Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

326 gasten online

Training zaterdag 15 januari 2011: Spelers op kunstgras van Haren vol aan de bak

Het contrast met het zonovergoten Tenerife was vanmorgen groot. I.p.v. trainen bij ruim 20 graden werden vanmorgen handschoenen en maillots uit de kast getrokken om goed geprepareerd op het kunstgrasveld van de v.v. Haren te kunnen verschijnen; Petter Andersson droeg aanvankelijk zelfs een grijze wintermuts. Huistra en Van de Looi lieten hun manschappen echter zó pittig trainen, dat er bepaald niet gekoukleumd hoefde te worden. Afwezig waren alleen Koen van de Laak (revalideert) en Darryl Lachman (ziek). Van de aanwezige 20 spelers hielden Stenman en Sparv de training uit voorzorg iets eerder dan de rest voor gezien, maar ze zijn duidelijk op de weg terug. García, Luciano en Pedersen trainden alles mee; Nicklas oogde zelfs bijzonder fit en scherp.

 

Andreas Granqvist en Petter Andersson -

donderdagavond uitgeteld op het vliegveld na een intensief trainingskamp op Tenerife; vanmorgen alweer fanatiek trainend op het kunstgras van v.v. Haren

(met dank aan gelegenheidsfotograaf Tim Sparv)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn blij dat de winterstop er zo goed als op zit. Bij een weekend hoort nou eenmaal voetbal, en nu zelfs de transfer window zo dood als een pier lijkt (gelukkig!) snakken we ernaar om onze toppers van de Trots van het Noorden weer in levende lijve aan het werk te zien. Vanmorgen hadden we hiervoor de uitgelezen gelegenheid: FC Groningen traint sinds vanmorgen weer in Nederland. Plaats van handeling is de komende dagen het prachtige kunstgrasveld van de VV Haren, aangezien onze tegenstander van komende dinsdag, SC Genemuiden, eveneens op een nep-ondergrond speelt.

 

Typerend voor de oase van rust die er zelfs in deze transferperiode rond de selectie van FC Groningen lijkt te overheersen was de aanwezigheid langs de lijn vanmorgen van Henk Veldmate en Hans Nijland. Beide kopstukken uit het management keken tevreden toe hoe de huidige nummer drie van de eredivisie door Pieter Huistra en Erwin van de Looi onderhanden werd genomen; geen spoor van koortsachtige telefoontjes met duistere zaakwaarnemers of koffiekopjes-smijtende taferelen rond de onderhandelingstafel. Wij zijn er niet rouwig om, laat de selectie de rest van het seizoen maar mooi bij elkaar blijven - een feestje op de Grote Markt, pak 'm beet op zondag 15 mei a.s., kan dan niet uitblijven!

 

Ontspannen toekijkend: Henk Veldmate en Hans Nijland

 

Terwijl wij de indruk hadden dat de aanwezige spelers vrij aardig presteerden bij het begin van de training, daar dacht assistent-trainer Van de Looi er anders over. Hij maande de spelers tot minder passief gedrag en tot het nóg pro-actiever opvragen van de bal. De spelers pikten dit goed op en er ontspon zich een training die heel gevarieerd en zeer intensief was. Langs de kant was dit voor de gelukkig weer aanwezige trouwe supporter Koos aanleiding om tevreden vast te stellen dat "we zoiets vorig seizoen onder Ron Jans nooit hebben gezien", en hij heeft gelijk. Koos kon eindelijk weer een training bijwonen. De fan van de FC in hart en nieren heeft medio 2010 een zwaar infarct opgelopen, en kampt nog altijd met de naweeën hiervan. Met een zelden vertoonde positieve instelling knokt hij zich echter stukje bij beetje naar boven, onder het motto "Dou gout wat mout, zet altied deur, hol kop d’r veur" - ga zo door Koos!

 

Aanvankelijk kreeg een zevental spelers een rood hesje toebedeeld, te weten:

 

Andersson, Bacuna, García, Kunst, Metaj, Pedersen, Sparv

 

Doel was om na een zeer inspannende rondo, waarbij snel ingespeeld moest worden en de beweging en snelheid ervan af spatte, te komen tot flitsende aanvallen. We zagen mooie voorzetten over rechts van Jorrit Kunst, die tijdens het trainingskamp op Tenerife een boost gemaakt lijkt te hebben en als snel opkomende rechtsback de ene mooie voorzet na de andere afleverde. We lijken in noodgevallen een goede vervanger van Maikel Kieftenbeld in huis te hebben!

 

García en Kunst zetten mooie aanvallen op, waarna Petter Andersson en Nicklas Pedersen voor de afwerking mochten zorgen.

 

Bij de hesjes-loze selectie verliepen de aanvallen via de schijven Kieftenbeld, Femi, Holla, Tadic, Enevoldsen en Hiariej, waarna Tim Matavz vaak de killer was. Bij deze groep was Thomas Enevoldsen goed op dreef, en toonde Matavz zich de koele afmaker zoals we hem kennen, maar de absolute uitblinker in dit gedeelte was Tom Hiariej. Hij toonde zich een erg vaak opkomende verdedigende middenvelder, die qua positie vaak de nummer tien-positie innam, zó offensief was hij, en hij knalde vanuit alle hoeken op doel, en hij had zeker drie keer succes met geweldige afstandsschoten die snoeihard in het net sloegen. Brian van Loo was daarbij volkomen kansloos.

