Groningen verliest onnodig in de Kuip na goede eerste en zwakke tweede helft

FC Groningen heeft de Kuip vanmiddag volkomen onnodig zonder punten weer verlaten. In de eerste helft was Groningen heer en meester en dit hadden de Noorderlingen in een groter verschil in doelpunten moeten uitdrukken dan de 0-1 ruststand. Na een taktische ingreep van Mario Been - hij bracht direct na rust Makaay voor de zwakke Bruins en Leerdam voor de teleurstellende Schenkeveld - wist Feyenoord de wedstrijd in de tweede helft echter binnen enkele minuten om te draaien. FC Groningen had hierop geen antwoord.

Groningen kon in de eerste helft met goed veldspel en drang naar voren overtuigen. Kennelijk was de ploeg met de intentie het veld ingestuurd om vooral gedurfd en op de helft van Feyenoord te spelen. Groningen bepaalde wat er ging gebeuren en liet een aantal vloeiende aanvallen over de vleugels zien. Uit een van deze aanvallen wist Koen van de Laak al in de derde minuut te scoren (na een prachtige voorzet van Bacuna). Als Groningen de kansen beter had benut, was het met meer dan een 1-0 voorsprong de rust ingegaan en was de wedstrijd wellicht heel anders verlopen.

Op de tactische wissel van Mario Been, die in de rust zijn twee zwakste spelers verving, had FC Groningen (zoals zo vaak) echter geen antwoord. En ook de verdediging - en dan met name Gibril Sankoh - speelde niet meer zo geconcentreerd als in de eerste helft. Al snel scoorde Babovic en nog geen vijf minuten later sloeg Das Phantom weer eens toe. Makaay is en blijft een dodelijke spits in de 16 meter. Even later had Niklas Pedersen de 2-2 op de schoen, maar helaas miste de Deen de bal om een haar. Er waren nog wat meer kansjes op de gelijkmaker (met name Matavz schoot een paar maal naast), maar ook Feyenoord had nog een aantal kansen voordat Tomasson de wedstrijd in de 83ste minuut definitief besliste.

Scoreverloop:

3’ 0-1 Van de Laak
53’ 1-1 Babovic
57’ 2-1 Makaay
83’ 3-1 Tomasson

Geel: Landzaat, Bahia, Babovic, Sankoh, Holla

Opstellingen:
Feyenoord:
Van Dijk; Schenkeveld (46’ Leerdam), Vlaar, Bahia, Van Bronckhorst; Landzaat (89’ De Vrij), Babovic, Bruins (46’ Makaay); Wijnaldum, Tomasson en Cissé

FC Groningen: Da Silva; Hiariej, Granqvist, Sankoh, Stenman; Van de Laak (52’ Matavz), Holla, Lovre, Bacuna (78’ Zonneveld) Enevoldsen; Pedersen (74’ García)

Aanvulling van Martin, net terug uit Rotterdam:

Koen van de Laak moest in de 52e minuut geblesseerd worden vervangen, Ron Jans gaf na afloop aan dat Koen op wilskracht nog wel een poos was doorgegaan maar aan het begin van de 2e helft ging het neer. Tim Matavz kwam voor hem in het veld. Nicklas Pedersen moest in de 74e minuut ten faveure van García van het veld, volgens de commentator van Eredivisie Live had de Deen last van zijn kuiten. Van García hebben we in het geheel niets positiefs gezien in het kwartier dat hij op het veld stond.

Het blijft eeuwig zonde dat Ondrej Svejdik zo zwaar geblesseerd is. We missen de rust van de Tsjech achterin, en hij zou niet tegen zo'n werkelijk krankzinnige gele kaart zijn aangelopen die Gibril Sankoph wel in zijn gefrusteerde pocket kon steken. Sankoh werd licht geraakt door Tomasson, maar Girbils reactie (woest wegduwen van de Deen) sloeg alle proporties. Volkomen terecht hield de prima leidende Braamhaar hem een gele prent voor, waarna Sankoh volledig door het lint ging en tegen zichzelf in bescherming moest worden genomen door Holla, anders zouden we de wedstrijd wederom in Unterzahl hebben beëindigd.

Velen noemen Marcus Berg als dé speler die we missen, en hij zou ongetwijfeld gescoord hebben vanmiddag, maar onderschat ook niet de waarde die Levchenko had voor het elftal van Ron Jans. Hij wordt echt node gemist. Als de verhalen kloppen dan is nieuwe aanwinst Sparv een tweede Lev, dit belooft veel goeds. Als er maar niet meteen teveel druk op de Fin wordt gelegd. Hij sluit straks aan bij een elftal dat niet al te denderend draait, da's niet makkelijk.

Positief was het feit dat Holla en Lovre stukken beter draaiden dan de laatste tijd. Aan inzet mankeerde het vandaag ook niet in bij de FC. Het omgaan met een tegenslag (vroege 1-1 begin 2e helft) blijft echter een probleem. Het scenario van vanmiddag leek verdacht veel op dat van PSV-uit, vrijwel exact een jaar geleden. We gingen daar met een onwaarschijnlijke maar ook volkomen terechte 0-2 voorsprong de rust in, zoals we vandaag ook volledig terecht met een voorsprong de rust in gingen, maar Huub Stevens begon vorig jaar de tweede helft met een dubbele wissel en dit deed de wedstrijd volledig kantelen. Ook toen werd de achterstand van de thuisclub in het eerste kwartier na rust omgebogen in een voorsprong. Vervang de naam van Stevens door die van Been en je hebt hetzelfde scenario. Zoiets zit toch ook tussen de oren zou je zeggen. Waarom kon de FC de concentratie en discipline, met name achterin, van de eerste helft niet in de tweede helft opbrengen?

In een interview met Langs de Lijn werd Ron Jans na afloop van de wedstrijd nog gevraagd naar zijn interesse in de vacante trainerspositie bij AZ. Jans gaf aan dat het nog steeds zijn intentie is het seizoen zo goed mogelijk te willen afsluiten, mét FC Groningen, en dat hij aan zijn woord gehouden mag worden (hij beloofde eerder dit seizoen sowieso bij de FC te zullen afmaken, ongeacht de avances van welke andere clubs dan ook). Dit siert hem, hij loopt bepaald niet voor de problemen weg.

Tip voor de thuisclub: zet niet onmiddellijk na afloop van de wedstrijd de deur van de urinoirs van het uitvak op slot, dit voorkomt opstoppingen (zowel voor de deur van de plee die wel open is als in de blaas) en daarmee irritaties. Ook de prijzen kunnen wel wat omlaag, EUR 2,50 voor een bakkie koffie en EUR 4,- voor een hotdog is natuurlijk beschamend!