Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

127 gasten online

Training zaterdag 29 januari 2011: Sparv en Holla vormen defensieve middenveld;

Jonas Ivens en Thomas Enevoldsen hersteld van lichte blessures

Onder het toeziend oog van Hans Nijland en Henk Veldmate, die hun slaapzak afgelopen nacht vermoedelijk in de directiekamer van de Euroborg hebben uitgerold en bezig zijn één van de meest rendabele transacties uit de geschiedenis van FC Groningen te realiseren, werkten de spelers van de FC in de frisse Euroborg de laatste training af voorafgaande aan Heerenveen-uit. Niet besloten, zoals Ron Jans vandaag in het Friese dorp traint, bevangen door wanhoop, maar open en vrij toegankelijk. Er werd in drie verschillende opstellingen getraind. Meest waarschijnlijk lijkt een basis met de gebruikelijke verdediging, daarvóór Sparv en Holla en met het offensieve viertal Tadic, Andersson, Enevoldsen en Matavz.

 

UPDATE zondag 30 januari 2011: Opstelling FC Groningen:

Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla, Sparv; Enevoldsen, Pedersen, Tadic; Matavz

 

Om 20 over 10 kwam Jonas Ivens vanmorgen als eerste uit de catacomben van de Euroborg, en daarmee was meteen onze eerste vraag beantwoord. De Belg is voldoende hersteld van zijn tegen Utrecht opgelopen kuitblessure en kan morgen tegen Heerenveen spelen. Dit is goed nieuws, want een centrale verdediging met Granqvist en Ivens en daarvóór de Fin Tim Sparv achten we nogal wat sterker dan de kunstgreep die je in het hart van de verdediging moet toepassen met Veldmate, Lachman of Sparv. De beide eerstgenoemden zijn nog niet toe aan het grote werk en Sparv is gewoon onmisbaar op het defensieve middenveld: het duo Holla-Hiariej is momenteel niet goed genoeg, vinden wij.

 

Net zoals vorig jaar om deze tijd kon er op het compleet bevroren TCN Trainingsveld niet getraind worden. De veldverwarming van de Euroborg biedt dan uitkomst. Nadeel is wel dat de plaggen dan in het rond vliegen, en dat terwijl de aangroeisnelheid van gras in de winter 0,0 is. Vorig seizoen betekende dit dat op een bepaald moment de grasloze toendra moest worden vervangen; laten we hopen dat de winter nu niet verder doorzet zodat de grasmat niet geruïneerd wordt door een intensieve trainingsbelasting.

 

Het is mooi dat Huistra publiek gewoon toelaat bij zijn trainingen. Vanmorgen lazen we in het Dagblad van het Noorden dat Ron Jans vandaag geen pottekijkers duldt bij zijn trainingssessie, en Frank de Boer heeft, in navolging van Martin Jol, besloten dat de glory hunters uit de hoofdstad alleen dinsdagochtend mogen toekijken bij zijn training; wij mogen ons hier gelukkig prijzen met de Groningse openheid en transparantie!

 

Op Koen van de Laak na was iedereen vandaag aanwezig, dus ook de voormalige twijfelgevallen Danny Holla en Thomas Enevoldsen. De 21-koppige A-selectie was aangevuld met de beloften Danny Menting en Norair Mamedov om een partij 11 tegen 11 mogelijk te maken. Inderdaad, 21+2=23 en 2x11=22, bij de partijtjes stond dus steeds iemand wissel. Deze persoon hoefde niet te blauwbekken maar mocht als grensrechter opdraven. Achtereenvolgens stonden Menting, Kunst en Mamedov te vlaggen en ze deden dit stukken beter dan de dilettanten die steevast vanuit Zeist naar thuiswedstrijden van FC Groningen worden afgevaardigd.

 

Na de warming-up werd er gesprint, eerst zonder bal en daarna in combinatie met het koppen van het leder. Dit spektakel geschiedde langs de zijlijn en het veranderde dit gedeelte van het gras in een moddervlakte, die al snel door duiven werd ingenomen.

 

Hierna stond een rondo op het programma. De veldspelers waren verdeeld in twee groepen: eentje van 10 en eentje van 11. De keepers werden op dat moment door Ruud Hesp gedrild. De groep van 10 leek op een soort van basis:

 

Enevoldsen, Granqvist, Holla, Ivens, Kieftenbeld, Matavz, Pedersen, Sparv, Stenman, Tadic

 

Tenslotte werd overgegaan tot het onderdeel waar het ons met name om ging: de grote partij elf tegen elf.

 

De basis speelde zoals hierboven al gezegd in drie verschillende opstellingen en wel als volgt:

 

Opstelling eerste partij

 

Matavz

Tadic - Andersson - Enevoldsen

Sparv - Holla

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Opstelling tweede partij

 

Matavz

Tadic - Pedersen - Andersson

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

(Dus in vergelijking met de eerste partij: Hiariej in plaats van Holla en Pedersen in plaats van Enevoldsen, waarbij Pedersen op tien ging spelen en Andersson doorschoof naar rechts.)