 

Tijd om uit te rusten was er vanmorgen amper. Zo nu en dan mocht er wat gedronken worden, maar we zagen ook tussen twee trainingsonderdelen een zo mogelijk nóg intensievere sprintsessie. Mocht zich tijdens het verblijf op de Canarische Eilanden een vakantiegevoel van de spelers hebben meester gemaakt - dit gevoel is uiterlijk na de training van vanmorgen verleden tijd!

 

Afgesloten werd met een partijtje negen tegen negen op een iets kleiner veld dan normaal. Hiervoor mochten de spelers eerst een groot doel zien op te scharrelen. Ze vonden dit ver weg in een uithoek van het trainingscomplex, en de hele groep hielp mee om het doel naar de plaats van bestemming te zeulen. Op dat moment hadden Tim Sparv en Fredrik Stenman de training net verlaten. De Fin heeft rugklachten, en Stenman begon grieperig aan het trainingskamp en had daarna ook wat last van zijn lies en werd bovendien nogal stijf na gedane inspanning. Beiden worden nog even ontzien, maar oogden alweer een stuk fitter dan ze op Tenerife deden. Ze hadden vanmorgen zeker door kunnen gaan, maar de trainers- en medische staf wil niks forceren, en waarom ook. Sparv is tegen Genemuiden sowieso geschorst en Stenman zal de komende dagen kunnen aansterken om alsnog in de bekerkraker aan de bak te kunnen.

 

De samenstelling van de groepen in het partijtje was als volgt:

 

rode hesjes: Van Loo, Andersson, Bacuna, Granqvist, Enevoldsen, Hiariej, Holla, Matavz, Veldmate

geen hesjes: Luciano, Femi, García, Kieftenbeld, Ivens, Kunst, Metaj, Pedersen, Tadic

 

Inderdaad, in beide groepen zowel basis- als niet-basisspelers, kortom - voor een vermoedelijke opsteling voor de wedstrijd van dinsdag op Genemuiden is het nu nog te vroeg.

 

Nadat de hesjesloze ploeg al snel op voorsprong kwam (Pedersen), was het Tim Matavz die twee keer achter elkaar droog en beheerst binnenschoot. Ook Thomas Enevoldsen en Nicklas Pedersen waren zeer goed op dreef in deze afsluitende partij. Ze straften kleine verdedigingsfoutjes efficiënt af. In deze vorm hoeven we tegen Genemuiden niet bang te zijn voor een herhaling van het Haaglandia-scenario (na een snelle achterstand vlak voor tijd gelijk komen om de handel pas in de verlenging te beslissen).

 

Na de partij mocht de groep twee rondjes uitlopen om vervolgens van een vrije zaterdagmiddag te kunnen genieten. Bij dit soort opdrachten zie je echter dat volwassen voetballers net kleine kinderen kunnen zijn. Het eerste uitlooprondje was al vrij kort, maar ze slaagden erin de hoeken in het tweede rondje nóg ruimer af te snijden om maar zo weinig mogelijk meters te hoeven maken. Pieter Huistra toonde zich echter een strenge leraar. Hij had het schouwspel nauwlettend gevolgd en sloot af met: "De rondjes worden steeds korter, we doen er nog eentje bij." De spelers hadden na de zware geleverde arbeid geen puf meer om tegen te sputteren, zodat ze deze laatste Tantalus-kwelling gedwee ondergingen. Als toetje mocht het eerder opgehaalde doel worden teruggebracht. Andreas Granqvist toonde zich wederom een ware aanvoerder door met armbewegingen een aantal spelers te nomineren voor deze eervolle taak; geheel onbaatzuchtig liet hij dit spektakel aan zichzelf voorbijgaan en liep naar de drinkflessen. Bij het ophalen van het doel liep hij ook al voorop en liet zijn knechten het werk doen.

 

Wij hebben vanmorgen genoten! Vóór Genemuiden-oet zijn er nog twee trainingen: zondag en maandag, beide malen om 10 uur. Daarna moet het gebeuren!

 

Foto's van de training van zaterdag 15 januari 2011:

 

 

Er wordt de komende dagen bij de v.v. Haren getraind

 

Eerste trainingsonderdeel - intensieve baloefening
Let op het opvallend gele schoeisel van de vandaag gedreven spelende Nicklas Pedersen

 

Van links naar rechts: Matavz, Pedersen, Andersson, Enevoldsen

 

Sprinten tussen de baloefeningen in

 

En terugrennen voor nóg een sprintje

 

Fredrik Stenman vlak vóór hij de bal krijgt ...

 

... en op weg naar de bal om een afgemeten voorzet af te leveren

 

De spelers halen een doel op

(Granqvist loopt hierbij als een waar leider voorop)

 

Eerste uitlooprondje, hierna nog een tweede en een bonusrondje

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.