's in, om het vervolgens tijdens de lange, lange reis naar Groningen op te drinken. Maar het bier bleek na afloop van de wedstrijd te zijn verdwenen! Een klein groepje supporters sprak de aanwezige politieagenten erop aan, maar de politie ontkende glashard het bier te hebben weggenomen: "Wij weten van niks." Ook het aangevoerde argument dat het een bewaakt terrein was en dat het wel de politie moest zijn geweest die het bier had weggenomen bleek niet overtuigend en werd weggewuifd. Wel werd geantwoord: "Dan hadden jullie maar geen bier moeten meenemen naar uitwedstrijden." Hiermee werd het bewijs geleverd dat het IQ van de plaatselijke politiemacht beperkt is, immers - geef je met zo'n opmerking niet aan dat je het bier wel degelijk preventief hebt weggenomen? Door de politie werd er nog even fijntjes aan toegevoegd: "Jullie hebben een leuke avond gehad toch? Jullie hebben toch gewonnen?" Weer een onnodige provocatie. En dan die air van "Haha jullie kunnen ons toch niks maken."

 

De groep supporters die in discussie was met de politie werd echter steeds groter, want overal bleek het bier te zijn weggenomen. Een wat oudere politieagent zei toen tegen de aanwezige supporters dat hij met eentje van hen wilde praten. Na het gesprek bleek het bier opeens afgehaald te kunnen worden ... bij een politieauto, waar het bier achterin opgeslagen was.

 

Het geeft maar weer eens aan hoe onacceptabel het is waar Roda JC mee bezig is. En waarom? N.a.v. onze enigszins tendentieus opgestelde voorbeschouwing (zoals altijd, het is immers een in column-stijl geschreven stuk, altijd wat dik aangezet, maar daar prikt iedereen toch zo doorheen?) ontvingen we onderstaande mail van ene Paffen André uit Limburg, nota bene met "geen respect" als onderwerp van het (niet geheel foutloos gespelde) bericht:


Een beetje respect zou op zijn plaats zijn, eerstens is de wedstrijd tegen de vechtersbazen uit leeuwarden alweer meer als een seizoen geleden en ten tweede wij zijn nogf nooit op een gastvfrije manier in dat groen gedrocht ontvangen, wij zijn trots erop dat w<e Limburgers zijn iets da jullie niet kunnen zeggen, blijf vooral weg uit Kerkrade en vanavond zullen jullie een vervelende lange reis terug hebben
 

Laten de Limburgers eens gaan analyseren wat de betekenis van het woord respect is. Het gisteren vertoonde gedrag was onnodig. Er waren meer supporters dan ooit meegereisd naar Kerkrade, en allemaal met de beste bedoelingen: een leuke avond hebben, hun club supporten, zonder negatieve bijbedoelingen. Laat men in Kerkrade eens te rade gaan bij zichzelf. Misschien komen er dan wel nóg meer supporters in het uitvak. Of is het bij de behandeling van de thuissupporters van hetzelfde laken een pak, en is dit nu eenmaal de Limburgse omgang met de medemens? Afgaande op de vele lege plekken in het halflege stadion zou je het bijna denken.

 

Of hoopt men ter plaatse op een leeg uitvak en haalt men alles uit de kast om dit te bewerkstelligen? Dan hebben ze aan mij een kwaaie. Volgend jaar ga ik weer. En weer met goede bedoelingen. En hopelijk kunnen we dan een positiever bericht schrijven in ons topic Sfeer & Beleving.

 
 
Roda JC: om ziek van te worden.

Aanvulling:
Inmiddels heeft ook Albert van de Groningen Fanatics een stuk geschreven met de alleszeggende kop "Gastvrijheid" in Kerkrade. Lees hier zijn dito onthutsende ervaringen van gisteravond. Inderdaad wel positief: de gratis soep en brood bij het uitvak. Maar wat daartegenover werd gesteld... We weten nu ook dat de ruit van het FC-busje door een groep van 40-50 Roda-supporters is vernield. Hulde.
 

Toevoeging stadionverbod FC Groningen-supporter n.a.v. Roda JC - FC Groningen van 11-11-2007 (bron: lees hier):


Voetbalfan vrijgesproken en stadionverbod ingetrokken
zaterdag, 28 maart 2009
Roda JC tegen FC Groningen eind 2007 is alweer lang geleden, maar kreeg een vervelend staartje voor de oud-voorzitter van de GF. (Groningen Fanatics, sfeerteam)

Voor de wedstrijd was een groep FC Groningen-supporters in Kerkrade bezig sfeeracties voor te bereiden. Stewards drukken de groep terug in de hekken. De oud-voorzitter van de GF komt in het gedrang en duwt tegen de steward. Vervolgens wordt hij hardhandig verwijderd en geslagen. Aangifte tegen het gedrag van de steward wordt door het OM geseponeerd.
De voetbalfan werd wel vervolgd. Volgens de Officier van Justitie had de voetbalfan de steward tijdens een worsteling opzettelijk een vuistslag op de kaak gegeven en moest hij hier verantwoording voor afleggen. Dat de worsteling echter door de steward was ingezet omdat de voetbalfan naar zijn mening niet op de juiste plek stond deed daar niets aan af. Ook niet dat de voetbalfan na de vermeende vuistslag door 3 stewards bruut op de grond werd gewerkt terwijl zijn trui over zijn hoofd was getrokken. De aanklacht van de voetbalfan tegen de steward was immers geseponeerd.

Dat de voetbalfan is vrijgesproken is voornamelijk te danken aan de videobeelden die de camera's van Roda van het voorval hebben gemaakt. Tijdens de verdediging van de voetbalfan werden deze getoond. Hierop concludeerden de rechter, de steward en ook de Officier van Justitie dat er geen vuistslag te zien was. Dat daarnaast de steward, als zijnde getuige van het OM, totaal iets anders verklaarde dan hij in zijn aangifte had vermeld. Dat hij daarnaast in staat was na de vuistslag iemand bruut tegen de grond te werken en geen lichamelijk letsel had, hielp de officier van justitie ook niet.

Dankzij de videobeelden verzande de rechtszaak niet in een welles nietes spelletje en kon de rechter een duidelijke conclusie trekken; vrijspraak. Ook het door de KNVB opgelegde stadionverbod is ingetrokken. Zijn advocaat heeft ondertussen een schadeclaim ingediend bij de KNVB.

De steward mag gewoon doorgaan met het gedrag van weleer bij Roda JC. De ombudsman pleit dan ook voor een duidelijk bejegeningsprofiel voor stewards, zodat ook hun gedrag objectief bekeken kan worden.

 
Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.