Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

91 gasten online

Club en supporters enorm geraakt door gebeurtenissen vóór en na Excelsior-uit

Wie de krant van vandaag, de nieuwsbrief van Hans Nijland van morgen en met name de reacties van supporters van FC Groningen op diverse sites en forums leest, die kan maar één conclusie trekken: het excessieve en provocerende politieoptreden, gericht tegen een grote groep supporters van FC Groningen die per trein naar Rotterdam zijn gereisd en waarvan slechts enkelen vuurwerk afstaken, is veel meer dan de wedstrijd zelf datgene wat de gemoederen bezighoudt. Ons hebben berichten bereikt dat de nieuwe 'voetbalwet' door de politie is aangegrepen om in de praktijk gebracht te worden en dat de supporters van FC Groningen, die gisteren zeker niet uit waren op escalatie, als testcase moesten dienen. Een zeer kwalijke gang van zaken die naadloos aansluit bij de politieacties van eind vorig jaar, ook al in Rotterdam (machtsvertoon na 1312 actietijd). De Groningen Fanatics slaan de handen ineen om gezamenlijk de krachten te bundelen; Hans Nijland vindt de gebeurtenissen met politie en supporters veel erger dan de twee verloren punten en heeft Paul Zweverink, intermediair tussen club en supporters, aangewezen voor de verdere communicatie.

 

Omdat wij zaterdagavond niet tot de treinreizigers behoorden, is het voor ons moeilijk om exact weer te geven wat er is voorgevallen. Duidelijk is wel dat het optreden van stewards en politie rond de vorige uitwedstrijd van FC Groningen niet op zichzelf staat. Inderdaad, de pot die we onlangs bij Roda JC speelden en waarvan vooral de beschamende behandeling van de meegereisde supporters, die goede bedoelingen hadden, door stewards en plaatselijke politie is blijven hangen. Voor een relaas van de onacceptabele toestanden van die avond, waarvan we wél getuige zijn geweest: lees dit artikel).

 

Na dit artikel hebben we vele reacties gekregen, ook van supporters van Roda JC, en deze waren zonder uitzondering meelevend. De Limburgse supporters schaamden zich voor de wijze van omgang door de (veelal extern ingehuurde) ordebewaarders en politieagenten. Eén supporter van Roda JC schreef ons dat een ME-er hem ooit letterlijk heeft verteld dat als Roda tegen ajax of Feyenoord speelt, ze hopen op een confrontatie, want anders zit de adrenaline de halve week nog in hun lijf en dat komt hun thuissituatie niet ten goede. Daarom spelen ME-ers tijdens de wedstrijd buiten het stadion vaak een potje voetbal onderling, velen weten dit niet, aldus de Roda-supporter. Bij Roda hebben de Roda-fans duidelijk gemaakt dat zij zich niet meer door de eigen stewards laten provoceren. Sindsdien hebben de heldhaftigen een ander slachtoffer: gesteund door de politie voelen de stewards zich onaantastbaar. Gevolg: de supporters van de tegenpartij moeten het ontgelden.


Eergisteren zal er voorafgaand aan het optreden van de smerissen in Rotterdam wel geen potje onderling zijn gevoetbald, met alle buitenproportionele acties tegen de FC-supporters van dien. Want waarom zouden Limburgse ME-ers en andere politiefiguren anders zijn dan hun collega's elders in het land?
 

Op de site van de Groningen Fanatics staat kort beschreven wat er zaterdag is voorgevallen. In dit stuk staat het volgende:


Gisteren stond de laatste competitiewedstrijd van 2010 op het programma. Leuk, op eigen vervoer naar Rotterdam, dachten ruim 200 Groningensupporters die een EV-kaart hadden gekocht. Eigen vervoer blijkt tegenwoordig echter een dag op pad onder begeleiding van politie om uiteindelijk opgepakt te worden.

Onderweg naar Rotterdam werd er op perrons een aantal malen vuurwerk afgestoken. Dit vormde voor het politiekorps Rotterdam-Rijnmond genoeg reden om een groep van ongeveer 60 personen, die vrijwillig uitstapten op Rotterdam Alexander in te sluiten bij het naastgelegen metrostation. In tegenstelling tot wat in de media is verschenen is er geen vuurwerk afgestoken in de trein en is de groep niet om deze reden uit de trein gehaald door de politie, maar vrijwillig uitgestapt om vanaf dit station met de metro naar Kralingen te reizen in plaats van de omweg via Rotterdam Centraal.

De groep supporters werd eerst ruim een uur vastgehouden op het metrostation. Daarna mocht de groep per tweetallen het perron verlaten, om verdeeld over drie bussen naar het politiebureau te worden vervoerd. Ongeveer drie uur later, nadat voor iedereen een proces-verbaal was opgemaakt werden de stadsbussen onder politiebegeleiding teruggereden naar Groningen. Een knap staaltje machtsvertoon van de lokale overheid.

 

Uitgebreide beschrijvingen en emotionele en woedende reacties van betrokken supporters van FC Groningen zijn onder meer in het wedstrijdtopic op het FCG Forum te lezen.

