Laatste tweets:

Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

75 gasten online

Training woensdag 9 maart 2011:

Selectie FC Groningen pakt draad weer op; Tim Matavz terug op trainingsveld

Onder het toeziend oog van exact drie vaste trainingsbezoekers en beloftentrainer Dick Lukkien werkte een bijna voltallige selectie van FC Groningen vanmorgen een training af op het TCN trainingsveld. Alleen de langdurig geblesseerde Koen van de Laak ontbrak; verder was iedereen present, dus ook Tim Matavz en Gonzalo García. Van Petter Andersson, Femi en Jorrit Kunst wisten we al dat zij op de weg terug zijn, zij hebben gisteren immers een helft gespeeeld in het oefenduel van Jong FC Groningen tegen FC Emmen. De wedstrijd die FC Groningen vrijdagavond in en tegen Utrecht moet spelen komt echter ongetwijfeld nog te vroeg voor Tim Matavz, die zelf aangaf dat het met zijn lies nog niet zo goed gaat. Ook op Petter Andersson en Gonzalo García rekenen wij dan nog niet. Als we kijken naar de basis voor Utrecht-uit, dan denken we dat Maikel Kieftenbeld terugkeert van zijn uitstapje op de reservebank.

 

We hebben niet de gehele training kunnen bijwonen vanochtend, maar we hebben toch een aardig beeld gekregen van de huidige stand van zaken, zowel fysiek als mentaal.

 

Daar waar de koppies maandag - begrijpelijk - op onweer stonden, daar keken onze mannen vandaag weer fier vooruit en konden we gelukkig weer de nodige vrolijkheid begroeten op het trainingsveld. Geen uitbundige taferelen, maar een gezonde dosis "niet bij de pakken neerzitten".

 

De blessure van Matavz baart ons echter wel de nodige zorgen. Niet dat hij aangepast moest trainen, dat niet - ogenschijnlijk is er weinig aan de hand. Maar dat was ook zo op het moment dat hij tegen Feyenoord na een uur noodgedwongen naar de kant moest. Liesproblemen zijn zeer vervelend, en vaak een langdurige geschiedenis. Je kunt op minder dan 100% presteren en dat scheelt bij een spits een slok op een borrel. Er zal dan ook veel moeten gebeuren (lees: een wonder) wil hij vrijdag tegen Utrecht vanaf het begin op het veld kunnen staan.

 

Petter Andersson zal ongetwijfeld nog een poos wedstrijdritme bij de beloften gaan opdoen, 100% fit is hij nog niet, en niemand heeft er iets aan als er nu iets geforceerd gaat worden. Ik hoop dat komend seizoen echt zijn seizoen wordt, aan het eind van het seizoen 2011-2012 loopt zijn contract ook af en eerlijk is eerlijk - we hebben tot nu toe toch veel te weinig van hem gezien. Dick Lukkien gaf vanmorgen aan wat wij al een paar jaar weten: "Hij kan echt ZO goed voetballen!"

 

García deed vanochtend ook goed mee, maar van tevoren was bij de medische staf de verwachting dat hij vroegtijdig zou uitstappen. Dat gebeurde niet, maar het geeft wel aan dat hij op de weg terug is maar er nog niet is.

 

Al met al kunnen we stellen dat het verplaatsen van de wedstrijd FC Utrecht - FC Groningen van zondagmiddag naar vrijdagavond bepaald niet in ons voordeel is, twee dagen kunnen net het verschil uitmaken tussen wel en niet spelen, maar goed - we moeten het ermee doen.

 

Voordat de warming-up begon kregen de spelers langer dan normaal de tijd om een balletje met elkaar te trappen. Pieter Huistra voerde nl. in die tijd een lang gesprek met Brian van Loo. Met zijn 35 jaar (en over een krappe maand wordt hij 36) is hij met afstand de oudste speler van de selectie van de FC, maar misschien namen beide heren ook de recente tamelijk onthutsende serie tegendoelpunten door? We weten het niet, ook weten we niet of Huistra overweegt om Van Loo eens een plek in het eerste te gunnen. Uiterlijk vrijdagavond weten we meer.

 

Na de warming-up werd er lekker strak één op één ingepasst op elkaar, waarna er een apart soort partij werd gehouden.

 

Bij de partij waren er gele hesjes voor de aanvallend ingestelde spelers (Tadic, Rijsdijk, Enevoldsen, Pedersen, Mamedov, Bacuna, García, Matavz), rode hesjes voor Petter Andersson en Danny Post en geen hesjes voor de overige, meer verdedigend ingestelde spelers. De bedoeling was dat - in wisselende samenstellingen - de aanvallers de opbouw van de verdedigers moesten storen. Dus: er moest druk worden gezet naar voren. Hieraan schort het al een aantal weken, maar vandaag ontkwamen de heren Pedersen, Enevoldsen en Tadic er echt niet aan. Wij waren blij met deze oefening, want deze strijdwijze leidde tegen Heerenveen tot de volle buit en díe kant moeten we weer op. Druk zetten op de verdedigers van de tegenstander, de opponent niet de tijd geven rustig te kunnen opbouwen maar er vol opzitten - en dat begint bij je eigen aanvallers.

 

Zoals gezegd, de samenstellingen waren wisselend, maar de achterste linie bestond uit Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld, dus wij nemen aan dat Maikel vrijdag terugkeert in de basis. En wij vinden dit terecht. Welke rechtsback kan die Japanner van Feyenoord wél afstoppen? Het blijft apart om hem uitgerekend na die wedstrijd naar de bank te verbannen, na eerst meer dan 20 wedstrijden in de basis te hebben gestaan.

 

Ook trainde het koppel Sparv - Hiariej samen, dus dit kon de controlerende middenveldslinie wel eens worden.

 

Voor de rest heeft Pieter Huistra weinig keus, aannemende dat hij vrijdag op Matavz en García inderdaad nog geen beroep kan doen.

 

Prognose derhalve van de opstelling van FC Groningen, vrijdagavond op de knollentuin die Galgenwaard heet:


Pedersen

Tadic - Bacuna - Enevoldsen

Sparv - Hiariej

Stenman - Granqvist - Ivens - Kieftenbeld

Luciano

 

Bij de controleurs zal Danny Holla vanaf de bank gespannen de verrichtingen van zowel Sparv als Hiariej volgen, en dit zal ook voor Pieter Huistra gelden. Mochten het vrijdag bij één van beiden niet boteren, dan denken we dat Holla snel in de ploeg zal worden gebracht, want hij bracht zondag na zijn invalbeurt wél een beetje pit mee in zijn spel.

 

We laten het hier even bij, en zijn benieuwd naar de training van morgen, de laatste alweer vóór het tamelijk cruciale duel van FC Groningen tegen FC Utrecht. Klauteren we uit het dal met een resultaat, of wordt aan de vrije val een nieuwe dimensie gegeven met opnieuw een zeperd? We moeten er niet aan denken...

 

Forza Grunn!

 

Foto's van de training van 9 maart 2011:

 

Van links naar rechts:

Kunst, Mamedov, Lachman, Post, Rijsdijk, Hiariej, Veldmate; van Bacuna zijn slechts de schoenen te zien

 

Lang gesprek tussen Pieter Huistra en Brian van Loo

 

Afd. Scandinavië:

Stenman, Enevoldsen, Andersson, Sparv, Pedersen, Granqvist

 

Tim Matavz, Gonzalo García en Femi zijn terug op het trainingsveld

 

Pieter Huistra spreekt de hele groep toe

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek!