Drie doelpunten Enevoldsen bezorgen FC Groningen belangrijke overwinning: 2-4 op Kasteel

Op de dag dat de door de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb opgetrommelde Mobiele Eenheid zich met overdreven machtsvertoon in de vreedzame en formidabel door Tjarco Reitsma en Jeroen de Roo opgezette 1312 actie meende te moeten mengen (wat ons betreft hét bewijs van verborgen werkloosheid onder de ME) heeft FC Groningen uit bij Sparta een immens belangrijke overwinning geboekt. Na een onwaarschijnlijke 1-4 ruststand (drie fenomenale poeiers van Thomas Enevoldsen en een fraaie goal van Tim Matavz) stond er na 90 minuten een 2-4 eindstand op het bord. Gezien het feit dat de toch al gehavende FC de 2e helft zonder de geblesseerd uitgevallen Hiariej en Lovre moest spelen mag dit een fantastische prestatie worden genoemd!

Net als afgelopen weekend, kon FC Groningen vooral in de eerste helft overtuigen. Het verschil met de wedstrijd tegen Feyenoord was echter dat de Trots van het Noorden deze keer zijn kansen wél benutte. De statistieken waren wat dat betreft aan het einde van de wedstrijd veelzeggend: schoten op doel: 4; aantal doelpunten: 4! De treffers van Thomas Enevoldsen waren van grote schoonheid (van 30, 25 en 20 meter afstand!), het doelpunt van Matavz (assist: Enevoldsen) bijzonder knap ingeschoten. Sparta had tussentijds uit een onterechte corner (buitenspel) gelijk gemaakt. Onze naar eigen zeggen bij FC Groningen uitgeleerde verdediger Sankoh kopte de bal nogal wonderlijk door en gaf daarmee de assist op de veel te vrij staande Falkenburg. Verder wist FC Groningen de wedstrijd in de eerste helft goed te controleren en ging met een verdiende maar enigszins geflatteerde voorsprong de kleedkamer in.

Waar de vreugde over de ruime voorsprong in de rust groot was, waren er aan de andere kant helaas ook weer personele zorgen bijgekomen. Alsof FC Groningen nog niet genoeg geblesseerde spelers telt, moesten Tom Hiariej en aanvoerder Goran Lovre met blessures vervangen worden. Voor hen kwamen Darryl Lachman en Mike Zonneveld in het veld, de aanvoerdersband ging voor het eerst om de arm van Andreas Granqvist.

Misschien dat het door de gedwongen wissels kwam, of door de mentale onzekerheid waar de spelers de laatste weken last van hebben, in ieder geval kon FC Groningen de wedstrijd in het eerste gedeelte van de tweede helft niet meer zo controleren als in het eerste bedrijf. Sparta nam het initiatief en kreeg wat mogelijkheden op de 2-4. Toch duurde het nog tot de 64ste minuut voordat de treffer uiteindelijk viel. Wederom uit een corner kopte deze keer oud-FC-speler Sander van Gessel raak. Waar vorige week de koppen nog gingen hangen na het tegendoelpunt, was het deze keer het sein voor de spelers van FC Groningen om weer een tandje bij te schakelen. Dit leverde voornamelijk middels snelle uitbraken nog wat mogelijkheden op, maar treffers bleven aan beide kanten verder uit.

Tegen het einde van de 2e helft moest ook de leegespeelde Nicklas Pedersen naar de kant, en toen Frank Olijve daardoor in het veld kwam stonden er met Darryl Lachman, Leandro Bacuna en Frank Olijve drie naar de A-selectie overgehevelde beloften-jonkies in het veld. Zij lieten zich door de thuisploeg niet van de wijs brengen en waren dolblij met de overwinning. Door de zege is FC Groningen opgeklommen naar de 12e plaats en heeft het linker rijtje weer volop in het vizier. Zo is het gaatje met de nr. 9, een plaats die vermoedelijk recht geeft op deelname aan de play-offs, geslonken tot drie punten.

Scheidsrechter Janssen toonde zich vandaag van zijn inlevende kant door onbetwiste man-of-the-match Thomas Enevoldsen na afloop van de wedstrijd in de spelerstunnel de wedstrijdbal te overhandigen, deze trofee zal een fraaie plek in de woonkamer van de fantastische Deen krijgen.

Een samenvatting van de wedstrijd is hier te zien!

Luciano; Hiariej (45’ Lachman), Sankoh, Granqvist, Stenman; Holla, Bacuna, Enevoldsen, Lovre (46’ Zonneveld); Pedersen (90’ Olijve), Matavz.
Rest bank: Van Loo, Jansen, Krohne, Olijve, Kluin.

Opstelling Sparta Rotterdam
Seliga, Knol, Van Bueren, Strootman, Slijngard (78’ John), Poepon, Bodul (65’ Dissels), Touzani (46’ Van Gessel), Duplan, Falkenburg, Viergever.
Rest bank: Varkevisser, Bentem, Duarte, Van der Leeuw.

Scores:
11’ Enevoldsen (-) 0-1, 19’ Falkenburg 1-1, 23’ Matavz (Enevoldsen) 1-2, 28’ Enevoldsen (Holla) 1-3, 40’ Enevoldsen (Lovre) 1-4; 64’ Van Gessel (Strootman) 2-4.

Scheidsrechter: Janssen
Grensrechter: Schenkels en Strijker