 

Zoals zo vaak zijn de supporters weer de dupe van één en ander. De Groningen Fanatics hebben vandaag een update gepubliceerd waarin ze schrijven dat FC Groningen zich distantieert van de vuurwerkgooiers, maar dat de club het zeer betreurt hoe de overige supporters zijn benadeeld. Dit zal Hans Nijland morgen ook in zijn nieuwsbrief verwoorden. Het kwalijke is dat een groep is opgepakt voor de daden van individuen, en om deze reden zal FC Groningen verder zeker geen sancties of wat dan ook leggen op de betrokkenen. In deze update wordt het volgende gezegd:

 

Beste medesupporters,

Een korte update over eergisteren, Excelsior uit.
Het is nog onduidelijk of en wat er gaat gebeuren met de personen die eergisteren zijn opgepakt wegens baldadigheid. De eerste die hierin actie kan ondernemen is de politie Rotterdam. FC Groningen zal morgen in de nieuwsbrief een alinea wijden aan wat er gebeurd is. Hierin zal benadrukt worden dat de club zich distantieert van de vuurwerkgooiers, maar het zeer betreurt op welke wijze de overige supporters zijn benadeeld.
FC Groningen zelf zal de betrokken sowieso op geen enkele wijze verder 'straffen', omdat zij ook beseffen dat er een groep opgepakt is voor de acties van individuen.

Eergisteren hebben jullie allen je naam en/of emailadres gegeven.
Het lijkt ons (GF) verstandig de krachten te bundelen in deze zaak.
Omdat we nog niet veel weten over wat komen gaat, is ons voorstel daarom om af te wachten of en wat voor proces-verbaal er op de mat valt. Aan de hand daarvan zullen we kijken wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld gezamenlijk in beroep, eventueel met hulp van de juridische commissie van de supportersvereniging.

Of je gezamelijk in beroep wilt, is natuurlijk ieders eigen keuze, maar we willen graag van elkaar weten wie wat doet. Daarom het verzoek om wederzijds contact te houden. Als er nieuwe informatie komt, word je per email op de hoogte gehouden. Bij vragen, informatie of actie van jouw kant, willen wij dat graag ook.
Belangrijk is in ieder geval dat er tussen de aanwezige supporters onderling geen grote verschillen gaan ontstaan in welke actie je onderneemt, dus houd contact!
Daarom willen we ook diegene die wel zaterdag zijn opgepakt, maar die niet hun emailadres is gevraagd of deze mail hebben ontvangen, vragen een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat je kan worden toegevoegd aan het bestand.

Intermediair Paul Zweverink is door de clubleiding als persoon aangewezen die de verdere communicatie wat betreft eergisteren verzorgt. Als je vragen hebt, kun je gerust contact met mij of hem opnemen via onderstaande gegevens.

Vriendelijke groeten,

Tjarco, GF
 

Wie bijvoorbeeld Paul Zweverink zaterdagavond in het uitvak heeft gezien, die zag een getroffen intermediair die erg betrokken was (en is) bij de supporters van FC Groningen. En hij heeft de wedstrijd nog wel mogen bezoeken. Dit gold niet voor een grote groep supporters die onder mensonterende omstandigheden is aangehouden, opgehouden en na urenlang wachten onder overdreven politie-escorte is teruggebracht naar Groningen:

 

Dit zijn twee van de drie bussen die de opgepakte supporters onder politiebegeleiding weer terug brachten naar Groningen.

Op de eerste bus staat 'EVACUATIE', op de tweede bus 'PRETTIGE FEESTDAGEN' - macabere politiehumor,

waar van tevoren zeker al over nagedacht is

 

Wij hopen dat de komende tijd alles in het werk wordt gesteld om ervoor te zorgen dat de goede bedoelingen van club en supporters, om te komen tot o.a. een supportersvriendelijker manier van bezoeken van uitwedstrijden (niet alleen voor supporters van FC Groningen, maar voor supporters van alle clubs in Nederland), door het optreden van de Rotterdamse politie niet tot stilstand is gekomen. Dit proces moet doorgaan, en veel tijd om stil te staan hebben we niet: donderdag wacht alweer een eigen vervoer-uitwedstrijd, de bekerontmoeting bij Genemuiden, al lange tijd stijf uitverkocht, o.a. door honderden supporters van FC Groningen die een kaartje voor deze wedstrijd hebben gekocht en zich al dagenlang verheugen op een voetbalfeest in een uitverkocht uitvak, met plezier ervoor en erna.

 

Wij kunnen ons voorstellen dat sommigen de buik vol hebben van het bezoeken van uitwedstrijden en de wedstrijd in Genemuiden willen laten voor wat die is.

 

Maar wij hopen dat iedereen zich over de beschamende gebeurtenissen van zaterdag heen kan zetten en donderdag toch naar Genemuiden afreist, en er een fantastische dag van probeert te maken. Al was het maar om de politie deze overwinning niet te gunnen. De politie wil immers niets liever dan het ontmoedigen van het door supporters bezoeken van uitwedstrijden van hun club. Als we ze geen enkele stok geven om mee te slaan, dan zijn de supporters van FC Groningen de grote winnaar van deze bekerronde.

 

Tot donderdagavond in Genemuiden!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.