 

Opstelling derde partij

 

Matavz

Tadic - Pedersen - Enevoldsen

Sparv - Holla

Stenman - Veldmate - Granqvist - Kieftenbeld

Luciano

 

(Dus in vergelijking met de tweede partij: Holla weer in plaats van Hiariej, Veldmate in plaats van Ivens die naar de reserves doorschoof (mocht Ivens het morgen niet een hele wedstrijd kunnen volhouden dan zal Veldmate vermoedelijk worden ingebracht en zal Sparv niet doorschuiven naar achteren zoals in Utrecht wel gebeurde ), Veldmate en Granqvist wisselden toen wel van plek; tenslotte Enevoldsen op de plek van Andersson rechts op het middenveld.)

 

De reserves startten als volgt:

 

Pedersen

Mamedov - Hiariej - Bacuna

García - Femi

Metaj - Veldmate - Lachman - Kunst

Van Loo

 

Als we kijken naar de verschillende partijtjes, dan beviel het spel van de eerste partij ons het beste, vandaar dat we denken dat dit de opstelling wordt, morgen in de beladen kraker tegen Heerenveen, en daarom hebben we die opstelling dik gemaakt. Gescoord werd er in zowel de eerste als de tweede partij niet. In de derde partij wel, echter niet door de basis maar door de reserves, twee maal nog wel! Eerst was het García die Luciano met een prachtig, laag en zuiver geplaatst schot passeerde (Luciano was volkomen kansloos maar baalde zienderogen van het doelpunt), en heel kort daarna was het Danny Menting die de bal snoeihard hoog in het doel poeierde als afronding van een snelle uitbraak van de reserves. Andreas Granqvist zag er hierbij niet al te jofel uit. Wij houden het op een slechte generale, goede uitvoering. Door de derde partij kan wat ons betreft een streep voor wat betreft de basis van morgen: de reserves met García en Andersson waren domweg te sterk. We zagen nog een mooi schot van Thomas Enevoldsen, maar het bleef uiteindelijk 0-2.

 

(De spelers van de derde partij waren wel de spelers die ook de "basis-rondo" vormden, dus we kunnen er natuurlijk best naast zitten.)

 

Henk Veldmate en Hans Nijland doken ook op uit het binnenste van de Euroborg, en Veldmate had steevast zijn mobiele telefoon aan zijn oor geklemd. Hectische tijden, niet alleen voor de op nieuws beluste supporters van de FC (FCG Online loopt op z'n tandvlees), maar ook voor het management. Petje af voor deze mannen!

 

In de eerste partij zagen we een mooie voorzet van Enevoldsen op Matavz, die de door Napoli fel begeerde Sloveen net niet binnen kon koppen; in de tweede partij schoof Petter Andersson door naar de rechterkant en daar komt hij toch iets minder goed uit de verf dan op de tien-positie, de plek waar hij in december thuis tegen Vitesse zo uitblonk. In de derde partij speelde Petter bij de reserves en toen aan de linkerkant. In die partij speelde Femi als rechtsback, het experiment om Bacuna om te turnen tot rechtsachter lijkt alweer een geruisloze dood gestorven, en hier kunnen we wel mee leven. Leandro kan op veel posities uit de voeten, maar een verdediger is het niet. Gaan ze het nu met Femi als back proberen?

 

Norair Mamedov viel nog op door als enige speler in een luchtig T-shirtje te spelen, alle anderen hadden zich warm aangekleed met trainingspakken en velen droegen hierbij ook nog een muts. Mamedov echter is uit een geheel ander hout gesneden en ongeacht de buitentemperatuur lijkt er kokend bloed door zijn aderen te stromen. Deze topper zal volgend seizoen ongetwijfeld niet opnieuw naar Friesland worden uitgezonden. Op grond van het samenwerkingsverband tussen FC Groningen en SC Cambuur is hij nu alleen speelgerechtigd voor Jong FC Groningen en FC Groningen/Cambuur A1, en mag hij verder uitkomen voor het eerste van Cambuur, niet voor het eerste van Groningen. Mamedov ontwikkelt zich echter zó goed dat hij volgend seizoen vast en zeker regelmatig bij de eerste selectie van FC Groningen wordt betrokken.

 

Na de training bleven er nog zes spelers achter, te weten Bacuna, Femi, Hiariej, Lachman, Metaj en Veldmate; dit zestal zal morgen ongetwijfeld met Brian van Loo de koude bankbezetting in Heerenveen vormen. Naar de tribune zullen dan Kunst en Menting moeten verhuizen.

 

Over de voorbereidingen op de derby tegen Heerenveen is nu alles gezegd! Uiterlijk maandag weten we of we Tim Matavz vanmorgen voor het laatst hebben zien trainen, we hopen van niet en duimen voor een strategie van Hans Nijland en Henk Veldmate die erin resulteert dat Matavz het seizoen in Grunn kan afmaken. Want nu de vraagprijs voor Dost op € 6 miljoen is gesteld (logisch dat H'veen ajax een poot wil uitdraaien, maar dit gaat de FC nooit voor hem betalen) kan door zijn naam een streep en Alexander Gerndt speelt al maanden geen competitie en is dus niet wedstrijdfit. Of hebben ze een andere vervanger voor Matavz op het oog?

 

Iedereen: heel veel plezier morgen! Op naar een demontage van Heerenveen, dit is hét moment om de negatieve spiraal voor wat betreft uitwedstrijden om te buigen!

 

Fotoreportage van Jannes Veenstra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoreportage van Eric Smit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.